Fumatul la control: ce trebuie să știți despre ardere, fum și gudron

11.11.2021
Fumatul la control: ce trebuie să știți despre ardere, fum și gudron

România are cel mai mare număr de fumători din Uniunea Europeană, raportat la populație, peste 5,5 milioane. În întreaga lume există peste 1 miliard de fumători, iar previziunile OMS arată că numărul acestora nu va scădea în următorii ani.

Fumătorii au nevoie de informații corecte despre riscurile asociate fumatului. Cea mai bună alegere pe care o poate face un fumător este să renunțe complet la țigări și la nicotină. Iar pentru cei care nu pot renunța, alternativele fără fum fundamentate științific, deși nu sunt lipsite de riscuri, pot fi o alegere mai bună decât continuarea fumatului – cu condiția ca aceste alternative să fie produse cu respectarea standardelor corespunzătoare de calitate și siguranță. Un volum mare de dovezi științifice arată că produsele fără fum pot fi o alegere mult mai bună pentru fumătorii adulți care altfel ar continua să fumeze. Informarea corectă şi echilibrată despre riscurile asociate fumatului, arderea tutunului și substanțele rezultate în urma arderii este importantă și poate fi în interesul sănătății publice, pentru că îi poate încuraja pe fumători să utilizeze produse fără fum şi să renunțe complet la ţigări.

De ce fără fum? Pentru că arderea tutunului și fumul rezultat în urma arderii sunt cauza principală a bolilor asociate fumatului, nu tutunul în sine.

Atunci când tutunul dintr-o țigară este ars, se produc peste 6.000 de substanțe, dintre care experții în sănătate publică au identificat aproximativ 100 ca fiind cauzele bolilor asociate fumatului. Tot în urma arderii rezultă și gudronul. Acesta nu este o substanță chimică, ci totalitatea reziduurilor solide din fumul de țigară. 

Citește mai mult pe descopera.ro.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult