Fenomen ciudat pe planeta Marte: a apărut un nor lung de 1.500 km

29.10.2018
Fenomen ciudat pe planeta Marte: a apărut un nor lung de 1.500 km

Cele mai noi imagini cu planeta Marte dezvăluie un fenomen ciudat în atmosfera acesteia: un nor de fum care pare să fie produs chiar de către vulcanul Arsia Mons, unul dintre cei mai înalţi din Sistemul Solar. Mulţi s-au grăbit să vorbească despre o posibilă activitate vulcanică pe suprafaţa planetei, în ciuda faptului că cercetătorii estimează că ultima activitate vulcanică de pe Marte a avut loc în urmă cu 50 de milioane de ani. Motivul pentru apariţia acestui noir este mult mai simplă, însă.

Odată la trei ani, planeta Marte intră în anotimpul de iarnă. Astfel, curenţii de vânt sunt deviaţi în sus de către vulcanul Arsia Mons, aceştia atingând o altitudine mai mare decât de obicei, temperatura fiind destul de scăzută pentru a cauza condensarea umidităţii. Planeta Marte nu are apă în formă lichidă pe suprafaţa sa, însă cantitatea mică din atmosferă este de ajuns pentru a crea un nor de 1.500 km vizibil de pe Pământ cu echipament specializat.

Acest fenomen a fost văzut şi în în trecut, fiind raportaţi nori deasupra planetei Marte şi în 2009, 2012 şi 2015, fix în perioada sezonului de iarnă, când planeta este în punctul cel mai îndepărtat faţă de Soare. Există posibilitataea ca şi furtunile de nisip de pe suprafaţa planetei să fi influenţat intensitatea acestor fenomene.

În general, ştirile despre planeta Marte sunt rare şi nu foarte importante pentru mulţi dintre noi, însă acum că SpaceX, compania producătoare de nave spaţiale a lui Elon Musk, plănuieşte să trimită primele rachete către Marte în următorii câţiva ani şi că este plănuită o întregă colonie umană pe suprafaţa planetei, vremea de pe Marte ar putea deveni un subiect mult mai interesant pentru toat[ lumea.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult