Folosirea aparatelor de aer condiționat, factor de amplificare exponențială a încălzirii globale

17.07.2020
Folosirea aparatelor de aer condiționat, factor de amplificare exponențială a încălzirii globale

Un raport al organizației Națiunilor Unite avertizează că folosirea aparatelor de aer condiționat pentru a contracara efectele încălzirii globale începe să creeze un cerc vicios, contribuind semnificativ la încălzirea planetei.

Accesul tot mai ușor la această tehnologie care devine esențială pentru supraviețuirea în anumite zone climatice riscă să dea peste cap calculele climatologilor, folosirea aparatelor de aer condiționat contribuind tot mai mult la consumul global de energie și implicit, la emisiile de gaze cu efect de seră.

Aparatele de aer condiționat, factor major în accelerarea încălzirii globale

Potrivit studiului, trecerea la unități de climatizare mai eficiente din punct de vedere energetic ar putea opri degajarea în atmosferă a până la 460 de miliarde tone de gaze cu efect de seră în următorii 40 de ani. Pentru comparație, volumul estimat este de aproximativ opt ori mai mare decât întreaga cantitate de gaze cu efect de seră generată în anul 2018 de pe urma activităților umane.

”Dacă continuăm să folosim în mod greșit aparatele de aer condiționat, în esență ne gătim pe noi înșine”, a declarat Gabrielle Dreyfus într-un apel de presă, managerul programului cool efficiency derulat de Institutul pentru Guvernare și Dezvoltare Durabilă al Națiunilor Unite.

3,6 miliarde aparate de răcire în circulație

Tehnologiile de climatizare și răcire joacă mai multe roluri importante în societatea modernă, estimările oficiale arătând că în prezent la nivel mondial se află în exploatare 3,6 miliarde de aparate de răcire, la numărătoare intrând frigidere, congelatoare și unități de aer condiționat.

Pe măsură ce încălzirea planetei accelerează, accesul la aer condiționat va deveni cu atât mai important.

Raportul arată că dacă dispozitivele de răcire ar fi furnizate tuturor celor care au nevoie de ele – nu doar celor care și le pot permite – numărul aparatelor în exploatare ar crește la 14 miliarde de unități până în 2050.

Problema este că la actualul nivel de eficiență energetică, aparatele de aer condiționat emit deja cantități uriașe de gaze cu efect de seră care încălzesc planeta, multiplicarea acestora de încă 3-4 ori putând avea efecte catastrofale.

Criza prefigurată de folosirea excesivă a tehnologiilor de răcire nu este prima. În anii 1980, oamenii de știință din întreaga lume și-au dat seama că clorofluorocarburile (CFC) – substanțele chimice utilizate ca agenți frigorifici pentru aparate de aer condiționat, spray-uri cu aerosoli, frigidere, congelatoare – epuizau stratul de ozon al Pământului, o barieră naturală esențială pentru blocarea razelor ultraviolete dăunătoare de la Soare. Pentru a remedia acest lucru, în 1987, guvernele s-au reunit pentru a aprobarea unui tratat internațional numit Protocolul de la Montreal, în temeiul căruia s-au angajat să oprească utilizarea substanțelor frigorifice dăunătoare.

Substanțe cu efect de seră de 11700 ori mai puternic decât dioxidul de carbon

În mare parte, producătorii de aparate de aer condiționat nu mai folosesc CFC-uri. Problema este că le-au înlocuit cu alte substanțe chimice numite hidrofluorocarburi (HFC) care încălzesc planeta de până la 11.700 de ori mai mult decât dioxidul de carbon. Aceasta înseamnă că, deși nu mai reprezintă un pericol la fel de mare la adresa stratului de ozon, folosirea aparatelor de aer condiționat poate în continuare să contribuie dramatic la încălzirea globală. În cercul vicios creat, mai multe persoane vor fi nevoite să apeleze la aparate de aer condiționat, nu atât de mult pentru confortul personal cât pentru supraviețuirea în condiții climatice devenite de nesuportat. Și de această dată soluția ar fi ca liderii mondiali să rupă cercul vicios prin votarea unui nou acord, care să oblige respectarea unor reguli mult mai stricte de eficiență energetică și folosire a substanțelor cu efect de seră în rândul fabricanților de aparate de aer condiționat.

Anul trecut, guvernele au adoptat amendamentul Kigali la Protocolul de la Montreal, în baza căruia au convenit să elimine treptat utilizarea HFC. Cu aceste măsuri, estimările actuale privind încălzirea globală ar putea fi ameliorate cu până la 0,4 grade Celsius.

Doar jumătate dintre țările lumii doresc schimbarea

Problema este că amendamentul ratificat de 100 de țări este în continuare respins de alte 95 de țări, inclusiv contribuitori majori de gaze cu efect de seră precum SUA, India și China.

Raportul estimează că dublarea eficienței aparatelor de aer condiționat până în 2050 ne-ar putea economisi utilizarea a 1.300 de gigawati de electricitate în întreaga lume. Acesta este echivalentul tuturor capacității de producere a energiei electrice pe cărbune din 2018 în China și India.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult