Planeta Marte va putea fi admirată la rezoluție 8K, în secvențe video transmise aproape în timp real

19.09.2020
Planeta Marte va putea fi admirată la rezoluție 8K, în secvențe video transmise aproape în timp real

Agenția Aerospațială Japoneză și televiziunea publică NHK au anunțat o colaborare pentru dezvoltarea și trimiterea un spațiu a unei camere video capabilă să filmeze Planeta Marte la rezoluție 4K și 8K, respectiv să transmită clipurile obținute la 300 milioane de kilometri distanță, spre a fi vizionate de spectatori aflați pe Pământ.

Dispozitivul numit “Super Hi-Vision Camera” urmează a fi atașat proiectului Martian Moons eXploration (MMX), un satelit destinat să exploreze Planeta Marte. Inclusă în arsenalul de observație, camera video va obține inclusiv poze la rezoluție înaltă cu suprafața planetei roșii. O parte dintre acestea vor fi transmise prin unde radio, iar restul vor fi stocate în memoria dispozitivului, într-o capsulă care se va întoarce pe Pământ.

Pe lângă filmări cu planeta Marte și cele două luni, Phobos și Deimos, camera video aflată la bord va folosi și la orientarea satelitului MMX, echipa de operatori combinând secvențele video cu datele instrumentelor de zbor pentru o aproximare mai precisă a traiectoriei și poziției pe orbită.

Incluzând în proiectul lor o cameră video cu asemenea capabilități, cercetătorii japonezi speră să stimuleze apetitul publicului pentru explorare spațială și știință la modul general. Eventual, obținând pe calea aceasta susținerea necesară pentru proiecte și mai ambițioase.

Programată pentru lansare în anul 2024, misiunea Martian Moons eXploration va ajunge la destinație în anul 2025, așa că va trece încă ceva timp până să putem admira filmările 8K cu planeta Marte.

Cât despre noul set de imagini detaliate, ce ar trebui să fie livrate pe pământ cu ajutorul capsulei de retur, acestea ar putea ajuta oamenii de știință să descifreze mai bine istoria geologică a planetei Marte. Eventual, să obțină o nouă perspectivă asupra modului în care microbii și apa ar fi putut rezista la suprafața planetei.

Separat, televiziunea NHK s-ar putea alege cu câteva filmări unice, absolut de neegalat în istoria modernă a televiziunii.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult