EXPLORER: aparatul care promite să revoluţioneze medicina prin tehnologie avansată

21.11.2018
EXPLORER: aparatul care promite să revoluţioneze medicina prin tehnologie avansată

Medicina modernă foloseşte o combinaţie de tehnologii extrem de noi cu tehnologii foarte învechite. De exemplu, aparatul de radiologie foloseşte o tehnologie foarte veche, care captează o singură imagine 2D. În acelaşi timp aparatul RMN oferă imagini 3D, dar o simplă investigaţie durează foarte mult, iar pacientul trebuie să stea nemişcat pe perioada operării aparatului. EXPLORER este acum primul aparat care poate face toate aceste operaţiuni în doar o singură secundă, oferind o imagine 3D a corpului uman aproape imediat.

EXPLORER are şansa de a revoluţiona din nou medicina modernă. Acesta scanează întregul corp deodată, realizarea mai multor radiografii fiind inutilă. De asemenea, aparatul poate fi folosit pentru a monitoriza evoluţia bolilor sau a diverselor chimicale din corp, putând astfel verifica dacă pacientul răspunde la tratament, sau dacă acesta este eficient.

Dezvoltarea lui EXPLORER a început în urmă cu 13 ani şi a fost pornită de cercetătorii Simon Cherry şi Ramsey Badawi de la Universitatea Davis din California, cu o finanţare de 1,5 milioane de dolari din partea Institutului Naţional pentru Cancer din Statele Unite. În 2015, proiectul a mai primit 15,5 milioane de la NIH (National Institutes of Health) din SUA, lucru care a permis trecerea la dezvoltarea efectivă a tehnologiei, alături de un partener hardware.

Primul EXPLORER a fost construit de către United Imaging Healthcare (UIH) din Shanghai, iar primele demonstraţii publice vor fi făcute săptămâna aceasta în cadrul unei convenţii a radiologilor din Statele Unite, în Chicago. Deja există însă câteva clipuri video scurte cu rezultatele pe care dezvoltatorii tehnologiei le-au publicat pe YouTube, care prezintă rezultatele care sunt posibile în acest moment. Prima arată un model 3D realizat printr-o scanare simplă a unui pacient, iar a doua arată cum poţi urmări traseul unui lichid radioactiv prin corp.

Galerie foto

Se pare că tehnologia este atât de avansată încât poate să reducă nivelul de radioactivitate necesar pentru astfel de monitorizări de până la 40 de ori, făcând astfel posibilă monitorizarea pe termen mai lung şi repetarea acestui proces de mai multe ori. De asemenea, copiii vor putea fi astfel trataţi folosind substanţe mai puţin toxice. De altfel, cel de-al doilea clip este o demonstraţie foarte bună a modului în care EXPLORER poate să realizeze clipuri video, captând momentan doar un cadru pe secundă, ceva ce oricum depăşeşte capabilităţile oricărui alt aparat care ar putea realiza ceva similar din acest moment.

Simon Cherry crede că nu va dura foarte mult până când aparatele EXPLORER vor ajunge în spitalele din toată lumea, însă viteza de adopţie va fi condiţionată în special de beneficiile pe care acest sistem le va oferi. Momentan, echipa din spatele proiectului se concentrează pe realizarea de studii clinice pentru a putea demonstra capabilităţile tehnologiei.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult