ASUS Fonepad, 3G şi telefonie într-o tabletă Android accesibilă cu ecran de 7″

30.05.2013
ASUS Fonepad, 3G şi telefonie într-o tabletă Android accesibilă cu ecran de 7

În ciuda imaginii portabilităţii si mobilităţii pe care vor s-o promoveze producătorii de tablete, modelele cu conexiune 3G reprezintă doar un sfert din piaţa totală a acestor produse. Această cotă reprezintă însă una suficient de mare pentru producătorii interesaţi, unii chiar experimentând cu suportul complet pentru date şi voce, transformând practic tabletele în nişte telefoane gigantice. Ultimul sosit în acest îngust sector de piaţă este ASUS, modelul sau Fonepad fiind o tabletă cu ecran de 7” şi telefonie.

Construcţie şi ergonomie

Nexus 7 a fost un succes deplin atât pentru Google cât şi pentru ASUS, nefiind de mirare că producătorul a ales aceeaşi reţetă şi pentru noul Fonepad. Dacă acestea diferă la interior, exteriorul Fonepad pare însă o versiune 2.0 a carcasei de la Nexus 7, cele două modele având practic aceleaşi dimensiuni şi exact aceeaşi greutate. Cum Nexus 7 a fost o tabletă uşoară şi confortabilă, nu putem decât saluta această asemănare.

Spre deosebire de omniprezentul material plastic al carcasei tabletei Nexus 7, ASUS a ales de data aceasta aluminiul. Pentru a păstra grosimea şi greutatea cât mai jos posibil, ASUS a folosit însă o tehnologie la care a mai apelat în cazul tabletei VivoTab RT – spatele este fabricat dintr-o foaie din aluminiu cu o grosime de un milimetru pe care a fost injectat la cald plasticul care susţine componentele interne. Datorită acestui artificiu tehnologic, Fonepad a păstrat grosimea de 10,4 mm, reuşind totodată să ofere şi un spate rezistent metalic.

Capacul nedetaşabil posterior este întrerupt în partea superioară de un capac detaşabil din material plastic, sub care se ascund sloturile Micro SIM, MicroSD şi antenele. Datorită absenţei camerei principale, la fel ca în cazul Nexus 7, partea posterioară a tabletei este deosebit de simplă, aici putând fi găsite doar grila micului difuzor şi perforaţia microfonului secundar.

Marginile curbate ale capacului posterior acoperă şi jumătate din muchiile laterale, aceasta oferind slotul Micro USB si conectorul audio jack de 3,5 mm în partea de jos şi butoanele pentru volum şi Power/Lock în partea stângă, o poziţie cam neinspirată dacă sunteţi dreptaci şi obişnuiţi să folosiţi tableta cu o singură mână.

Cuprins într-o ramă din material plastic care acoperă cealaltă jumătate a muchiilor, ecranul este amplasat sub stratul protector din sticlă care acoperă integral partea frontală a tabletei. Singurele elemente distincte sunt perforaţiile grilei difuzorului şi a unicei camere foto, dincolo de acestea, Fonepad fiind la fel de monoton ca orice altă tabletă recentă.

Calitatea construcţiei este bună: carcasa este foarte rigidă, spatele din aluminiu este bine lipit de restul carcasei iar capacul din plastic se ancorează suficient de ferm în locaşul său. Din păcate, acesta din urmă este fabricat din material plastic vopsit, cunoscut pentru fragilitatea sa, iar apariţia zgârieturilor este posibilă.

Din punct de vedere al ergonomie, Fonepad este o tabletă excelentă: este uşoară, priza în mână este foarte bună iar greutate este mică. Privit însă ca telefon, lucrurile stau, în mod evident, cu totul altfel. Avantajul de a avea telefonie în permanenţă este indiscutabil, însă Fonepad este prea mare şi prea greu pentru a fi ţinut la ureche, butoanele sunt imposibil de accesat cu o singură mână, microfonul este prea jos iar imaginea persoanelor care-l folosesc în public astfel are de suferit.

Ecran, hardware, autonomie, specificaţii

Similitudinile dintre Fonepad şi Nexus 7 nu se opresc doar la nivelul dimensiunilor şi greutăţii, acestea oferind şi ecrane similare ca specificaţii. Evident, fiind vorba de un produs mai ieftin, ASUS a trebuit să facă nişte concesii, însă acestea sunt tolerabile. Ecranul cu o diagonală de 7” oferă o rezoluţie de 1280 x 800 pixeli, densitatea de 216 pixeli atinsă astfel fiind suficient de bună pentru o tabletă de această dimensiune şi, mai ales, din această gamă de preţ.

Panoul IPS oferă culori frumoase, acestea fiind puţin cam şterse în mod implicit, dar putând fi ajustate din punct de vedere al saturaţiei şi căldurii cu ajutorul utilitarului ASUS Splendid. Nivelul de negru este bun iar unghiurile de vizualizare sunt ample, însă contrastul este mediu iar luminozitatea  este cam scăzută. Pentru obţinerea unei luminozităţi capabile să ofere o nuanţă curată de alb, ecranul necesită reglarea manuală la un nivel de 70-75%, iar modul Outdoor, destinat utilizării în lumina diurnă puternică, afectează negativ contrastul şi nivelul de negru.

Tratamentul oleofobic al suprafeţei protectoare din sticlă este nesatisfăcător, ecranul reţinând uşor grăsimea degetelor şi fiind foarte greu de curăţat, iar vizibilitatea în lumina solară este mediocră, îmbunătăţirea adusă de Outdoor Mode fiind vizibilă dar insuficientă.

Faţă de Nexus 7, care a folosit platforma hardware Tegra 3 de la NVIDIA, Fonepad foloseşte platforma Lexington de la Intel. O versiune cu cost scăzut a platformei Medfield, cu care ne-am întâlnit nu demult, Intel Atom Z2420 oferă un procesor Saltwell cu un singur nucleu, care este tactat la 1,2 GHz şi este ajutat de virtualizarea logică Hyper Threading, şi un nucleu grafic PowerVR SGX540.

După cum am afirmat şi în cazul platformei Medfield, soluţia Intel nu este un produs care poate concura cele mai puternice cipuri ARM ale momentului, însă este o soluţie mid-range cu performanţe bune şi eficienţă energetică ridicată. Acest lucru se poate observa şi din rezultatele testelor, în care Fonepad a avut rezultate mulţumitoare chiar dacă a fost îngenuncheat vizibil în testele de multiprocesare şi de grafică 3D. Ţinând însă cont că am putut juca Real Racing 3 fără nici o problemă, consider că puterea este suficient de ridicată pentru o tabletă Android cu cost scăzut.

Autonomia oferită de bateria cu o capacitate 4270 mAh a fost bună, Fonepad atingând şase ore de autonomie Web şi aproape 10 ore de autonomie video, în condiţiile în care luminozitatea a fost setată permanent la 70 de procente. Aceste rezultate sunt mai bune decât cele oferite de Nexus 7, iar în comparaţiile făcute cu alte tablete nu trebuie să uităm că avem de-a face cu un produs  de mici dimensiuni care include o baterie pe măsură.

  • Ecran: 7″, 1280×800 pixeli, IPS, LED
  • Chipset: Intel Atom Z2420
  • CPU: 1,2 GHz, single-core, HyperThreading
  • GPU: PowerVR SGX540
  • RAM: 1 GB
  • Memorie internă: 16 GB (11,72 GB liberi)
  • Card: MicroSD
  • Sistem de operare: Android 4.1.2
  • Conectivitate: WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3.0, NFC, GPS
  • 3G: da, cu suport pentru telefonie
  • Cameră frontală: 1,2 MP
  • Conectori: 1 x audio, MicroUSB
  • Audio: 2 x microfon, 1 x difuzor
  • Baterie: 4370 mAh
  • Dimensiuni: 196,4 x 120,1 x 10,4 mm
  • Greutate: 340 grame

Software, telefonie

ASUS a avut dintotdeauna bunul obicei să nu aglomereze prea mult interfaţa Android, iar Fonepad nu face excepţie. Faţă de ceea ce oferă Android 4.1.2, ASUS a implementat doar cunoscutul său Notification Area, care oferă butoane pentru conexiunile de date, diverse opţiuni ale sistemului de operare şi modurile proprietare de lucru, cum ar fi Power Saving sau Outdoor Mode. O noutate o reprezintă micro-aplicaţiile, lista acestora incluzând 12 produse software, cum ar fi player video, agregator social media sau calculator, dar şi posibilitatea de a rula în aceste ferestre flotate şi orice widget disponibil.

Lista aplicaţiilor preinstalate este mare, aceasta incluzând o aplicaţie pentru back-up-ul aplicaţiilor şi datelor, una pentru protejarea lor, un editor foto şi unul pentru crearea prezentărilor foto dinamice, un dicţionar, un manager de fişiere simplu şi un client pentru cărţile electronice. Pe lângă acestea, mai sunt prezente o serie de utilitare precum un o aplicaţie pentru notiţe, una pentru liste To Do şi un manager pentru blocarea apelurilor nedorite.

La nivelul întregului sistem de operare, pe lângă modulul pentru ajustarea parametrilor ecranului Splendid, ASUS a mai implementat un procesor audio care oferă o serie de şabloane eficiente pentru diverse tipuri de conţinut, si un dicţionar, afişat în permanenţă pe ecran în cadrul aplicaţiilor preinstalare, care oferă traducerea din mers a cuvintelor subliniate de utilizator.

Acest pachet software are însă şi micile lui probleme. Deşi nu m-am putut plânge de performanţa globală, din când în când mai ies la iveală probleme, cum ar fi comutarea lentă între anumite aplicaţii sau sacadarea ocazională a animaţiilor. În plus, ASUS mai trebuie să se lupte cu problemele de compatibilitate , Grand Theft Auto neputând fi instalat iar testul GFXBench rămânând în stadiul Running fără a mai ieşi din el.

Chiar dacă este incomod de ţinut la ureche, prestaţia modulului de telefonie este mulţumitoare. Sunetul în cască este bun, deşi puţin cam slab, iar microfonul dublu oferă o atenuare bună a zgomotelor ambientale şi fidelitate ridicată. În cazul în care veţi dori să utilizaţi funcţia Speakerphone, o idee bună ţinând cont de dimensiunile Fonepad, se remarcă volumul cam slab al difuzorului, care necesită activarea obligatorie a procesării AudioWizard pentru un salt semnificativ de volum, şi o fidelitate mulţumitoare pentru voce.

Redare media, cameră foto şi GPS

Tabletele de 7” sunt o opţiune excelentă pentru un media player portabil, acestea fiind mai uşor de purtat şi manevrat decât modelele de 10”, iar Fonepad nu ratează această oportunitate.

Ecranul IPS cu unghiuri ample de vizualizare este excelent pentru redarea video, iar ieşirea audio pentru căşti are o calitate neaşteptat de bună, oferind un sunet curat cu distorsiuni neglijabile, bas profund şi înalte discrete dar bine definite. Difuzorul extern are, după cum am spus, un volum destul de scăzut în mod implicit. Procesarea oferita de Audio Wizard oferă o serie de şabloane pentru diferite moduri de utilizare, amplificând mediile şi basul în cazul jocurilor său înaltele în cazul filmelor, iar sporul de volum este suficient de mare.

Pe terenul software, lucrurile sunt banale, Fonepad folosind pentru redarea media doar aplicaţiile native Android şi neoferind suport decât pentru o gamă redusă de codecuri, ceea ce înseamnă că, dacă veţi dori suport AC3, DTS sau DivX, va trebui să apelaţi la produse precum MX Player.

Văduvită de o cameră principală, la fel ca Nexus 7, Fonepad oferă doar o cameră frontală modestă cu senzor de 1,3 MP şi focalizare fixă. Aplicaţia pentru controlul camerei oferă câteva opţiuni utile, cum ar fi controlul expunerii sau balansului de alb, iar calitatea capturii este mulţumitoare pentru un senzor atât de mic, făcând-o optimă pentru Skype dar improprie pentru ceva mai pretenţios dinc auza lipsei de detalii.

Folosind un cip fabricat de Broadcom, modulul GPS a avut o prestaţie bună. Localizarea la rece nu este mereu rapidă, mai ales dacă şi nivelul semnalului este mai scăzut, însă GPS-ul oferă un semnal puternic, stabil şi cu precizie bună.

Concluzii

Disponibilă la un preţ de 1050 de lei, ASUS Fonepad este o alegere excelenta pentru cei care doresc o tabletă de 7” cu conectivitate bogată şi, pe deasupra, şi suport pentru telefonie. Călcând pe urmele Nexus 7, Fonepad nu oferă o platformă hardware tot atât de puternică iar software-ul încă mai are probleme de performanţă şi compatibilitate, însă aceasta rămâne o tabletă încă suficient de rapidă, mică, uşoară şi bine construită.

Părţi pozitive

Construcţie şi ergonomie
Autonomie
Ecran IPS
Redare audio
3G şi telefonie

Părţi negative

Mici probleme de performanţă şi compatibilitate software
Incomod ca telefon mobil
Luminozitate cam mică a ecranului

Urmărește Go4IT.ro pe Google News