ASUS Fonepad Note FHD6: o tabletă de buzunar cu ecran de 6″, 3G şi telefonie

09.11.2013
ASUS Fonepad Note FHD6: o tabletă de buzunar cu ecran de 6

De la lansarea primei lor tablete Android, cei de la ASUS au rămas fideli formatului de 10” pentru o lungă perioadă de timp. După ce au construit însă primul Nexus 7 pentru Google iar piaţa a reacţionat pozitiv, compania a început să lanseze o serie de modele mai mici şi să experimenteze cu diverse platforme hardware, diagonale de ecran şi preţuri. Una dintre cele mai recent anunţate produse este un hibrid interesant, o versiune cu ecran de numai 6” a tabletei Fonepad care testează timid şi liga telefoanelor-gigant: Fonepad Note FHD6.

Construcţie, design, ergonomie

Noul produs ASUS  este un terminal destul de greu de clasificat, acesta având o soartă ingrată precum cea a modelului original Dell Streak, care şi-a căutat şi el la vremea lui o nişă în care să se încadreze. Deoarece Fonepad Note FHD6 are o diagonală de 6”, 3G şi telefonie, acesta ar putea intra practic în concurenţă cu Huawei Ascend Mate, HTC One Max sau Sony Xperia Z Ultra pentru că are toate specificaţiile unui telefon-gigant.

Dacă cele trei modele menţionate sunt însă în mod vădit concepute ca nişte telefoane supradimensionate, Fonepad Note FHD6 este mai degrabă o tabletă subdimensionată. Deoarece pagina oficială a produsului afirmă că aveam de-a face cu o tabletă de buzunar, vom încerca să o tratăm ca atare în cadrul testului. Intenţia ASUS este însă evidentă, aşa că vom încerca să oferim şi lămuriri suplimentare celor care vor intenţiona să folosească acest produs ca pe un telefon mobil.

Fonepad Note FHD6 are dimensiuni de 164,8 x 88.8 x 10,3 mm şi o greutate de 210 grame. Pentru o tabletă atât de compactă, grosimea este cam ridicată iar raportul acesteia cu celelalte laturi ale carcasei fac produsul să pară cam voluminos. Pentru un telefon, specificaţiile sunt impozante, dar se încadrează în nota cu care ne-au obişnuit deja telefoanele gigant.

Carcasa este fabricată integral din material plastic, capacul nedetaşabil care acoperă spatele şi rama laterală curbată folosind un material solid semi-mat cu o textură fină antiderapantă, în timp ce rama ecranului foloseşte un material lucios. Calitatea construcţiei este bună, însă atât materialele banale cât şi designul neincitant îi dau produsului un aspect anost care aduce aminte de epoca Windows Mobile, Fonepad Note FHD6 fiind o tabletă de buzunar care încearcă să ofere maximum de funcţionalitate la un preţ de 1700 de lei şi nu un produs elegant care urmăreşte să impresioneze cumpărătorii.  

Partea frontală este acoperită integral de sticlă, elementul care iese imediat în evidenţă fiind  perechea impunătoare de difuzoare stereo de mari dimensiuni. Dincolo de aceste incinte audio şi grilele lor argintii, partea frontală este sobră deoarece celelalte detalii precum camera video sau senzorii frontali sunt bine camuflate. Spre deosebire de tabletele anterioare ASUS, noul produs foloseşte un design ceva mai compact, marginile ecranului fiind mai înguste iar spaţiul gol al măştii frontale fiind vizibil redus, ceea  ce-l face să semene mai mult cu un telefon mobil decât cu o tabletă Android standard.

Marginea laterală a tabletei oferă în partea stângă o clapetă de mari dimensiuni care ascunde locaşurile Micro SIM şi MicroSD. Butoanele pentru control sunt amplasate pe marginea dreaptă, acestea fiind fabricate din material plastic acoperit cu vopsea metalică. Construcţia lor este bună, însă butonul Power/Lock este amplasat prea sus, fiind destul de greu de atins atunci când ţinem tableta cu o singură mână. Partea posterioară este extrem de simplă, aceasta oferind doar obiectivul camerei foto si stylus-ul.

