Neuralink, o companie susţinută de Elon Musk, anunţă dispozitive implantabile care oferă interfaţă directă creier-maşină

17.07.2019
Neuralink, o companie susţinută de Elon Musk, anunţă dispozitive implantabile care oferă interfaţă directă creier-maşină

În ciuda legăturilor cu CEO-ul Tesla, Neuralink nu este încă o companie cu notorietate, cercetarea desfăşurată în domeniul interfeţelor creier-computer avansând în discreţie aproape totală, până când Elon Musk a decis că progresele făcute sunt suficient de mari pentru a merita o ieşire publică.

Scopul Neuralink este crearea unor dispozitive implantabile care să ofere interfaţă directă între dispozitive electronice şi creierul persoanelor paralizate, permiţând controlarea telefonului mobil, comunicare cu ajutorul unui computer, controlarea scaunului cu rotile sau a unui braţ robotizat.

Primul obstacol care a fost deja depăşit reprezintă crearea unor „fire” flexibile care să poată fi implantate fără a deteriora structurile delicate ele creierului. Confecţionate din materiale biocompatibile şi suficient de subţiri pentru a fi folosite în număr de până la 96 de fire, conectate la 3072 de electrozi, acestea permit transferul unui volum mult mai mare de informaţie decât în tretuc. Noua interfaţă poate fi folosită pentru sarcini foarte complexe, cum ar fi controlarea unor membre protetice, redarea vorbirii şi chiar a vederii prin conectarea directă porţiunii din creier responsabilă cu procesarea stimulilor vizuali.

În prezentarea ţinută pentru cercetările Neuralink, Elon Musk a pledat pentru continuarea eforturilor şi recrutarea de noi specialişti care să lucreze pentru companie.

În viitor, instalarea implanturilor Neuralink s-ar putea face şi cu ajutorul tehnologiei laser, înlocuind frezele chirurgicale folosite pentru perforarea mecanică a cutiei craniene.

Experimentele desfăşurate până acum exclusiv pe şoareci şi maimuţe au dat rezultate satisfăcătoare, Elon Musk anunţând planuri pentru începerea testelor pe oameni până la finalul anului viitor.

Deşi dă asigurări că implanturile Neuralink nu vor fi folosite pentru a acapara minţile oamenilor, şeful Tesla nu neagă ambiţiile sale pentru crearea unei tehnologii care să permită atingerea unei simbioze între creierul uman şi sistemele de inteligenţă artificială. Dar până atunci, principalul obstacol de rezolvat este obţinerea unei „lăţimi de bandă” suficientă pentru comunicarea cu dispozitive externe, Neuralink dezvoltând pentru acest scop un procesor dedicat, capabil să citească, cureţe şi amplifice impulsurile generate de creier. În forma actuală, conectarea implanturilor se face cu ajutorul unui cablu USB-C, însă o versiune complet wireless a implantului va fi disponibilă în curând.

Neuralink intenţionează să introducă implanturi în patru regiuni ale creierului, conectate wireless la un procesor purtat la ureche, conţinând singura baterie necesară pentru alimentare.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult