Sute de milioane de țânțari modificați genetic vor fi eliberați într-un stat

21.08.2020
Sute de milioane de țânțari modificați genetic vor fi eliberați într-un stat

Peste 750 de milioane de țânțari modificați genetic vor fi eliberați în statul american Florida. Insectele vor ajunge în arhipelagul Florida Keys în 2021 și 2022, după ce operațiunea a primit undă verde de la autoritățile federale și locale, transmite CNN.

Sunt organizații și persoane care se opun proiectului. „Cu toate crizele urgente cu care se confruntă națiunea noastră și statul Florida – pandemia COVID-19, injustiția rasială, modificările climatice – administrația a folosit banii din taxe și surse guvernamentale pentru un experiment de tip Jurassic Park”, a declarat Jaydee Hanson, din cadrul International Center for Technology Assessment and Center for Food Safety.

Larvă de Aedes aegypti

Inițiatorii proiectului vor să vadă dacă un țânțar modificat genetic este o alternativă viabilă la insecticide în combaterea Aedes aegypti. Aceasta este o specie a insectei care transmite boli periculoase, precum Zika sau febra galbenă.

Țânțari care mor în faza de larve

Țânțarul modificat, numit OX5034, produce femele care mor în stadiul de larve. Doar femelele de Aedes aegypti consumă sânge, care este necesar pentru maturizarea ouălor. Masculii se hrănesc cu nectar.

Astfel de insecte vor fi eliberate și în Harris County, Texas, începând cu 2021. Compania care le dezvoltă se numește Oxitec și are sediul în Marea Britanie.

Agenția pentru Protecția Mediului din SUA i-a dat undă verde companiei după mai mulți ani în care a analizat impactul unui astfel de experiment asupra mediului.

Foto: Wikipedia

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult