SUA anunță extinderea zonei de operațiuni spațiale. Va „patrula” în jurul Lunii cu un nou satelit

06.03.2022
SUA anunță extinderea zonei de operațiuni spațiale. Va „patrula” în jurul Lunii cu un nou satelit

SUA dorește să își extindă operațiunile spațiale peste limita de 22.000 de mile din jurul planetei. US Air Force Research Laboratory a anunțat săptămâna aceasta că are în plan să mărească zona de operațiune de 1.000 de ori, pentru a acoperi complet și zona din jurul Lunii. Divizia Space Force din cadrul USAF va „patrula” în jurul satelitului natural al Pământului prin intermediul unui satelit artificial, care va veghea atât în zona luminată a Lunii, cât și asupra zonei întunecate.

CHPS: sistemul de patrulă din jurul Lunii

Anunțul a fost realizat prin intermediul unui clip video, publicat pe canalul de YouTube al US Air Force Research Laboratory. În clip este menționat că forțele SUA se vor extinde peste cele 22.000 de mile de deasupra Pământului din prezent, dorind să ajungă până în cea mai îndepărtată parte a Lunii.

Noul satelit care va fi folosit pentru monitorizare sau „patrulare” așa cum spune USAF va fi numit CHPS (Cislunar Highway Patrol System). Acest proiect este deschis celor care doresc să vină cu idei de prototipuri, înscrierile urmând a fi deschise pe 21 martie. În luna iulie, autoritățile SUA vor analiza proiectele depuse și vor alege unul pe care îl vor dezvolta pentru această misiune.

Laboratorul Air Force va superviza dezvoltarea satelitului, în timp ce Space Force îl va cumpăra pentru a fi folosit de către US Space Command în misiuni. Acesta va fi primul pas al extinderii prezenței peste spațiul lunar din prezent, folosind aceste informații pentru a putea identifica posibile amenințări la activitățile SUA din spațiu.

Planul este ca satelitul CHPS să nu includă capabilități militare prin care să poată lua acțiune împotriva unor amenințări. Un astfel de satelit ar trebui să asigure siguranța în spațiul din jurul Lunii și doar să furnizeze informații în cazul unei amenințări.

via ArsTechnica

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult