Stația Spațială Internațională are un termen de expirare. Va fi coborâtă controlat de pe orbită în ocean

03.02.2022
Stația Spațială Internațională are un termen de expirare. Va fi coborâtă controlat de pe orbită în ocean

NASA a anunțat oficial planurile pentru sfârșitul Stației Spațiale Internaționale. Aceasta va fi eliberată în anul 2030, urmând ca în 2031 să fie prăbușită în Oceanul Pacific. Planurile pentru viitorul stațiilor spațiale după 2030 sunt ca sectorul privat să preia acest domeniu, cu susținerea NASA. Astfel, cercetarea spațiului va continua, chiar dacă nu va mai exista o stație spațială operată de agenții de stat.

NASA a anunțat că se pregătește de renunțarea la Stația Spațială Internațională

Stația Spațială Internațională a fost lansată în anul 2000, ceea ce sugerează că va rămâne pe orbită până când va împlini 30 de ani. Aceasta va fi pusă pe o orbită descendentă în luna ianuarie 2031, fiind programată o prăbușire controlată către Point Nemo, o zonă specifică din Oceanul Pacific, unde se mai află încă aproape 300 de obiecte ale SUA, Rusiei, Japoniei și Europei întoarse din spațiu.

Până în prezent, pe Stația Spațială Internațională au fost găzduiți peste 200 de astronauți din 19 țări, iar în următorii 8 ani vor mai continua multe misiuni la bordul stației. Se pare însă că misiunile în care va fi implicată Rusia nu vor mai continua decât pentru următorii câțiva ani. Rusia a anunțat că se va retrage din proiectul ISS în 2025, urmând să își dezvolte propria stație spațială, pe care o va lansa în 2030.

Întrucât China nu a fost acceptată în programul ISS, țara asiatică și-a lansat propria stație spațială, Tianhe, în 2021. Construcția acestei stații va fi completă la sfârșitul anului 2022.

Phil McAlister, directorul spațiului comercial la NASA, consideră că sectorul privat este pregătit pentru a pune bazele unor stații spațiale:

„Sectorul privat este capabil din punct de vedere tehnic și financiar să dezvolte și să opereze destinații în orbita joasă a Pământului, cu ajutorul NASA. Ne pregătim să împărtășim lecțiile învățate și experiența de operare cu sectorul privat și să îi ajutăm să dezvolte destinații în spațiu care să fie sigure, fiabile și eficiente din punct de vedere al costurilor.”

sursa: CNN

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult