Monumentele istorice își recapătă strălucirea, cu ajutorul CNI

11.11.2020
Monumentele istorice își recapătă strălucirea, cu ajutorul CNI

România are mii de clădiri monument istoric, foarte importante din punct de vedere al valorii lor arhitecturale și culturale. Reabilitarea acestora este esențială pentru a ne menține patrimoniul, peste timp. Salvarea lor vine cu ajutorul Companiei Naționale de Investiții, care deja a readus la lumină  multe astfel de comori și urmează să facă România frumoasă în continuare.

Cea mai cunoscută victorie câștigată de CNI este reabilitarea Cazinoului de la Constanța – monumentul care așteaptă de 20 de ani să fie redat circuitului turistic și a cărui degradare era foarte accentuată, atunci când a fost preluat de Companie. Cazinoul din Constanța va fi, în anul 2022, cea mai frumoasă clădire de pe întregul litoral al Mării Negre. Fascinanta poveste a Cazinoului a început un nou capitol, odată cu semnarea contractului pentru lucrările de proiectare și execuție a reabilitării. După restaurare, Cazinoul va putea redeveni un centru cultural şi de divertisment de anvergură internaţională, care va putea găzdui evenimente, simpozioane, expoziţii și alte manifestări artistice, urmând să reprezinte un obiectiv turistic în sine, deosebit de important. Clădirea istorică își va putea primi oaspeții într-o sală multifuncţională cu 200 de locuri şi o sală de festivităţi cu o capacitate de 150 de locuri.

Cazinoul din Constanța nu este singura clădire monument istoric reabilitată de CNI. Compania derulează, în acest moment, lucrări de reabilitare pentru 11 astfel de clădiri istorice pe care după finalizare le va reda cetățenilor. Este vorba de clădiri precum Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” din municipiul Bistrița (jud. Bistrița Năsăud), Clădirea Mihai Eminescu a Facultății de Comerț din cadrul Academiei de Studii Economice din București, Restaurarea Palatului Universității din București sau Reabilitarea și consolidarea Corpului central al Colegiului Național Carol I și Opera Romana din Craiova (jud. Dolj).

Atracții turistice unice în lume

 Printre monumentele reabilitate sau consolidate de CNI până în prezent se numără câteva a căror frumusețe și unicitate poate contribui semnificativ la introducerea în circuitul turistic a zonelor în care se află. De exemplu, Morile de apă de la Eftimie Murgu, județul Caraș Severin, reprezintă cel mai mare complex molinologic din sud-estul Europei. De asemenea, Mănăstirea Dragomirna este unică în lume, prin arhitectura sa, de navă foarte înaltă, cu brâu de piatră și ziduri de apărare. Dragomirna este amplasată la numai 20 de kilometri distanță față de Cetatea de Scaun a Sucevei, fiind și una dintre cele mai frumoase construcții medievale din țară, deși nu este foarte cunoscută. Cu ajutorul CNI, a fost restaurat şi consolidat turnul clopotniţă al Bisericii Pogorârea Sfîntului Duh a Mănăstirii Dragomirna, s-au construit chilii și s-a consolidat barajul care o apără de eventuale revărsări de apă, din lacul pe marginea căruia a fost construită.

Tot cu ajutorul CNI s-au consolidat turnurile Catedralei Mitropolitane „Întâmpinarea Domnului” din Iaşi, dar și Casa Sofian din Botoșani. CNI a construit Centrul Cultural „Mitropolit Iacob Putneanul”, în cadrul Mănăstirii Putna, care este un centru de restaurare unic în România și chiar în sud-estul Europei. Sunt în curs de derulare lucrările privind restaurarea Palatului Nifon, din București, Ansamblului Mănăstiresc de la Tismana, Clădirii Palatului episcopal din Roman și Tribunalului de la Vâlcea – toate acestea fiind clădiri emblematice pentru zonele  pe care le reprezintă. În curs de contractare se află proiectele pentru consolidarea Muzeului și a clădirii Paraclis din cadrul Ansamblului Mănăstirii Râmeț, din județul Alba, Conservarea, restaurarea și protecția clădirii Casa Celibidache, din Roman, Palatului Universității din București și Observatorului Astronomic de la Iași.

Toate acestea și multe alte monumente au șansa să încânte și generațiile viitoare, cu ajutorul CNI.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult