Android 4.3 aduce comanda TRIM pe tabletele Nexus 7 şi smartphone

30.07.2013
Android 4.3 aduce comanda TRIM pe tabletele Nexus 7 şi smartphone

După cu ştiu deja mulţi dintre posesorii de tablete Nexus 7 din prima generaţie, performanţele sistemului Android tind să se degradeze cu timpul, pe măsură ce memoria flash a tabletei este încărcată cu fişiere. Dacă până acum singura modalitate pentru readucerea tabletei în parametrii optimi de funcţionare era folosirea opţiunii Factory Reset, Google ne scapă de probleme adăugând suport pentru optimizarea automată a spaţiului de stocare.

Android 4.3 aduce comanda TRIM pe tabletele Nexus 7 şi smartphone

Pentru cei care nu ştiu deja, comanda TRIM este o funcţie specifică dispozitivelor de stocare Solid State, care necesită suport explicit din partea sistemul de operare instalat pe dispozitiv. Dacă această condiţie este întrunită, comanda TRIM este folosită pentru a indica dispozitivului SSD care din celulele de memorie NAND Flash conţin date inutile, reprezentând rămăşiţele fişierelor şterse din memoria dispozitivului. Odată identificate, aceste celule Flash sunt golite de informaţie şi readuse la starea iniţială, gata să accepte date noi fără a impune penalizări de performanţă.

Începând cu versiunea Android 4.3, comanda TRIM este suportată pentru toate dispozitivele care includ hardware compatibil, respectiv tabletele Nexus 7 din prima şi a doua generaţie, dar şi telefoane Nexus. Pentru acestea, optimizarea performanţelor folosind comanda TRIM este realizată automat la fiecare 24 de ore, cu condiţia ca acumulatorul să fie la cel puţin 80% din capacitate (30% cu adaptorul AC conectat), iar dispozitivul să se afle în stand-by de cel puţin o oră. În funcţie de numărul de celule NAND Flash găsite ca fiind murdare, operaţiunea poate consuma o mică parte din rezerva de energie a bateriei, însă beneficiul câştigat este pe măsură.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult