Universitatea Oxford lucrează la o versiune administrată nazal a vaccinului AstraZenecca

28.03.2021
Universitatea Oxford lucrează la o versiune administrată nazal a vaccinului AstraZenecca

Avem deja pe piață multiple vaccinuri pentru COVID-19, cu diverse grade de eficiență, însă momentan, toate sunt administrate injectabil. Acest lucru ar putea ține departe o parte din populație, în rândul celor cu fobii de ace sau cei care consideră că un astfel de tratament ar putea fi prea invaziv. Universitatea Oxford, cea care a dezvoltat și vaccinul ChAdOx1, cunoscut popular sub denumirea AstraZenecca, lucrează acum la un studiu pentru administrarea aceleiași substanțe, dar pe cale nazală.

Vaccinul AstraZenecca ar putea fi administrat nazal, asemeni altor medicamente

Cercetătorii Universității Oxford doresc astfel să administreze o nouă versiune a vaccinului către unor persoane dispuse să participe la acest test. Forma de administrare a vaccinului va fi similară cu cea a pulverizatoarelor nazale obișnuite. Testul este însă doar o încercare pentru a observa dacă administrarea nazală va aduce același răspuns din partea sistemului imunitar împotriva virusului COVID-19.

Planurile sunt momentan doar pentru cercetare, cercetătorii fiind în căutarea a 30 de persoane care să participe la test, cu vârste între 18 și 40 de ani. Pentru prima fază a testului, aceștia vor primi vaccinul nazal și vor fi apoi verificați din nou după patru luni. Participanții la acest test vor fi aleși din zona Oxford din Marea Britanie. Dacă rezultatele acestui test vor fi bune, probabil că va fi dezvoltat și un medicament în acest format, care ar putea fi administrat mai simplu.

Totuși, nu este clar dacă acest „vaccin” ar putea fi vândut în farmacii, asemeni altor spray-uri nazale, sau dacă va fi considerat în continuare un vaccin. De asemenea, nu este clar dacă acest spray va avea nevoie să stea la temperaturi scăzute, asemeni vaccinurilor din prezent. Totuși, o soluție de acest gen ar putea crește numărul de vaccinări, întrucât ar putea fi administrate și de alte persoane decât de către personalul medical.

sursa: University of Oxford 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult