VIDEO: Momentul când s-a prăbușit farfuria de la Observatorul Arecibo, surprins de o dronă

07.12.2020
VIDEO: Momentul când s-a prăbușit farfuria de la Observatorul Arecibo, surprins de o dronă
Foto: captură din video

The National Science Foundation a făcut public un clip video în care o dronă a capturat exact momentul cînd s-a prăbușit farfuria radiotelescopului de la Observatorul Arecibo din Puerto Rico. Drona a filmat incidentul din pură întâmplare.

Farfuria, cu o greutate de 900 de tone, fusese deja avariată încă de acum câteva luni. Două cabluri mari se rupseseră, unul în august, iar celălalt în noiembrie.

După ruperea celui de-al doilea cablu, National Science Foundation stabilise ca farfuria radiotelescopului să fie demolată, astfel că nicio persoană nu a fost rănită în acest incident.

Drona a captat momentul prăbușirii a două mari bucăți de ciment, cu tot cu cablurile atașate. Nu a fost nimic planificat, iar drona doar inspecta zona, date fiind deja avariile existente. Brusc, masivul radiotelescop, care era al doilea ca mărime din lume, s-a prăbușit.

„Deja radiotelescopul reprezenta o situație periculoasă. Acele cabluri se puteau rupe oricând”, au declarat reprezentanți ai organizației.

Observatorul Arecibo, un partener puternic pentru film și știință

Radiotelescopul, care funcționa de aproape 60 de ani, a fost și fundal pentru o scenă din filmul James Bond „Golden Eye”, din 1995, cu actorul Pierce Brosnan în rolul principal. A mai apărut și în 1997 în filmul „Contact”, cu Jodie Foster în distribuție.

Dar adevărata importanță a sa stă în nenumăratele descoperiri științifice care au fost posibile datorită lui. A explorat pulsarii, ne-a dezvoltat cunoștințele despre Mercur, a reperat exoplanete și a detectat impulsuri radio rapide.

Sursa: CNET

Urmărește Go4IT.ro pe Google News