Robotul Curiosity de pe Marte primește un update de software care îi va crește viteza de deplasare cu 50%

18.08.2022
Robotul Curiosity de pe Marte primește un update de software care îi va crește viteza de deplasare cu 50%

Robotul Curiosity, care se află de 10 ani pe Marte și care a transmis de-a lungul anilor multe fotografii impresionante de pe planeta „vecină”, va primi un update de software care îi va crește viteza cu 50%. Sistemul din prezent de navigație necesită ca robotul să se oprească foarte des pentru a verifica terenul din jur înainte de putea să își continue drumul. Noul update ar permite scanarea mediului din mers, cu mai puține opriri. Astfel, Curiosity ar putea studia planeta Marte mai repede decât a făcut-o în ultimii 10 ani.

Robotul Curiosity va explora planeta Marte cu o viteză mai mare

Se pare că planul de a accelera robotul nu este unul tocmai nou. Încă din 2015 a fost dezvoltat un update de software care ar fi permis acest sistem nou de navigație pe Curiosity. Acest update a fost instalat la momentul respectiv pe un robot identic de pe Pământ pentru testare, însă au apărut anumite bug-uri. Se pare însă că în mediul de testare virtual, aceste bug-uri nu apăreau, lucru care a dus la amânarea update-ului.

Abia în 2019, după actualizarea sistemului de simulare al robotului, au putut fi recreate bug-urile întâlnite pe robotul fizic și în mediul virtual. Astfel, bug-urile au fost identificate și rezolvate, iar acum, după câțiva ani de testare intensă, update-ul este gata să fie instalat și pe robotul Curiosity real, care se află pe altă planetă.

Update-ul va fi transmis prin intermediul undelor radio, într-o manieră similară cu felul în care robotul este controlat de la distanță și prin care poate transmite către Pământ fotografiile pe care le realizează pe Marte.

Odată cu acest update, Curiosity se va apropia mai mult de viteza pe care o are Perseverance, un alt robot trimis de NASA pe Marte, lansat după ce Curiosity a ajuns pe planetă. Viteza maximă a lui Curiosity va ajunge la 83.2 metri pe oră.

Inițial, Curiosity trebuia să ducă la bun sfârșit o misiune de doi ani pe Marte, însă după expirarea acestei perioade, misiunea sa a fost extinsă pe termen nedeterminat.

sursa: newscientist

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult