Acer Switch Alpha 12: o alternativă atractivă la Surface Pro [REVIEW]

10.11.2016
Acer Switch Alpha 12: o alternativă atractivă la Surface Pro [REVIEW]
Design, construcţie, ergonomie şi specificaţii tehnice

Seria de dispozitive Surface a devenit una dintre cele mai inovative de pe piaţă, fiecare produs în parte fiind folosit drept exemplu pentru partenerii Microsoft care produc PC-uri cu Windows. Întrucât Surface Pro este disponibil doar în câteva pieţe internaţionale în mod oficial, producătorii precum Acer au parte de puţină concurenţă în gama de tablete cu Windows pentru profesionişti. Switch Alpha 12 este unul dintre aceste produse, fiind echipat cu toate cele necesare pentru a oferi experienţa Windows 10 completă, fără prea multe compromisuri.

Design, construcţie, ergonomie

Acer Switch Alpha 12 este la prima vedere o tabletă de dimensiuni mari, cu o construcţie metalică solidă, completată de un suport metalic ajustabil pentru ajezarea sa pe un birou. Dispozitivul este echipat cu câteva butoane pe laterala stângă (power, volum şi Start) şi un număr limitat de port-uri pentru ataşarea de accesorii. Este vorba despre un jack de 3,5 mm combo pentru căşti, un USB 3.0 Type-A, o mufă USB Type-C şi un port de încărcare de la priză, cât şi un locaş pentru carduri microSD, ascuns de piciorul de susţinere. Interesant este faptul că inclusiv port-ul Type-C poate fi folosit pentru încărcare, cei care au mai multe dispozitive care folosesc acest standard putând lua în deplasări un singur încărcător.

Piciorul metalic are la bază o suprafaţă cauciucată, pentru a împiedica alunecarea în utilizare, iar sistemul de ajustare nu are trepte, putând fi potrivit în aproape orice poziţie. Rabatarea sa completă vine cu un click satisfăcător, fiind ţinut în loc pentru a nu se deschide accidental de arcuri foarte rezistente. Partea din spate şi rama dispozitivului sunt realizate de asemenea din metal, singurele elemente prezente pe capacul tabletei fiid logo-ul Acer şi camera foto principală.

Tableta Switch Alpha 12 vine echipată şi cu o tastatură subţire, care se conectează magnetic în partea de jos. Aceasta este realizată dintr-un plastic cauciucat moale. Acest lucru îi conferă un nivel de confort ridicat în utilizare şi asigură o greutate scăzută. Acer spune că tastatura este de dimensiuni normale, însă tastele sunt puţin mai închesuite decât pe un laptop normal. Chiar şi aşa, utilizarea sa este foarte plăcută, în ciuda cursei reduse a tastelor. Trackpad-ul este cam mic, însă, dar răspunde foarte bine la comenzi, oferind gesturi multitouch şi un click fizic pe întreaga suprafaţă.

Switch Alpha 12 de la Acer arată foarte bine şi este plăcut în utilizare, însă cei care vor purta acest dispozitiv într-o geantă ar trebui să ştie că tableta nu este tocmai uşoară. Aceasta cântăreşte alături de tastatură aproximatv 1,25 kilograme, asemeni unui ultrabook performant. Adevărul este că şi hardware-ul inclus este comparabil cu cel al unui laptop ultraportabil, oferind în plus posibilitatea de utilizare în mod tabletă, fără tastatură.

Specificaţii Tehnice

 • Ecran: 12”, IPS, 2160 x 1440 pixeli
 • Sistem de operare: Windows 10 Home (64-bit)
 • Chipset: Intel
 • Procesor: Core i5-6200U dual-core, 2,3 GHz
 • Procesor grafic: Intel HD Graphics 520
 • RAM: 4 GB (3,88 utilizabili)
 • Stocare: SSD 256 GB
 • Card: MicroSDXC
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac
 • Bluetooth: 4.0
 • USB: 1 x USB 3.0 (Type-A), 1 x USB 3.1 (Type-C)
 • Baterie: 4.870 mAh
 • Dimensiuni: 292,1 x 200,6 x 15.2 mm
 • Greutate: 1,25 kg
 • Altele: Tastatură, compatibilitate stylus
Experienţa de utilizare, performanţă, autonomie şi concluzii

Experienţa de utilizare

În ciuda aspectului de tabletă, Acer Switch Alpha 12 se comportă exact ca un laptop mid-range. Aceasta beneficiază de un procesor pentru laptop-uri şi destul RAM pentru a ţine în fundal majoritatea aplicaţiilor uzuale şi multe tab-uri de browser. Pentru cei care lucrează la un birou, performanţa acestui dispozitiv ar trebui să fie satisfăcătoare. Ecranul în format 3:2 asigură o afişare foarte bună a fişierelor de tip text şi a tabelelor în Excel şi poate asigura o utilizare plăcută chiar şi în aplicaţii de editare foto precum Photoshop, pe care le poate rula fără probleme. Desigur, pentru editare pe un ecran atât de mic este necesar fie un mouse separat, fie stylus-ul Acer, care nu este inclus în pachet.

În ciuda impresiei iniţiale, tastatura reuşeşte să ducă la capăt promisiunea experienţei uneia de dimensiuni obişnuite. Avantajul Acer faţă de alţi producători de tablete cu Windows este faptul că nu a renunţat la tastele F pentru a reduce dimensiunile. Acestea sunt în continuare prezente, alături de ESC, PrtSc, Pause, Ins şi Del, oferind utilizatorilor de scurtături o experienţă mai rapidă de utilizare. Singurele lucruri care lipsesc ar fi un numpad, care ar adăuga prea mult în dimensiuni şi taste retroiluminate, pentru utilizarea pe timp de noapte.

Având în vedere hardware-ul inclus în Switch Alpha 12, este posibilă şi rularea de jocuri video, însă nimic cu adevărat modern. Jocurile din Windows Store realizate pentru mobile ar trebui să funcţioneze foarte bine, alături de o selecţie de jocuri independente de pe Steam, în special cele cu grafică 2D. Fiind un computer echipat cu Windows, pentru o experienţă de joc mai bună, poate fi conectat orice gamepad de PC şi Xbox direct pe mufa USB. Unul dintre cele mai plăcute aspecte ale tabletei de faţă este faptul că rulează complet silenţios, indiferent de sarcină, folosind un sistem de răcire pasiv cu cameră de vapori. Carcasa nu are fante de aerisire şi nici ventilatoare în mişcare.

Singurul dezavantaj pe partea software al lui Switch Alpha 12 este bloatware-ul integrat în sistemul de operare, tableta fiind livrată cu mai multe aplicaţii Acer, antivirusul McAfee pre-instalat şi mai multe servicii Acer în fundal. Majoritatea pot fi eliminate, însă la fiecare reinstalare de Windows, acestea vor fi din nou prezente.

Performanţă

Acer Switch Alpha 12 este un computer portabil capabil să îndeplinească toate funcţiile de care un utilizator ar avea nevoie la un birou. Procesorul puternic şi memoria RAM generoasă asigură rularea simultan a mai multor aplicaţii, iar stocarea SSD rapidă facilitează transfer de date rapid pe dispozitive externe şi invers. Mai jos găsiţi rezultatele unor teste obişnuite pentru performanţă. Am folosit 3D Mark pentru a măsura performanţa în jocuri video, PC Mark pentru aplicaţii de productivitate, alături de câteva teste pentru viteza unitatăţii de stocare. Rezultatele sunt impresionante, având în vedere dimensiunile acestui dispozitiv şi faptul că vorbim despre un sistem cu răcire pasivă.

Benchmark Rezultat
CrystalDiskMark Seq Q3TI Read: 544.6 MB/s Write:308,4 MB/s
3D Mark Ice Storm Extreme 35464 puncte
PC Mark 8 Work 2688 puncte
Cinebench R15 OpenGL: 39,13 FPS CPU:286 cb
HD Tune Min: 197,2 MB/s, Max: 409,5 MB/s, Avg:304,9 MB/s
WinRAR 3,215 KB/s

Autonomie

Autonomia este probabil cel mai mare minus al acestei tablete. Acer a integrat o baterie de dimensiuni generoase, însă hardware-ul puternic îşi spune cuvântul. La o încărcare completă, tableta poate fi folosită aproximativ patru ore în regim obişnuit, asemeni unui laptop din gama mid-range. Evident, rularea mai multor aplicaţii pretenţioase simultan şi jocurile video vor taxa autonomia şi mai mult, deci nu este indicat să pleci la drum cu Switch Alpha 12 fără un încărcător de priză.

Concluzii

Acer Switch Alpha 12 reuşeşte să îşi ducă la bun sfârşit misiunea. Este o alternativă atractivă pentru modelul Surface Pro 4 de la Microsoft, oferită la un preţ mai mic. Marele său dezavantaj rămâne însă autonomia şi într-o oarecare măsură greutatea. Tableta de faţă pare să fie realizată special pentru cei care lucrează în mediul corporate şi îşi doresc un computer complet, fără compromisuri, pe care să îl poată purta în orice geantă. Din acest punct de vedere Switch Alpha 12 este un succes, însă preţul final îi va ţine departe pe cei care caută un computer portabil, dar ieftin. 

Părţi pozitive

Construcţie solidă
Performanţă ridicată
Tastatură confortabilă
Port-uri pentr accesorii
Sistem de răcire silenţios

Părţi negative

Autonomie scăzută
Greu în comparaţie cu ultrabook-uri
Vine cu mult bloatware Acer

Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult