Roboţii care îi ajută pe astronauţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale

Autor: Adrian Popa 27.12.2017
Roboţii care îi ajută pe astronauţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale

În ultimii 15 ani la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale au fost duşi mai mulţi roboţi. Aceştia îi ajută pe astronauţi realizând sarcini, unele repetitive, pentru care oamenii nu au timp.

Trei astfel de roboţi, numiţi SPHERES (Synchronized Position Hold, Engage, Reorient, Experimental Satellites) au ajuns pe SSI în 2006 şi sunt creaţia unor studenţi de la Space Systems Laboratory din cadrul Massachusetts Institute of Technology (MIT). Cu dimensiunile unor mingi de fotbal, aceştia folosesc baterii AA şi capsule de dioxid de carbon pentru propulsie. Roboţii – Red, Blue şi Orange – pot examina materiale, realiza experimente şi testa noi echipamente şi programe software trimise de cercetători. 

Blue a avut probleme şi a fost reparat în octombrie 2016. Pentru această operaţiune, robotul a fost adus pe Pământ. 

În viitorul apropiat, la bordul staţiei va ajunge Astrobee, un robot cubic aflat în faza de dezvoltare la Ames Research Center din Silicon Valley.

Acest model poate opera autonom, fără a fi supervizat de oameni. Astrobee este echipat cu diferite tipuri de camere, un difuzor, un microfon şi un laser. Robotul poate îndeplini mai multe sarcini, printre care realizarea de inventare sau testarea de noi tehnologii avansate. Mai mult, el reprezintă un „ochi” în plus pentru echipa de la sol care se ocupă de staţie.

Astrobee

Astrobee se va alătura modelelor SPHERES, care vor continua să fie folosite, în 2018.