Panourile fotovoltaice ar putea fi îmbunătăţite pentru a genera energie şi pe timp de noapte

07.02.2020
Panourile fotovoltaice ar putea fi îmbunătăţite pentru a genera energie şi pe timp de noapte

Denumite „panouri anti-solare”, noile dispozitive rămân folositoare şi în absenţa radiaţiei solare, folosind în schimb răcoarea nopţii pentru a genera energie într-un alt mod.

Principala problemă cu panourile fotovoltaice este că pot genera energie doar câteva ore pe zi, folosirea la scară largă punând probleme serioase companiilor de electricitate, care trebuie să acopere din alte surse necesarul de energie pe timpul nopţilor. Mai este şi problema eficienţei, parcurile fotovoltaice având nevoie de spaţii întinse pentru instalare, terenul ocupat nemaiputând fi utilizat pentru agricultură sau în alte scopuri.

Cercetători din întreaga lume lucrează la îmbunătăţirea eficienţei panourilor solare, care în prezent captează doar o parte din totalul energiei primite de la solare. Chiar şi panourile solare de înaltă eficienţă sunt dezavantajate în comparaţie cu alte surse de energie neregenerabilă, deoarece nu pot genera electricitate decât noaptea.

Panourile anti-solare descrise de experţii Universităţii din California ar putea umple acest gol integrând şi un sistem pentru generarea de energie pe timp de noapte, care în mod paradoxal le-ar putea îmbunătăţi eficienţa şi pe timp de zi.

Panourile solare funcţionează absorbind lumina solară, însă doar o mică parte din aceasta este convertită efectiv în electricitate, restul fiind în căldură reziduală care încinge suprafaţa celulelor fotovoltaice, reducându-le eficienţa. Soluţia propusă de cercetători este captarea căldurii solare, înmagazinarea folosind rezervoare cu lichid termoizolate, urmată de radierea prin aceleaşi panouri pe timpul nopţii. Electricitatea este generată prin efect termoelectric, eliminând sub formă de radiaţie infraroşie căldura acumulată pe timpul zilei.

Echipa estimează că celulele termoradiative ar fi capabile să genereze doar un sfert din cantitatea de electricitate a unui panou fotovoltaic cu suprafaţă similară, funcţionând pe timpul zilei. Aceasta este în principal o consecinţă a energiei reduse a luminii infraroşii.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult