AMD pătrunde în piaţa tabletelor Windows 8

09.10.2012
AMD pătrunde în piaţa tabletelor Windows 8

În curând vom avea şi tablete Windows 8 bazate pe hardware AMD. Acestea ar putea fi mai ieftine decât alternativele Intel şi cu performanţe 3D de invidiat.

AMD prezintă un procesor pentru tablete hibride cu Windows 8

Noul superstar AMD este procesorul Z-60, cu nume de cod Hondo, pe care compania îl va aduce pe piaţă către sfârşitul acestui an, propulsând unui nou val de tablete Windows 8.

Printre elementele de atracţie pentru viitoarea ofertă de tablete Windows 8 cu hardware AMD avem compatibilitatea cu aplicaţiile x86 pentru PC, autonomia de până la 10 ore în mod tabletă şi posibilitatea ataşării la un docking station, pentru convertirea în sistem PC cu tastatură şi mouse.

Spre deosebire de platforma Clover Trail cu procesor Intel Atom, noul chip AMD pune accentul în primul rând pe abilităţile 3D, anunţând performanţe în jocuri chiar şi de 5 – 6 ori mai mari decât este posibil cu o tabletă Intel, fapt ce deschide noi orizonturi pentru tabletele Windows 8. Practic, tabletele AMD ar putea căpăta o utilitate cu totul nouă, servind drept platforme de jocuri cu acces la titluri pe care ne-am aştepta să le întâlnim doar pe consolă sau sisteme PC.

Tabletele Windows 8 cu procesor AMD vor avea GPU din seria Radeon

Potrivit AMD, tabletele Windows 8 cu procesor Z-60 vor putea reda jocuri ca Modern Warefare 2 şi Orcs Must Die la setări de calitate medie şi rezoluţie 1024×768 pixeli. Pentru filme putem ataşa un TV sau monitor cu port HDMI, având suport pentru rezoluţii de până la 1920×1200 pixeli. Totuşi, AMD ne recomandă ca pentru o experienţă optimă la vizionarea de filme să ne limităm la materiale cu rezoluţie 720p.

Din păcate opţiunile în privinţa sistemelor de operare suportate par să includă doar Windows 8 în ediţia X86, fără Android sau Linux. Anunţul nu este neapărat o surpriză, deoarece Microsoft a făcut presiuni similare şi asupra Intel, condiţionând accesul la sistemul de operare Windows 8 de includerea in designul procesorului a unor tehnologii exclusive, care să nu fie suportate sub alte sisteme de operare.

Autonomie de până la 10 ore timp de utilizare continuu şi 2 săptămâni în stand-by

Procesorul AMD Z-60 va avea un consum mai mic de 5W, fapt ce permite acomodarea sa în tablete cu grosime de sub 10mm şi greutate comparabilă tabletelor clasice cu procesoare ARM. Autonomia variază între 6 ore pentru vizionarea de filme, 8 ore la navigare pe internet şi până la 10 ore în Windows Presentation Mode, la redarea de documente text şi prezentări PowerPoint. Potrivit AMD, autonomia în stand-by este de aproape 2 săptămâni.

AMD promite tablete Windows 8 subţiri şi uşoare, cu abilităţi multimedia de invidiat

Din păcate AMD nu a dezvăluit şi alte detalii esenţiale, cum ar fi performanţa pe partea de CPU şi preţurile noilor tablete în comparaţie cu alternativele Intel bazate pe Clover Trail. Judecând însă după strategia aleasă de AMD pentru promovarea ofertei de procesoare pentru sisteme PC şi Laptop, vom avea de-a face cu un nou război al preţurilor AMD-Intel, dus de această dată în lumea tabletelor Windows 8.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult