Presupuse vaccinuri de COVID-19 sunt vândute pe dark web la 1.300 dolari per doză

09.12.2020
Presupuse vaccinuri de COVID-19 sunt vândute pe dark web la 1.300 dolari per doză

Pfizer, Moderna și alte companii farmaceutice au dezvoltat vaccinuri pentru COVID-19, iar primele persoane din Marea Britanie deja încep să primească primele doze. Întrucât distribuția acestor vaccinuri va fi realizată exclusiv prin intermediul autorităților fiecărei țări, nu există posibilitatea de a cumpăra un vaccin pentru a fi administrat independent înainte de termen. Asta nu oprește traficanții de droguri să vândă pe dark web ceea ce susțin că este un vaccin dezvoltat de Pfizer. Prețul este însă halucinant: peste 1.000 de dolari.

Cei care cumpără aceste vaccinuri de COVID-19 de pe dark web nu au nicio garanție că sunt reale

Conform Vice.com, există multiple listări pe site-uri anonimizate de pe dark web cu vânzători care pretind că au în posesie doze de vaccin pentru COVID-19. Acestea ar fi vândute la bucată, iar prețul pentru o singură doză ajunge la 1.336 dolari americani, adică 0,06993 Bitcoin, conform screenshot-ului de pe Vice. Listarea spune că transportul către orice țară internațională este gratuit și că țara de origine a produsului este SUA.

Se pare însă că aceste listări sunt mai mult ca sigur înșelătorii, întrucât atunci când jurnaliștii Vice au cerut dovezi în legătură cu autenticitatea vaccinelor, aceștia au oferit o poză stock de pe internet cu sticluțe de vaccin cu etichetă pe care scrie Vaccin COVID-19. Vaccinurile reale au mai multe informații pe etichetă, cât și un nume clar, nu unul generic.

pfizer covid-19 dark web

În agitația acestei perioade, în care vaccinurile există și încep să fie livrate către țările care le-au comandat, însă nu sunt încă aprobate de autoritățile competente, cei cu buzunare adânci ar putea fi tentați să cumpere astfel de vaccinuri. Ba chiar ar putea fi tentați să cumpere câte două doze de persoană, întrucât vaccinul trebuie repetat la câteva luni pentru a asigura eficiența, cu același model. Vânzătorii chiar susțin că sunt farmaciști și că au intrat în posesia vaccinurilor în urma unei achiziții de la autorități. Totuși, niciunul nu poate dovedi proveniența sau autenticitatea sticluțelor.

De altfel, vaccinurile necesită depozitare la o temperatură controlată de sub zero grade și pot rezista apoi după ce sunt distribuite către clinici doar câteva zile la temperaturi scăzute, dar peste zero grade. Cel mai probabil chiar dacă ar fi un vaccin real care este vândut, acesta ar ajunge la clienți într-o stare ineficientă.

sursa: Vice

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult