Apple a anunțat iPad Air 4, echipat cu primul procesor pe 5nm: Apple A14 Bionic

15.09.2020
Apple a anunțat iPad Air 4, echipat cu primul procesor pe 5nm: Apple A14 Bionic

Cu ocazia aniversării a 10 ani de tablete iPad, Apple a anunțat două noi modele foarte performante. Este vorba despre iPad 8, modelul de buget, cât și despre un nou iPad Air 4, cu design de iPad Pro, echipat cu noul chipset Apple A14, cel care va fi integrat și în smartphone-urile iPhone 12. O noutate pentru iPad Air este noua paletă de culori disponibilă pentru carcasa tabletelor.

iPad 8: upgrade hardware la interior, identic la exterior

ipad 8 white

Modelul iPad 8th generation este un update minor pe partea de design, însă are la interior hardware la fel de performant precum generația iPad Air 3. Acesta este echipat cu un procesor Apple A12 Bionic, care oferă un CPU cu 40% mai puternic decât modelul anterior și GPU de două ori mai puternic. Acesta este de două ori mai puternic decât cel mai bine vândut laptop de pe piață, de trei ori mai puternic decât cea mai populară tabletă și de șase ori mai performant decât cel mai performant Chromebook.

Acesta este primul iPad din gama inferioară cu Neural Engine, nucleele de inteligență artificială. Acesta este compatibil cu aceelași accesorii precum iPad 7, fiind identic în design și dimensiuni. De asemenea, folosește același Apple Pencil din prima generație. Desigur, și prețul a rămas identic: 329 dolari. Se lansează vineri, 18 septembrie. Modelul de bază vine cu 32 GB stocare, iar modelul superior vine cu 128 GB. Ambele variante vor fi disponibile și în variante cu conectivitate 4G. Pentru prima dată, iPad-ul de bază vine cu un adaptor de priză cu mufă USB-C.

ipad 8 overview

iPad Air 4: practic, un iPad Pro fără elementele extra

Desigur, starul show-ului a fost iPad Air 4, primul dispozitiv Apple echipat cu noul său procesor Apple A14 Bionic. Acesta este primul procesor de pe piață realizat pe arhitectură pe 5nm, oferind performanță semnificativ îmbunătățită față de generația precedentă.

Ipad air 4

Apple A14 integrează 11,8 miliarde de tranzistori, o creștere de 40% față de Apple A13 Bionic. Acesta integrează un procesor pe 6 nuclee (patru eficiente și două de performanță) și asigură un salt de performanță de 40% în putere de procesare și 30% în materie de procesare grafică, integrând un GPU cu patru nuclee. Modelul iPad Air 4 este recomandat pentru editare de clipuri video 4K, aplicații de editare foto și gaming la rezoluții înalte și framerate înalt. Pe lângă CPU și GPU, Apple A14 bionic integrează și un nou Neural Engine cu 16 nuclee, de două ori mai performant decât generația precedentă iPad Air, cât și nuclee Machine Learning de 10 ori mai performante.

Ecranul oferă o diagonală de 10,9” și rezoluție 2.360 x 1.640 pixeli, fiind încadrat în gama „Liquid Retina LCD”, la fel ca iPhone 11 și iPhone XR. Acesta are refresh rate de 60 Hz, fiind semnificativ mai lent decât cel de 120 Hz de pe modelele iPad Pro. Pentru a scădea costurile și mai mult, Apple oferă un senzor de amprentă Touch ID în butonul power, în locul Face ID de pe modelele Pro. Acesta este protejat de un strat de sticlă de safir, rezistentă la zgârieturi.

apple a14

Pentru a oferi cât mai multe funcții de pe iPad Pro, Apple a integrat și un port USB Type-C în locul port-ului Lightning, fiind acum posibilă conectarea de display-uri externe, soluții de stocare și alte accesorii pe acest port. Mia mult, încărcarea se face la 20W cu noul adaptor de priză, fiind cel mai rapid din toată gama Apple, modelele iPad Pro și iPhone 11 Pro fiind livrate cu adaptoare de 18W.

Desigur, forma acestui iPad a fost păstrată identică cu cea a tabletelor din gama Pro pentru a asigura compatibilitate cu accesoriile deja existente: Apple Pencil 2, Apple Magic Keyboard și alte accesorii de la parteneri. Și camerele de pe iPad Pro au fost păstrate: o cameră frontală FaceTime HD de 7 megapixeli cu filmare Full HD și o cameră de 12 megapixeli pe spate, cu filmare 4K la 60 cadre pe secundă și stabilizare.

iPad Air 4 se lansează luna viitoare și va fi disponibilă într-o gamă largă de culori: Space Grey, Silver, Rose Gold, Green și Sky Blue. Prețul va fi de 600 de dolari pentru varianta de bază, cu 64 GB stocare, cu 200 de dolari mai puțin decât cel mai ieftin iPad Pro, care vine cu 128 GB. Modelul superior va avea 256 GB, air ambele variante vor fi disponibile în versiuni cu conectivitate 4G.

Odată cu tabletele iPad 8 și iPad Air 4, Apple a anunțat și lansare iOS 14, iPadOS 14, watchOS 7 și tvOS 14. Aceasta va avea loc mâine, 16 septembrie pe toate dispozitivele compatibile.

 

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult