Rusia a dezvoltat „distrugătorul” de Starlink. Ar putea permite atacuri de mare precizie asupra pozițiilor armatei Ucrainene

21.12.2022
Rusia a dezvoltat „distrugătorul” de Starlink. Ar putea permite atacuri de mare precizie asupra pozițiilor armatei Ucrainene

Antenele Starlink de la SpaceX au fost de mare ajutor pentru armata Ucrainei în coordonarea eforturilor de a respinge invazia Rusiei. Se pare că și armata rusă este de aceeași părere, întrucât a contractat o companie producătoare de armament pentru a dezvolta un detector de astfel de antene. Conform Sestroretsk Arms Factory, noul său sistem Borshchevik poate să găsească antenele de internet prin satelit cu o precizie foarte mare.

Detectorul de antene Starlink Borschchevik ar putea fi folosit în războiul din Ucraina

O asemenea „armă” în arsenalul Rusiei ar putea identifica baze de operațiuni ale Ucrainei și ar putea fi folosită în coordonarea de atacuri cu precizie înaltă, fie terestre, fie aeriene. Conform Sestroretsk, Borshchevik permite identificarea unei antene cu acuratețe între 5 și 60 de metri, adică o precizie mai mică decât cea a unui sistem de geolocalizare, precum GPS, dar în continuare destul de precisă pentru a asigura eficiență în domeniul militar.

Raza de acțiune a unui dispozitiv Borshchevik este de 10 kilometri, ceea ce înseamnă că unitățile de recunoaștere nici nu trebuie să fie în apropiere foarte mare de antena de internet pentru a o identifica.

Cazul de utilizare recomandat de Sestroretsk este poziționarea „detectorului” de antene între țintă și artilerie. Odată ce antena Starlink este detectată, artileria primește coordonatele, iar aceasta poate începe atacul.

Problema în cazul de față este faptul că în Ucraina, antenele Starlink nu sunt folosite exclusiv de către agenții militare. Ucraina folosește Starlink pentru acces la internet și în rândul agențiilor de stat non-militare și chiar și civilii au instalate astfel de antene în locuințe. Astfel, utilizarea acestei tehnologii în cadrul conflictului ar putea duce la noi victime în rândul civililor.

Desigur, nu avem nicio garanție că acest sistem funcționează în realitate. Având în vedere că există un embargou împotriva Rusiei pentru tehnologii avansate, precum microcipuri, care cu siguranță sunt necesare în dezvoltarea unui detector de antene, este greu de crezut că există capacitatea de a dezvolta prea multe astfel de dispozitive, sau că acesta există în realitate și nu este un produs pur teoretic.

sursa: mpkborshschevik, via PCMag

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult