O companie franceză lansează în 2021 inima artificială pentru cei afecțiuni în stare terminală

30.01.2021
O companie franceză lansează în 2021 inima artificială pentru cei afecțiuni în stare terminală

Compania franceză Carmat a anunțat că plănuiește să aducă pe piața de implanturi medicale o inimă artificială, care este în dezvoltare de aproximativ 27 de ani. Aceasta a fost aprobată pentru testare în Europa, primind certificarea CE și ar putea ajunge să fie folosită în spitale începând cu anul acesta, dacă rezultatele testelor sunt pozitive. Spre diferență de alte astfel de soluții, pacienții care primesc o astfel de inimă artificială ar putea avea o viață aproape normală pe termen lung.

Inima artificială de la Carmat este în dezvoltare de câteva decenii

Inimile artificiale există deja de zeci de ani, însă sunt de obicei folosite pentru pacienții care sunt în așteptarea unei inimi pentru transplant, pe termen scurt. Dispozitivul dezvoltat de Carmat este însă realizat pentru a oferi utilizare pe durată lungă, de până la cinci ani. Aceasta este dedicată tratării pacienților cu boli de inimă terminale și este cea mai avansată de acest gen de până acum.

De exemplu, aceasta poate să modifice în timp real cantitatea de sânge pompat, în funcție de necesitățile corpului. De exemplu, atunci când pacientul depune efort, sângele trebuie transportat mai repede. Folosind sisteme hidraulice și senzori, această inimă poate să permită și astfel de cazuri re utilizare. Bateria de tip Litiu Ion poate asigura patru ore de mobilitate pentru pacienți, iar greutatea dispozitivului este de 900 de grame, adică de vreo trei ori mai grea decât o inimă obișnuită.

Inima de la Carmat ar intra în concurență cu singura altă alternativă de pe piață, inima de la SynCardia, disponibilă deja de multă vreme pe piață, care este însă realizată pentru a fi implantată temporar. Aceea este însă și singura care are aprobare în SUA, iar Carmat nu a primit încă nici certificatul pentru pornirea testelor în această regiune.

Certificarea inimii Carmat în Europa a durat 10 ani, fiind necesare multe teste și aprobări înainte de a putea începe testarea pe pacienți umani.

sursa: Gizmodo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult