Crew Dragon Demo-2, un succes! Capsula SpaceX, care duce oameni pe Stația Spațială Internațională, a ajuns în spațiu

30.05.2020
Crew Dragon Demo-2, un succes! Capsula SpaceX, care duce oameni pe Stația Spațială Internațională, a ajuns în spațiu

UPDATE 30 mai 22:35 Nava Crew Dragon s-a separat cu succes de ultima treaptă a rachetei SpaceX. Prima treaptă a Falcon 9 a aterizat pe o platformă marină. Racheta va fi folosită în viitor pentru alte misiuni.

UPDATE 30 mai 22:26 Racheta a decolat cu succes. Totul decurge foarte bine, potrivit SpaceX. Prima treaptă a rachetei s-a desprins și încearcă să aterizeze.

UPDATE 30 mai 22:00/ Misiunea Crew Dragon Demo-2. Urmărește live lansarea capsulei SpaceX:

Articolul inițial:

SpaceX, compania lui Elon Musk care produce rachete spațiale, pregătește o lansare istorică alături de NASA. Pe 27 mai, la ora 23:33 a României, agenția spațială americană și SpaceX vor lansa o rachetă care va duce pe Stația Spațială astronauți. Cum diferă această lansare față de altele? Acesta va fi prima dată când o capsulă Crew Dragon produsă de SpaceX va avea la bord astronauți, fiind doar testată până în prezent.

SpaceX Crew Dragon va permite SUA capabilitatea de lansare a rachetelor fără ajutorul Rusiei

Astronauții americani și ruși de pe Stația Spațială Internațională erau transportați până acum de pe Pământ în spațiu folosind capsule rusești Soyuz, în lipsa unui echivalent american. Acum, America are la dispoziție tehnologia și capacitatea de a pune oameni în spațiu folosind echipament comercial, fără să depindă de Rusia.

De altfel, această lansare NASA și SpaceX nu este tocmai clasată drept o misiune oficială, ci se numește Demo-2. Motivul este că scopul său este să demonstreze tehnologia Crew Dragon pe care SpaceX a dezvoltat-o, transportând doi oameni din SUA până pe Stația Spațială. Misiunea Demo-1 a avut loc anul trecut și a dus pe Stația Spațială Internațională o capsulă fără echipaj. După această demonstrație, Crew Dragon va primi certificarea pentru utilizarea în misiuni oficiale NASA.

Cine sunt cei doi astronauți care vor fi la bordul SpaceX Crew Dragon

Cei doi astronauți care vor fi la bordul Crew Dragon sunt Bob Behnken și Doug Hurley. Aceștia sunt astronauți cu experiență, cu sute de ore în spațiu la bordul unor navete. Bahnken are chiar și de experiență în misiuni de tip „space walk”.

Unde poți urmări Demo-2 live pe internet

Dacă doriți să urmăriți această lansare istorică, canalul de YouTube SpaceX va transmite live începând cu ora 19:15 a României pregătirile pentru lansare, care vor culmina la ora 23:33 cu lansarea misiunii Demo-2. Mai jos aveți un player video al care va transmite live evenimentul.

Misiunea Demo-2 va folosi o rachetă Falcon 9, celebră pentru aterizarea în siguranță înapoi pe Pământ, pentru a putea fi refolosită și în alte misiuni cu o capsulă Crew Dragon în partea de sus drept „încărcătură”. Lansarea are loc din Complexul 39A din cadrul Centrului Spațial Kenedy al NASA din statul Florida. De aici au plecat în trecut și alte misiuni precum celebrele Apollo care au ajuns pe Lună.

Echipajul va folosi costume  dezvoltate de SpaceX, cu design diferit față de cele vechi folosite în misiunile NASA. Racheta Falcon 9 va încerca să aterizeze pe o barjă în Oceanul Atlantic în cadrul acestei misiuni. În trecut, mai multe rachete au fost recuperate de către SpaceX. Aterizările pe apă sunt de obicei mai complicate, deci întoarcerea în siguranță a rachetei nu este garantată.

Dacă Demo-2 se dovedește a fi un succes, NASA are deja planuri mărețe pentru Crew Dragon. Agenția dorește să mai trimită o misiune oficială pe Stația Spațială Internațională înainte de sfârșitul anului 2020.

(via CNET)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult