Fermele agrovoltaice ar putea oferi echilibrul perfect între agricultură și producția de energie regenerabilă

22.01.2023
Fermele agrovoltaice ar putea oferi echilibrul perfect între agricultură și producția de energie regenerabilă

În viitorul nu prea îndepărtat, complexele agrovoltaice ar putea să înlocuiască actualele parcuri fotovoltaice, combinând beneficiile energiei regenerabile de la soare cu avantajele agriculturii sustenabile.

Mai ales în regiunile din Europa cu sol potrivit pentru agricultură, amplasarea instalațiilor fotovoltaice vine mereu cu compromisul scoaterii din circuitul agricol a unor suprafețe importante de teren fertil, câștigurile antreprenorilor care investesc în astfel de proiecte venind cu preșul reducerii permanente a producției de cereale la nivelul țării respective.

Deși, pe de o parte duc la scăderea producției prin umbrirea culturilor agricole, umbra dată de panourile fotovoltaice poate da un ajutor crucial pentru conservarea umidității din sol în perioadele secetoase și protejarea culturilor sensibile la caniculă. În mod paradoxal, mărind producția pentru anumite tipuri de recolte, cum sunt cele de tomate sau struguri.

Aparent, secretul pentru câștiguri record din Agrovoltaice este dezvoltarea unui anume tip de panouri fotovoltaice semi-transparente, capabile să oprească în mod selectiv lumina primită de la soare. În mod ideal, instalația fotovoltaică ar trebui să oprească lungimile de undă utile pentru generarea de electricitate, permițând trecerea spectrului de lumină util pentru creșterea plantelor.

Împrumutând câteva idei de la instalațiile pentru creștere artificială a plantelor, oamenii de știință experimentează deocamdată cu filtre de lumină. Concluzia generală este aceea că lumina albastră și spectrul ultraviolet sunt cele mai puțin importante pentru creșterea plantelor, dar totuși transmite suficientă energie pentru valorificare cu panouri fotovoltaice.

Deși, cu unele pierderi de productivitate, destule culturi agricole pot crește și sub lumina roșie filtrată de la soare, principalul obstacol rămânând dezvoltarea unor celule fotovoltaice cu aceste caracteristici, care să poată fi fabricate la prețuri competitive.

În mod inevitabil, pierderi vor exista pentru ambele tipuri de „producții”, însă cu alegerea unor culturi potrivite, cercetătorii de la Universitatea Tehnologică din Michigan sunt de părere că beneficiile depășesc cu mult dezavantajele. Spre exemplu, necesarul de irigare a culturilor poate fi redus cu până la 29%, în timp ce producția anumitor culturi sensibile la caniculă (ex. tomate) poate crește peste nivelul de referință, prin simpla protejare a rodului care altfel ar fi putrezit sub razele soarelui înainte de a fi cules.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult