Primul sistem fotovoltaic care trimite electricitate de pe orbita Pământului, testat de Pentagon

07.03.2021
Primul sistem fotovoltaic care trimite electricitate de pe orbita Pământului, testat de Pentagon

Instalațiile fotovoltaice care produc electricitate 24/7 pe orbita Pământului și o trimit oriunde este nevoie la sol tocmai au fost demonstrate experimental.

Instalate deasupra „filtrului” atmosferei terestre și suficient de sus pentru a beneficia permanent de razele soarelui, panourile fotovoltaice generează de câteva ori mai multă electricitate. Problema este cum aduci energia obținută la consumatorii tereștrii, de la sute de kilometri distanță, fără ajutorul unei rețele de transport.

Discutată până acum doar teoretic, soluția presupune conversia energiei electrice într-o formă de energie care să poată fi transmisă la distanță, recepționată și convertită înapoi în electricitate la destinație. „Vehiculul” selectat sunt microundele, unde radio nu foarte diferite celor din cuptorul cu microunde de acasă. Direcționate folosind o antenă special concepută pentru acest scop, într-un fascicul  suficient de concentrat pentru a putea fi captat la celălalt capăt, undele radio ar urma să fie reconvertite înapoi în electricitate. Problema este că sistemul nu este tocmai eficient, până la 90% din energia folosită inițial fiind pierdută în procesul de conversie.

Însă asta nu a împiedicat americanii de la Pentagon să evalueze potențialul tehnologiei în aplicații unde transferul instantaneu de energie către o locație oarecare reprezintă un obiectiv în sine, indiferent de cost sau eventualele pierderi. Vorbim, probabil, despre aplicații militare, dar asta nu înseamnă că experimentul făcut nu are valoare și pentru comunitatea științifică.

Proiectul lansat în luna mai implică un panou solar numit Photovoltaic Radiofrequency Antenna Module (PRAM), atașat la drona fără pilot X-37B a Pentagonului.

electricitate de pe orbita

În prezent, drona orbitează în jurul Pământului la fiecare 90 de minute și, deși nu a trimis încă energie înapoi pe Pământ, tehnologia a fost testată înainte de începerea misiunii.

„Avantajul unic pe care îl au sateliții solari față de orice altă sursă de energie este transmisibilitatea globală”. „Poți trimite energie la Chicago și o fracțiune de secundă mai târziu, dacă ai nevoie, o poți direcționa la Londra sau Brazilia.”

Cercetătorii și-au publicat concluziile în IEEE Journal of Microwaves în ianuarie și au declarat că investițiile în cercetare și adaptarea progresivă a capacităților sistemului ar putea duce la adoptarea pe scară largă a tehnologiei.

Pe măsură ce dispozitivul colectează energia solară, nu se utilizează combustibili fosili, utilizarea la scară largă a tehnologiei putând servi la combaterea schimbărilor climatice prin excluderea altor metode neecologice de generare a energiei.

Totodată, abilitatea de a direcționa rapid electricitate către orice locație din lume ar putea fi de ajutor în perioade de dezastre naturale sau pene de electricitate generalizate.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult