Un algoritm poate prezice crime din viitor cu precizie de 90%, la fel ca în filmul Minority Report

01.07.2022
Un algoritm poate prezice crime din viitor cu precizie de 90%, la fel ca în filmul Minority Report

Minority Report, sau „Raport Special”, este o nuvelă Science Fiction de Philip K. Dick, adaptată pe marele ecran de Steven Spielberg, a cărei premisă era că în viitor oamenii vor avea tehnologia de a ști când vor urma să aibă loc crime în viitor. Se pare că această tehnologie nu este atât de imposibilă pe cât părea în universul SF de pe marele ecran, întrucât cercetătorii de la Universitatea din Chicago spun că au dezvoltat un algoritm care poate să prevadă zonele în care vor avea loc activități ilegale cu o precizie de 90%.

Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au testat algoritmul pe mai multe orașe, cu rezultate similare

Algoritmul a fost dezvoltat pe baza informațiilor disponibile în mod public din istoria orașului Chicago, pe baza crimelor raportate care implică violență sau furturi. Astfel, având la dispoziție aceste date, algoritmul poate să vadă tendințele istorice pentru a crea un model. Poliția ar putea ști astfel cu o oarecare precizie că într-o anumită zi, ar putea avea loc violențe sau furturi într-o zonă pe o rază de 300 de metri.

Asta pentru că algoritmul împarte orașul în mai multe zone cu latură de cam 300 de metri fiecare, pentru a fi mai ușor de identificat tendințele.

Cercetătorii au folosit date istorice și din alte orașe din SUA, precum Atlanta, Austin, Detroit, Los Angeles, Philadelphia, Portland și San Francisco și au putut verifica rezultate similare cu cele pentru Chicago, demonstrând astfel că algoritmul funcționează.

Totuși, aceste date nu ar trebui folosite de poliție pentru a încerca să oprească crimele înainte de a fi realizate, întrucât algoritmul nu poate identifica persoana sau victima, ci doar posibilitatea crescută pentru o astfel de crimă într-o anumită zonă a unui oraș. De asemenea, algoritmul nu este 100% precis, ci are o precizie de 90%, deci în 10% din cazuri, s-ar putea ca acolo să nu se întâmple nimic.

Acest algoritm poate fi însă folosit pentru a crea o strategie mai eficientă a poliției, pentru organizarea forțelor de ordine mai bine în zonele predispuse la încălcări ale legii.

„Am creat un „geamăn” digital al mediilor urbane. Dacă îl hrănești cu date despre ceea ce s-a întâmplat în trecut, îți va spune ce se va întâmpla în viitor. Nu este magic, sunt limitări, dar l-am validat și funcționează foarte bine. Acum, poți folosi această unealtă drept o simulare pentru a vedea ce se întâmplă dacă rata criminalității crește într-o zonă a unui oraș sau dacă este o desfășurare mai mare de forțe în altă zonă. Dacă aplici aceste variabile, poți vedea cum evoluează sistemul în consecință.”, spune Ishanu Chattopadhyay, autorul principal al acestui algoritm.

sursa: Nature, via psychnewsdaily

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult