Ugo: robotul japonez care poate să îţi spele rufele

10.05.2019
Ugo: robotul japonez care poate să îţi spele rufele

Compania japoneză Mira Robotics a realizat un robot care poate să realizeze diverse treburi gospodăreşti. Acesta se numeşte Ugo şi va fi disponibil începând din 2020, în Japonia, publicul ţintă pentru acesta fiind familiile cu unul sau doi copii. Reprezentanţii Mira spun că în familiile de acest gen, în care ambii părinţi lucrează, este greu să găseşti timp pentru activităţi de curăţenie, iar robotul Ugo ar putea să ajute.

Ce este diferit la Ugo faţă de alţi roboţi de curăţenie precum aspiratoarele Roomba? Acesta nu este operat de un computer folosind AI. Ugo este mai degrabă un dispozitiv controlat de la distanţă de un operator uman, care poate folosi mâinile mecanice ale robotului dintr-un birou. Practic, Ugo este un dispozitiv de tele-prezenţă mult mai versatil. Acesta are mai mulţi senzori integraţi în cap, aceştia oferind informaţiile necesare operării de la distanţă, cât şi un corp extensibil, asemeni unei scări, acesta putând fi ridicat şi coborât pentru a realiza diverse funcţii.

Pentru început, Ugo va putea să bage rufe în maşina de spălat, să le scoată din cuvă şi să le întindă la uscat, însă în timp Mira Robotics speră să adauge şi alte capabilităţi precum gătitul sau curăţenie mai avansată. Având în vedere că robotul Ugo este echipat doar cu două membre care nu dispun de degete, ci doar de un soi de pensetă mai mare, care poate apuca doar anumite obiecte.

Pentru controlul de la distanţă, angajaţii vor folosi un laptop conectat la internet şi două dispozitive de control proprietare, care permit manevrarea robotului. Cei care vor controla roboţii vor fi iniţial angajaţii Mira Robotics, însă în viitor, compania speră să poată contracta aceste activităţi către alte companii.

În cursul acestui an, Mira va începe testarea serviciilor sale de curăţenie folosind roboţii Ugo în gospodării reale, iar din 2020, compania speră să poată începe să ofere servicii contra cost. Serviciile roboţilor Ugo nu vor fi ieftine, compania estimând un preţ de aproximativ 225 de dolari pe lună pentru 6-8 ore pe zi de funcţionalitate. Cei care au nevoie de mai mult, vor putea plăti în plus.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult