Utilajele agricole cântăresc la fel de mult ca cei mai mari dinozauri, iar aceasta e o mare problemă

30.05.2022
Utilajele agricole cântăresc la fel de mult ca cei mai mari dinozauri, iar aceasta e o mare problemă
Foto: Profimedia Images

Greutatea vehiculelor folosite în agricultură astăzi este la fel de mare ca cea a celor mai mari dinozauri, sauropodele, potrivit unui nou studiu realizat de cercetători din Suedia și Elveția.

O combină agricolă cântărește acum 60 de tone, cam cât un Diplodocus și de zece ori mai mult decât una din anii 1960. Creșterea accelerată a populației a dus la apariția unor vehicule mai mari și mai eficiente, capabile să lucreze suprafețe uriașe de teren într-un timp scurt. Însă acești mastodonți mecanici reprezintă o mare problemă, potrivit cercetătorilor.

Un Diplodocus cântărea zeci de tone. (Foto: Wikimedia)

Solul poate suporta doar o anumită presiune, transmite The Conversation. Dacă aceasta este depășită, devine compactat cronic și își pierde proprietățile. Solurile sunt ecosisteme complexe, care conțin pori, zone și mici „artere” care permit aerului și apei să circule prin ele. Fără acestea, rădăcinile plantelor mor.

Compactarea solului afectează recoltele și sporește pericolul de inundații, deoarece apa se scurge mai repede de pe aceste suprafețe.

Occidentul este cel mai afectat de această problemă

Odată cu creșterea dimensiunilor utilajelor agricole a crescut și mărimea anvelopelor acestora, pentru a fi evitată scufundarea vehiculelor în pământul moale. Solul e afectat ireparabil cel mai mult de această problemă la adâncimi mai mari de 20 de cm.

Potrivit studiului citat, 20% din terenurile agricole globale sunt în pericol să își piardă productivitatea din cauza compactării subsolului, cauzată de vehiculele agricole. Cele mai afectate zone sunt în Europa și America de Nord, unde există multe ferme mari care folosesc utilaje grele.

Autorii studiului cer schimbări în proiectarea acestor vehicule pentru ca structura solului să fie conservată în viitor. Totodată, ei recomandă, în zonele vulnerabile, folosirea de utilaje mai ușoare, pe parcele mai mici de pământ.

Dacă oamenii nu reușesc să reducă presiunea exercitată asupra solului, spun autorii studiului, specia ar putea avea sorta dinozaurilor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult