Virgin Orbit a lansat pentru prima dată sateliți pe orbita planetei folosind un avion Boeing 747

18.01.2021
Virgin Orbit a lansat pentru prima dată sateliți pe orbita planetei folosind un avion Boeing 747

Virgin Orbit, diviza spațială a Virgin Group, a lansat pentru prima dată în spațiu sateliți care au fost cu succes poziționați pe orbită folosind o rachetă LauncherOne. Aceasta este prima operațiune comercială de succes a companiei, în urma multor teste în ultimii câțiva ani. Spre diferență de SpaceX și Blue Origin, Virgin Orbit nu folosește rachete care decolează singure de la sol, ci le lansează din zbor, folosind un avion.

Virgin Orbit oferă o alternativă, posibil mai ieftină, la serviciile SpaceX

La fel ca alți miliardari de succes, precum Elon Musk și Jeff Bezos, Richard Branson, liderul Virgin Group, a investit de mult în soluții pentru explorarea spațiului. Virgin Galactic încă lucrează la asta, însă, între timp, Virgin Orbit dorește să ofere servicii comerciale către agenții de stat și nu numai, pentru lansarea de sateliți în orbită. După lansarea de succes a unei rachete LauncherOne, care este în teste din 2017, compania lui Branson ar putea să „fure” din piața SpaceX pentru lansarea de sateliți.

Pentru că soluția Virgin Orbit folosește un avion Boeing 747 modificat numit Cosmic Girl, costurile pentru fiecare lansare sunt semnificativ mai mici decât în cazul unei lansări SpaceX, care lansează obiecte în spațiu prin intermediul rachetelor reutilizabile. Desigur, încărcătura pe care Virgin Orbit o poate duce în spațiu este mai mică.

Momentan a lansat doar o serie de sateliți dezvoltați de studenți

LauncherOne, racheta care ține sateliții este lansată în zbor și poate atinge pe cont propriu peste 17.000 de mile pe oră, putând ajunge astfel în orbită. Acolo, racheta a poziționat cu succes pe orbită un grup de nouă sateliți mici prin intermediul NASA Educational Launch of Nanosatellites (ELaNa). Acest program a încurajat elevi de liceu și studenți din facultăți din SUA să dezvolte sateliți pe care să îi lanseze apoi în spațiu. NASA acoperă costurile de lansare.

Printre acești sateliți se regăsesc un stelit de monitorizare a temperaturii al Universității Colorado, un satelit care studiază cum se ciocnesc particulele mici în spațiu de la Universitatea din Florida Centrală și un satelit care poate descoperi radiații al Universității Lafayette din Louisiana.

Clienți precum NASA, armata americană, dar și câteva companii private și-au arătat interesul pentru a colabora în viitor cu Virgin Orbit.

sursa: CNN

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult