NASA: Luna a avut cândva o atmosferă

06.10.2017
NASA: Luna a avut cândva o atmosferă
Luna a avut în urmă cu 3-4 miliarde de ani o atmosferă, potrivit unui studiu publicat de NASA. Mostrele colectate de misiunile Apollo arată că lava care s-a scurs pe satelit conţine urme de componente gazoase, precum monoxidul de carbon. Aceste gaze au format, la un moment dat, o atmosferă. Aceasta a fost mai densă în timpul punctului maxim atins de activitatea vulcanică de pe Lună, acum 3,5 miliarde de ani. 
 
Potrivit autorilor studiului, atmosfera a existat timp de 70 de milioane de ani, înainte de a se pierde în spaţiu. 
 
Cele mai mari eliberări de gaze s-au produs când mări de lavă au umplut bazinele Serenitatis şi Imbrium acum 3,8 miliarde ani, respectiv 3,5 miliarde de ani. Marginile acelor mări de lavă au fost explorate de misiunile Apollo 15 şi 17, care au colectat mostre. 
 
 
Luna mai ascunde încă foarte multe secrete. Din fericire, vicepreşedintele american Mike Pence a anunţat că NASA va duce din nou oameni pe satelitul natural al Pământului în viitor. 
 
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult