Telescopul Arecibo va fi demontat într-o încercare disperată de a-l salva

18.11.2020
Telescopul Arecibo va fi demontat într-o încercare disperată de a-l salva

Telescopul astronomic Arecibo, construit pe insula caraibeană Puerto Rico, va fi dezasamblat într-o încercare disperată de a evita un colaps structural catastrofal, echipele de cercetători sperând să mai salveze ce se mai poate din echipamentele acestuia.

În data de 10 august, ruperea unor cabluri structurale au lăsat o imensă gaură în uriașa antenă parabolică amenajată în urmă cu 50 de ani într-una dintre cele mai izolate locații de pe Pământ. Încercările de reparație păreau să meargă bine, până când o evaluare structurală amănunțită scos la iveală faptul că incidentul avut nu a fost chiar întâmplător, radiotelescopul puternic afectat de Uraganul Maria în anul 2017 fiind de fapt într-un stadiu foarte avansat de degradare și predispus la un colaps structural catastrofal.

Telescopul Arecibo mai poate fi salvat doar dacă este reconstruit aproape de la zero

Urmând expertizei care a arătat Telescopul Arecibo nu poate fi reparat în condiții de siguranță pentru echipele de intervenție, administratorul U.S. National Science Foundation a decis să îl dezafecteze în viitorul apropiat.

Telescopul Arecibo

Primul cablu (auxiliar) s-a rupt în august 2020, moment în care au fost recrutate trei firme de inginerie pentru a evalua structura de rezistență a telescopului și desfășura eventuale reparații. Pe 6 noiembrie 2020 s-a produs un al doilea incident, de data aceasta rupându-se un cablu structural principal. Acest al doilea incident a pus sub semnul întrebării integritatea structurală a telescopului, o eventuală operațiune de înlocuire cablurilor principale lovindu-se de pericolul ruperii în cascadă cablurilor rămase, întreaga structură fiind predispusă la a se prăbuși chiar în timp ce echipele de muncitori intervin pentru reparații.

În mod ideal, telescopul dezasamblat va fi ulterior reconstruit pe o nouă structură de rezistență, refolosind cât mai multe din echipamentele recuperate. În practică, deocamdată nu există nici fonduri și nici planuri clare pentru o astfel de operațiune, efortul de reconstrucție putând dura mulți ani de acum înainte. În primă fază, institutul NSF intenționează să repună în funcțiune instalația LIDAR de la Arecibo, precum și centrul de vizitatori, la stația de cercetare Culebra aflată într-o locație învecinată. Cert este că, deocamdată, Statele Unite și întreaga omenire va rămâne fără cel mai puternic radiotelescop creat vreodată pentru cercetări astronomice.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult