Toaleta inteligentă cu recunoaștere dorsală a fost inventată la Universitatea Stanford

08.04.2020
Toaleta inteligentă cu recunoaștere dorsală a fost inventată la Universitatea Stanford

Cercetătorii de la Universitatea Stanford au implementat foarte multă tehnologie într-un capac de WC pentru a dezvolta o adevărată toaletă inteligentă. Aceasta poate să monitorizeze sănătatea utilizatorilor și chiar să înregistreze diferite profiluri digitale pentru fiecare în parte. Partea cea mai bună este că nu ai nevoie să te autentifici de fiecare dată când folosești toaleta, întrucât aceasta are destui senzori și camere cu infraroșu pentru a putea recunoaște fiecare persoană în parte după modul în care arată fundul.

Toaleta inteligentă cu recunoaștere dorsală poate îndeplini foarte multe activități automate. De exemplu, aceasta poate analiza urina și scaunul folosind camere foto și cu infraroșu, poate să diferențieze între lichide și solide, așa că poate să ofere automat o mostră de testare pentru urină, de exemplu, pentru analize, iar imaginile pot ajunge direct pe un server în cloud, unde un medic poate apoi să le acceseze și să le analizeze.

toaleta inteligenta 1

Chiar dacă există „recunoaștere dorsală”, toaleta include și un senzor de amprentă inclusă în butonul de la rezervorul de apă, pentru a asigura că analizele sunt atașate de utilizatorul corect. Desigur, nu toate activitățile de la baie necesită statul pe colacul inteligent, deci o metodă în plus de autentificare nu strică. Este o metodă similară cu cea de pe telefoanele mobile moderne, care oferă atât recunoaștere facială, cât și deblocare cu amprenta.

Desigur, aici intervine și confortul utilizatorilor cu ideea că un sistem de camere le fotografiază la fiecare utilizare partea dorsală. Dintre 330 de persoane pe care a fost testată toaleta inteligentă de la Stanford, 37% au fost cât de cât confortabili cu această idee.

Probabil că mai mulți utilizatori ar putea fi convinși pe parcurs, având în vedere avantajele acestei toalete. De exemplu, pot fi descoperite din timp anumite forme de cancer, probleme cu rinichii, ficatul sau stomacul fără să fie necesară o vizită la medic sau să descoperi aceste probleme prea târziu.

Sanjiv Gambhir, profesor de radiologie la Standford spune că „scopul acestei toalete este să ofere informații precise și individualizate despre sănătate”. Din acest motiv, senzorii și camerele, cât și senzorul de amprentă au fost necesare. Toaleta trebuie să poată distinge între utilizatori, iar ideea de a include toate acestea într-un simplu capac de WC este pentru că „toată lumea merge la toaletă și nu poți evita asta”.

Cât despre recunoașterea dorsală, doctorul Gambhir spune că știe că este ciudat „dar se pare că această amprentă anală este unică”. Astfel, este mult mai ușor să diferențiezi utilizatorii folosind o astfel de metodă.

Cercetătorii de la Stanford doresc să aducă această toaletă inteligentă pe piață alături de parteneri din domeniul tehnologiei medicale. Desigur, un preț estimativ nu a fost încă oferit.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult
Recomandare video