Remediu împotriva obezității: implant cerebral care te „curentează” până te oprești din mâncat

19.11.2022
Remediu împotriva obezității: implant cerebral care te „curentează” până te oprești din mâncat

Deși pare greu de crezut, un grup de cercetători a ajuns la concluzia că cel mai bun remediu împotriva obezității este un implant care să-ți aplice șocuri electrice direct în creier, dacă nu te oprești din mâncat.

Potrivit studiului a apărut ediția pentru luna august a publicației Journal Nature Medicine, șocurile electrice aplicate direct structurilor relevante din creier pot reduce până la eliminare pofta de mâncare a persoanelor supraponderale. Deși, la prima impresie ar putea fi considerată o practică barbară, strategia nu este cu mult mai rea decât micșorarea pe cale chirurgicală a stomacului, an intervenție cu riscuri foarte mari pentru pacienții supraponderali a căror stare de sănătate este deja una foarte precară.

Concret, cercetătorii propun înlocuirea operației micșorare a stomacului cu procedeu medical care acționează direct la sursa problemei, eliminând senzația de foame. Astfel, lucruri proceduri chirurgicale la nivelul stomacului, pacienții ar urma să fie supuși la o intervenție cu mai puține riscuri, presupunând amplasarea unor electrozi care să permită transmiterea de impulsuri electrice către structurile creierului responsabile cu senzația de foame.

Experimentul încercat deocamdată cu 2 pacienți, un bărbat și o femeie de 58 și 48 de ani, a arătat o diminuare dramatică a episoadelor de tip ”binge eating”, manifestate prin consumarea unor mari cantități de alimente, care depășesc cu mult necesarul de calorii al organismului. Altfel spus, implantul nu acționează ca un buton pornit/oprit pentru pofta de mâncare, ci doar frânează tendințele care duc la consumul excesiv de alimente și creștere ponderală.

Potrivit echipei de cercetători, inhibarea selectivă a structurilor cerebrale responsabile cu senzația de foame duce în cele din urmă la ajustarea preferințelor alimentare într-o direcție mult mai sănătoasă. Spre exemplu, pacienții incluși în experiment aveau episoade în care râvneau în mod frecvent la feluri de mâncare foarte bogate în zahăr, pe care ajungeau să le consume în mod impulsiv. În cele din urmă, cu ajutorul implantului, preferințele culinare le-au fost ajustate către alimente mai savuroase în privința gustului și nu neapărat excesive din punct de vedere caloric.

Aparent, la sursa apetitul lui nesănătos pentru mâncare se află o mică regiune din creier, denumită hipotalamus. Prin urmare, stimularea acestei zone folosind un anumit tipar de unde cerebrale poate avea un efect de reprogramare a preferințelor culinare. Potrivit echipei de cercetători, în urma experimentului cu o durată de 6 luni nu au fost observate efecte secundare alarmante.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult