Acer Swift 5: Tabletă sau PC? [REVIEW]

23.05.2017
Acer Swift 5: Tabletă sau PC? [REVIEW]
Construcţie, design, ergonomie şi specificaţii tehnice
Microsoft a demonstrat că tabletele cu Windows pot fi destul de puternice pentru a fi folosite pentru munca la birou (şi nu numai) zi de zi, însă pentru pieţele unde dispozitivele Surface nu sunt disponibile, cei interesaţi de acest tip de computere trebuie să caute alternative. Acer propune pe acest segement de piaţă Switch 5, un dispozitiv 2-in-1 puternic cu Windows 10, pe care îl poţi folosi oriunde, fie pe post de tabletă, fie pe post de laptop, echipată din fabrică cu toate accesoriile necesare.

Construcţie, design, ergonomie

Acer Switch 5 nu este o alternativă mai puţin calitativă la dispozitivele Surface, ci beneficiază de construcţie similară cu acestea, când luăm în calcul materialele folosite în construcţie. Tableta beneficiază de o ramă metalică pe care sunt montate un capac metalic cu suport de susţinere pe partea din spate şi un panou de sticlă care acoperă display-ul pe partea din faţă.

Spatele dispozitivului găzduieşte o cameră foto şi suportul pentru utilizare la birou, acesta din urmă fiind foarte interesant. Spre diferenţă de alte companii, care aleg să ofere mai multe trepte de înclinare, Acer oferă una singură, care este utilă în majoritatea scenariilor de utilizare. Cei care au nevoie să încline display-ul mai mult spre birou pot face asta împingând suportul până la unghiul preferat, fără trepte prestabilite. Arcul din interiorul suportului asigură revenirea uşoară la orice poziţie anterioară, ajustarea putând fi realizată cu o singură mână. Pentru stabilitate, tableta beneficiază de două suprafeţe din cauciuc la bază.

Pe rama dispozitivului sunt amplasate toate port-urile şi butoanele necesare utilizării. Avem pe partea stângă un buton Power cu senzor de amprente integrat şi butonul pentru volum, în partea de sus există un slot microSD neacoperit, iar în stânga găsim jack-ul de căşti, un port USB 3.0 Type-A, un USB Type-C şi mufa de alimentare. Se pare că port-ul Type-C este destinat atât conectării de accesorii, cât şi pentru afişarea conţinutului pe un display extern printr-o mufă Type-C-to-HDMI sau DisplayPort. Deşi pot părea puţine port-uri pentru un computer portabil, în utilizare normală nu am simţit nevoia de a folosi foarte multe accesorii, iar cele pe care le-am avut la dispoziţie beneficiau de conectivitate wireless (camera foto, mouse, televizor cu WiFi Direct).

În cutia lui Switch 5 au fost incluse şi două accesorii foarte importante pentru a transforma tableta într-un PC complet echipat. Avem de a face cu o tastatură subţire, care se conectează în partea de jos a tabletei printr-un conector magnetic. Aceasta vine cu un format al tastelor obişnuit (fără numpad), cu spaţiere şi dimensiuni similare cu cele de pe laptop-urile mai mari de la Acer. Aceasta beneficiază de iluminare cu LED-uri albe şi de un trackpad de dimensiuni cam mici, dar perfect funcţional în acest context. De asemenea, Acer a inclus în pachet şi un stylus activ şi o baterie pentru acesta. Tastatura beneficiază de un suport pentru stylus, pentru a fi cărate împreună mai uşor, iar stylus-ul poate fi ataşat în partea de jos a tabletei pe suprafaţa magnetică pentru momentele în care tastatura rămâne la birou.

Întregul pachet pare să fie foarte bine construit, însă calitatea construcţiei şi hardware-ul intern au dus la realizarea unui dispozitiv cam greu pentru dimensiunile sale. Faţă de o tabletă normală, aceasta este două ori mai grea. În termeni de greutate, Switch 5 este la nivelul unui ultrabook complet echipat, performanţa tabletei fiind însă comparabilă cu cea a unui computer din această gamă. 

Specificaţii tehnice

 • Nume: Acer Switch 5
 • Ecran: 12”, IPS, 2160 x 1440 pixeli (raport de aspect 3:2)
 • CPU: Intel Core i5-7200U (dual-core, 2.5-3,1 GHz, 3 MB cache, hyper-threading)
 • GPU: Intel HD Graphics 620
 • RAM: 8 GB LPDDR3
 • SSD: Intel 256 GB PCIe 3.0 x2
 • Sunet: stereo
 • Conectivitate: Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0, 1x USB 3.0, 1x USB Type-C,  microSD card reader, 1 x 3.5 mm jack
 • Alte dotări: tastatura magnetică cu iluminare, stylus, încărcare prin USB Type-C, suport metalic
 • Acumulator:  10 ore de utilizare (oficial) / 5-6 ore în utilizare normală
 • Greutate: 920 g / 1,27 kg cu tastatură
 • Sistem de operare: Windows 10 Home

Părţi pozitive

Construcţie de calitate
Include accesorii în pachet
Performanţă înaltă
Autonomie ridicată

Părţi negative

Ecranul nu beneficiază de tratament anti-glare
Greutate la acelaşi nivel cu un ultrabook

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult