O rachetă chineză s-a prăbușit, trecând deasupra orașelor Los Angeles și New York

13.05.2020
O rachetă chineză s-a prăbușit, trecând deasupra orașelor Los Angeles și New York

O rachetă chineză Long March 5B s-a prăbușit în Oceanul Atlantic pe 11 mai, în apropierea coastei de vest a Africii. Acesta este cel mai mare obiect făcut de oameni care s-a prăbușit necontrolat pe Pământ în ultimii 30 de ani, după ce a zburat deasupra Statelor Unite. Racheta a fost lansată în urmă cu o săptămână în cadrul unui test pentru o nouă capsulă care va permite în viitor transportul de echipament și echipaj pe orbită.

Chiar dacă o parte importantă din rachetă ar fi trebuit să ardă la intrarea în atmosferă, o bucată foarte mare, cântărind 18.000 de kilograme a pătruns în atmosferă. Un obiect atât de mare în cădere liberă, necontrolată, reprezintă un pericol foarte mare pentru populația planetei. Autoritățile americane au urmărit racheta deasupra orașelor Los Angeles și New York, însă probabil că nu ar fi putut face mare lucru în cazul unei prăbușiri pe teritoriul țării sale. Astfel de obiecte se mișcă cu viteză foarte mare și sunt greu de urmărit, iar estimările de impact sunt aproape imposibile de calculat la timp.

Long March 5B este o parte importantă a planului Chinei pentru a construi o stație spațială. De asemenea, cu ajutorul acestei rachete vor fi puși în orbită și astronauții, nu doar echipamentele. Testul de față era realizat atât pentru capsula pentru echipaj, cât și pentru o capsulă pentru transport de echipament înapoi pe planetă. Acest modul experimental pare să fi fost cauza problemelor care au dus la prăbușirea necontrolată a întregii rachete.

Șansele ca echipamentele puse în orbită de oameni să cadă în zone populate înapoi pe planetă sunt destul de mici, întrucât o mare parte din suprafața Pământului este acoperită cu apă. Totuși, acestea nu nule. Au existat cazuri în care obiecte din orbită au lovit chiar și oameni, precum un caz din 1997, când o femeie din SUA a fost lovită de o bucată de metal care provenea de la o rachetă.

(via Gizmodo)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult