Acer Swift 5: Tabletă sau PC? [REVIEW]

23.05.2017
Acer Swift 5: Tabletă sau PC? [REVIEW]
Construcţie, design, ergonomie şi specificaţii tehnice
Microsoft a demonstrat că tabletele cu Windows pot fi destul de puternice pentru a fi folosite pentru munca la birou (şi nu numai) zi de zi, însă pentru pieţele unde dispozitivele Surface nu sunt disponibile, cei interesaţi de acest tip de computere trebuie să caute alternative. Acer propune pe acest segement de piaţă Switch 5, un dispozitiv 2-in-1 puternic cu Windows 10, pe care îl poţi folosi oriunde, fie pe post de tabletă, fie pe post de laptop, echipată din fabrică cu toate accesoriile necesare.

Construcţie, design, ergonomie

Acer Switch 5 nu este o alternativă mai puţin calitativă la dispozitivele Surface, ci beneficiază de construcţie similară cu acestea, când luăm în calcul materialele folosite în construcţie. Tableta beneficiază de o ramă metalică pe care sunt montate un capac metalic cu suport de susţinere pe partea din spate şi un panou de sticlă care acoperă display-ul pe partea din faţă.

Spatele dispozitivului găzduieşte o cameră foto şi suportul pentru utilizare la birou, acesta din urmă fiind foarte interesant. Spre diferenţă de alte companii, care aleg să ofere mai multe trepte de înclinare, Acer oferă una singură, care este utilă în majoritatea scenariilor de utilizare. Cei care au nevoie să încline display-ul mai mult spre birou pot face asta împingând suportul până la unghiul preferat, fără trepte prestabilite. Arcul din interiorul suportului asigură revenirea uşoară la orice poziţie anterioară, ajustarea putând fi realizată cu o singură mână. Pentru stabilitate, tableta beneficiază de două suprafeţe din cauciuc la bază.

Pe rama dispozitivului sunt amplasate toate port-urile şi butoanele necesare utilizării. Avem pe partea stângă un buton Power cu senzor de amprente integrat şi butonul pentru volum, în partea de sus există un slot microSD neacoperit, iar în stânga găsim jack-ul de căşti, un port USB 3.0 Type-A, un USB Type-C şi mufa de alimentare. Se pare că port-ul Type-C este destinat atât conectării de accesorii, cât şi pentru afişarea conţinutului pe un display extern printr-o mufă Type-C-to-HDMI sau DisplayPort. Deşi pot părea puţine port-uri pentru un computer portabil, în utilizare normală nu am simţit nevoia de a folosi foarte multe accesorii, iar cele pe care le-am avut la dispoziţie beneficiau de conectivitate wireless (camera foto, mouse, televizor cu WiFi Direct).

În cutia lui Switch 5 au fost incluse şi două accesorii foarte importante pentru a transforma tableta într-un PC complet echipat. Avem de a face cu o tastatură subţire, care se conectează în partea de jos a tabletei printr-un conector magnetic. Aceasta vine cu un format al tastelor obişnuit (fără numpad), cu spaţiere şi dimensiuni similare cu cele de pe laptop-urile mai mari de la Acer. Aceasta beneficiază de iluminare cu LED-uri albe şi de un trackpad de dimensiuni cam mici, dar perfect funcţional în acest context. De asemenea, Acer a inclus în pachet şi un stylus activ şi o baterie pentru acesta. Tastatura beneficiază de un suport pentru stylus, pentru a fi cărate împreună mai uşor, iar stylus-ul poate fi ataşat în partea de jos a tabletei pe suprafaţa magnetică pentru momentele în care tastatura rămâne la birou.

Întregul pachet pare să fie foarte bine construit, însă calitatea construcţiei şi hardware-ul intern au dus la realizarea unui dispozitiv cam greu pentru dimensiunile sale. Faţă de o tabletă normală, aceasta este două ori mai grea. În termeni de greutate, Switch 5 este la nivelul unui ultrabook complet echipat, performanţa tabletei fiind însă comparabilă cu cea a unui computer din această gamă. 

Specificaţii tehnice

 • Nume: Acer Switch 5
 • Ecran: 12”, IPS, 2160 x 1440 pixeli (raport de aspect 3:2)
 • CPU: Intel Core i5-7200U (dual-core, 2.5-3,1 GHz, 3 MB cache, hyper-threading)
 • GPU: Intel HD Graphics 620
 • RAM: 8 GB LPDDR3
 • SSD: Intel 256 GB PCIe 3.0 x2
 • Sunet: stereo
 • Conectivitate: Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0, 1x USB 3.0, 1x USB Type-C,  microSD card reader, 1 x 3.5 mm jack
 • Alte dotări: tastatura magnetică cu iluminare, stylus, încărcare prin USB Type-C, suport metalic
 • Acumulator:  10 ore de utilizare (oficial) / 5-6 ore în utilizare normală
 • Greutate: 920 g / 1,27 kg cu tastatură
 • Sistem de operare: Windows 10 Home

Experienţa de utilizare

Experienţa de utilizare

Pentru testarea tabletei Acer Switch 5 am decis să o punem la treabă chiar în scenariul pentru care a fost realizat: utilizare zi de zi la birou. La Go4it, principala activitate este scrisul, deci suita Microsoft Office a fost primul lucru instalat. Alături de acesta am instalat browser-ul Chrome pentru sincronizarea scurtăturilor şi parolelor şi am adăugat Photoshop pentru editarea de fotografii. Astfel, în fiecare zi, timp de opt ore pe zi, Switch 5 a devenit principalul computer pe care am lucrat şi am rămas plăcut impresionat.

Diferenţa de performanţă în acest scenariu este aproape inexistentă între această tabletă şi laptop-ul pe care îl foloseam zi de zi, echipat cu un procesor i7-6700HQ, 8 GB memorie DDR4 şi un SSD de 256 pe M.2. Browser-ul Chrome, în ciuda faptului că a devenit un software foarte pretenţios cu resursele, nu a dat semne că ar fi îngreunat de Switch 5, nici cu peste zece tab-uri deschise. De asemenea, editarea în Photoshop a unor fotografii de dimensiuni normale (12 megapixeli), s-a dovedit a fi ceva ce i5-ul dual-core integrat în această tabletă poate face fără probleme.

În ciuda dimensiunilor reduse, tastatura inclusă în pachet este potrivită penitru scris pe timp îndelungat, însă pentru munca la birou este necesar un mouse. Am folosit Switch 5 alături de mouse-ul wireless MX Master de la Logitech, care beneficiază de conectivitate Bluetooth, deci nu a fost nevoie de ocuparea port-ului USB cu un adaptor. Întrucât nu am avut la îndemână un cablu USB Type-C-to-HDMI am folosit funcţia Wireless display din Windows 10 pentru a reda clipuri video prin WiFi pe un Smart TV Samsung. Experienţa a fost aşa-şi-aşa. Redarea era semnificativ în urmă faţă de cea de pe display-ul tabletei, însă sunetul nu era întârziat, întrucât era redat tot pe televizor. În funcţie de distanţa între tabletă şi router, sau tabletă şi televizor, experienţa de redare poate fi mai bună sau mai slabă, îndepărtarea aducând de la sine probleme în special cu fluxul audio.

Întrucât nu am înclinaţii artistice, nu am găsit o utilitate pentru stylus-ul din pachet, însă acesta funcţionează foarte bine cu aplicaţiile „Ink” din Windows 10. În Photoshop, pentru cineva obişnuit cu un mouse de mulţi ani, un stylus mai mult încurcă, însă cu siguranţă un artist ar prefera să deseneze sau să editeze folosind acest dispozitiv. Microsoft tot insistă pe acest gen de funcţii în aplicaţiile sale (oferind suport chiar şi in Office şi browser-ul Edge), însă probabil că publicul interesat de aşa ceva este foarte limitat. Din fericire, accesarea acestor funcţii nu costă nimic în plus pe Switch 5.

Display-ul beneficiază de o rezoluţie foarte mare, având în vedere dimensiunile, iar panoul IPS asigură afişarea unor culori naturale, cu unghiuri de vizibilitate foarte bune. Având în vedere rezoluţia şi dimensiunile, am ales să folosim un factor de scaling de 125% din Windows, pentru a putea folosi computerul fără a mări textul din browser sau din Word. Fiind un dispozitiv orientat către productivitate, Acer a ales un raport de aspect 3:2, foarte potrivit pentru cei care lucrează cu documente şi fotografii, însă care nu este atât de potrivit pentru consum de clipuri video. Toate filmele cu raport 16:9 sunt afişate cu bare negre deasupra şi sub imagine.

În cazul de utilizare explicat mai sus, cu un profil de performanţă „balansat”, Switch 5 ne-a avertizat că trebuie conectat la o priză după aproximativ 5-6 ore (Wi-Fi ul pornit în permanenţă şi ecranul la un nivel de luminozitate aproape de maximum). Cei care nu au nevoie de internet, sau lucrează într-un mediu mai puţin luminos, probabil că vor putea să se aprope de cele 10 ore promise de Acer, însă chiar şi aşa, pentru un dispozitiv de 12” cu hardware şi performanţă de laptop, 5-6 ore sunt aproape o zi completă de muncă. Încărcătorul de priză este destul de mic pentru a putea fi luat „la pachet” fără să adauge prea multă greutate şi fără să ocupe mult spaţiu, iar tableta poate fi încărcată şi prin USB Type-C de la orice alt tip de încărcător, precum cel pentru smartphone, în cazuri de urgenţă.

Foarte important de menţionat în cazul lui Switch 5 este faptul că spre diferenţă de laptop-urile echipate cu Intel Core i5 de pe piaţă, acesta nu include componente în mişcare. Acesta este echipat cu un SSD pe interfaţă PCI-Express foarte rapid, iar răcirea dispozitivului este pasivă, fiind perfect silenţios în utilizare. Sistemul de răcire este bazat pe tehnologia „vapor chamber”, pe care mulţi producători o lauda ca fiind „răcire pe apă”. Se pare că implementarea Acer este destul de eficientă, procesorul reuşind să atingă frecvenţa de la limita superioară fără prea mari bătăi de cap, în timp ce temperatura acestuia nu depăşeşte 70 de grade în full load. Spatele dispozitivului devine cald la atingere, însă suprafaţa metalică a capacului disipă căldura pe toată suprafaţa. Astfel, nicio zonă nu este extrem de fierbinte la atingere.

Un singur minus major am găsit în utilizarea lui Switch 5, iar acesta este display-ul lucios. Sticla care protejează ecranul nu beneficiază de un tratament anti-glare, lucru foarte deranjant într-o cameră cu multe becuri sau neoane, sau afară. Probabil că această problemă se poate rezolva cu o folie de protecţie anti-glare.

Performanţă şi concluzii

Performanţă

Modelul Switch 5 configurat cu procesor i5 nu este tocmai recomandat pentru aplicaţii foarte solicitante. În timp ce editarea fotografiilor în Photoshop este posibilă fără mari bătăi de cap, editarea de clipuri video ar putea fi o experienţă nu tocmai plăcută. Mai degrabă problemele apar la randare, unde procesorul dual-core şi cipul grafic integrat nu pot face faţă cerinţelor formatelor moderne precum clipuri video Full HD la 60 de cadre pe secundă sau rezoluţii mai mari (precum 4K).

De asemenea, rularea de jocuri video nu este tocmai recomandată, însă este posibilă. Fiind vorba despre un sistem echipat cu un sistem de operare desktop, Steam, Uplay, Origin şi Blizzard App pot fi instalate fără probleme, însă doar anumite jocuri mai puţin solicitante ar putea oferi o experienţă de joc bună (jocuri vechi, jocuri 2D, etc.).

Pentru testarea performanţei tabletei Switch 5 am ales să folosim doar testele sintetice uzuale, care poziţionează acest produs cam pe acelaşi nivel cu un ultrabook performant (şi în unele cazuri chiar puţin peste).

Test Scor
PCMark Creative 4.066 puncte
3DMark Cloud Gate 6.257 puncte
Cinebench R15 OpenGL 41,75 FPS
Cinebench R15 CPU 323 cb
WinRar 2.996 KB/s
CrystalDiskMark 5 Seq Q32T1 Read: 1531 MB/s Write: 597.6 MB/s
CrystalDiskMark 5 4K Q32T1 Read: 290,7 MB/s Write: 414,7 MB/s

Concluzii

Switch 5 este un produs care se adresează unei categorii de utilizatori bine definită, putând cu uşurinţă ajuta la îmbinarea utilului cu plăcutul. Avem de a face cu un sistem foarte portabil şi versatil, care se livrează cu toate accesoriile necesare unei experienţe de utilizare plăcute. Acer a realizat o alternativă bună la seria de dispozitive Surface şi demonstrează încă odată că tabletele cu Windows pot fi mai mult decât simple dispozitive pentru consum multimedia. Pentru muncă la birou, puţină editare foto şi alte astfel de activităţi, este un computer aproape perfect, care ar trebui să îi mulţumească chiar şi pe cei mai pretenţioşi utilizatori.

Părţi pozitive

Construcţie de calitate
Include accesorii în pachet
Performanţă înaltă
Autonomie ridicată

Părţi negative

Ecranul nu beneficiază de tratament anti-glare
Greutate la acelaşi nivel cu un ultrabook