Ca și cum nu erau suficiente griji când vine vorba despre supraveghere, situația se poate înrăutăți. Cercetătorii au descoperit o nouă modalitate de a identifica și urmări persoanele cu ajutorul semnalelor Wi-Fi, care a fost denumită WhoFi – și care nu are nicio legătură cu dispozitivele electronice conectate, sau nu, la Wi-Fi, scrie PCWorld.
Această tehnologie poate identifica individual o persoană și o poate urmări în spațiu fizic în diferite locații, pe baza modului în care corpul său interacționează cu semnalele Wi-Fi. „WhoFi” este un sistem dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea La Sapienza din Roma.
Cu siguranță, urmărirea modului în care semnalele electronice wireless interacționează fizic nu este nimic nou. Acum aproape un deceniu s-a descoperit cum se poate realiza o hartă 3D a unei clădiri folosind Wi-Fi.
Acest nou sistem poate „amprenta” fiecare persoană în parte (sau cel puțin corpul) pe baza modului în care semnalele Wi-Fi ricoșează și trec prin corp.
Încercări similare au fost făcute și în 2020, când s-a atins o precizie de doar 75%, ceea ce nu a fost suficient pentru succesul acestui tip de supraveghere și identificare. Conform datelor despre rezultatele acestei cercetări, sistemul WhoFi poate avea o precizie de până la 95,5% atunci când este utilizat cu o rețea neuronală. Această configurație ar putea depăși identificarea convențională cu camere în multe privințe, deoarece nu este afectată de condițiile de lumină și poate „vedea” prin pereți și alte obiecte.
Implicațiile sunt uimitoare, având în vedere omniprezența Wi-Fi-ului în aproape fiecare spațiu public și privat. De exemplu, un sistem care determină când un anumit client se întoarce într-un magazin și îi trimite un cupon ca un cadou de „bun venit” ar fi o utilizare destul de inofensivă, dar totuși înfiorătoare.
O implicare mult mai sinistră ar fi, pur și simplu, identificare locurilor unde, și când, se deplasează o persoană, inclusiv în reședințele private. Este evident că agențiile guvernamentale ar fi extrem de interesate să obțină acces la astfel de date.
În prezent, sistemul WhoFi este o demonstrație de concept care necesită un software incredibil de avansat pentru implementare. Dar este foarte real, iar hardware-ul folosit pentru dezvoltarea sa nu a fost nimic special. Conform datelor publicate, aceste rezultate au fost obținute folosind semnalele Wi-Fi generate de două routere TP-Link N750, care sunt modele destul de simple, care nici măcar nu utilizează cea mai recentă și mai rapidă tehnologie Wi-Fi.
Singura consolare este aceea că testarea nu a fost una de amploare. Cercetătorii au folosit 14 persoane diferite pentru a le urmări, fiecare purtând o combinație asemănătoare de îmbrăcăminte – haine de exterior și un rucsac. Obținerea unei precizii de 95% pe acel eșantion relativ mic probabil nu ar fi suficientă pentru a fi prezentată, de exemplu, ca probă într-un proces penal. Dar este, cu siguranță, destul de înspăimântătoare dacă se ia în calcul intimitatea fiecăruia.