Cum rămâne însă cu dilema „tabletă sau telefon”? Am utilizat timp de mai multe zile Fonepad Note FHD6 şi produsul s-a dovedit a fi o consolă bună pentru jocuri şi un player video portabil excelent, acesta încăpând totodată mai uşor în rucsac sau în buzunar decât o tabletă de 7”. Atunci când am încercat totuşi să mă conving că acesta are şanse să devină şi un telefon-gigant competitiv, experienţa nu a mai fost tot atât de bună.

După cum ziceam mai sus, Fonepad Note 6 are dimensiuni apropiate de cele ale telefonului Huawei Ascend Mate şi este chiar ceva mai mic sau mai uşor decât HTC One Max. Mari şi incomode, aceste modele folosesc însă tot felul de trucuri pentru a oferi o ergonomie mai bună, cum ar fi margini laterale înguste, spate curbat sau muchii rotunjite, care le fac pe cât posibil ceva mai ergonomice. Designul Fonepad Note FHD6 arată însă în mod clar că inginerii ASUS au plecat de la designul unei tablete clasice, iar acest lucru îi afectează ergonomia.

Carcasa are un spate perfect plat şi muchii rotunjite foarte groase, elemente care o fac mai butucănoasă şi mai inconfortabilă chiar decât carcasa giganticul Sony Xperia Z Ultra, care nu este nici pe departe vreun campion al ergonomiei. Sigur, dacă doriţi să aveţi un singur terminal în buzunar, Fonepad Note FHD6 poate deveni şi un telefon, însă va fi probabil cel mai neergonomic telefon pe care l-aţi utilizat vreodată.

Ecran, hardware, specificaţii autonomie

Fonepad Note FHD oferă un ecran tactil cu o diagonală de 6” şi o rezoluţie de 1920 x 1080 pixeli, densitatea acestuia de 367 de pixeli fiind excelentă şi permiţând vizionarea materialelor foto/video sau lectura cărţilor digitale în condiţii foarte bune. În buna tradiţie ASUS, panoul este unul de tip IPS iar acesta oferă culori naturale frumoase, un nivel de negru bun şi un contrast ridicat. Luminozitatea ecranului nu este prea impresionantă, aceasta devenind acceptabilă doar de la 75 de procente în sus, iar reglarea automată este deranjant de zgârcită.

Calibrarea implicită a ecranului este cam rece, însă ASUS oferă utilitarul Splendid,  care permite ajustarea temperaturii şi saturaţiei culorilor. Tratamentul oleofobic este mulţumitor iar prestaţia în lumina solară este bună.

ASUS a experimentat deja cu câteva modele de soluţii integrate Atom de la Intel, iar Fonepad Note FHD6 încorporează cel mai rapid model din generaţia Clover Trail+: Atom Z2580. În această implementare, produsul  Intel oferă un procesor dual-core Saltwell tactat la 2 GHz şi un nucleu grafic PowerVR SGX544 MP2 care rulează la frecvenţa de 533 MHz.

După cum este probabil deja cunoscut, soluţiile Intel din această generaţie nu pot rivaliza cu produsele rapide ARM care pot fi găsite în tabletele contemporane de vârf, însă performanţele sunt suficient de bune pentru gama mid-range. Se remarcă performanţa foarte bună în testele de browsing, performanţa CPU mulţumitoare care-l situează deasupra nivelului soluţiilor Cortex-A9 dual-core şi o performanţă 3D ridicată care permite rularea unor jocuri pretenţioase precum Real Racing 3 în condiţii mai mult decât satisfăcătoare.

Deoarece am considerat că Fonepad Note FHD6 poate fi tratat şi ca un telefon-gigant, am ataşat rezultatele din cadrul ambelor categorii de teste.

  • Ecran: 6”, IPS, 1920 x 1080 pixeli
  • Sistem de operare: Android 4.2.2
  • Chipset: Intel Atom Z2580
  • Procesor: Saltwell, dual-core, HyperThreading, 2 GHz
  • Procesor grafic: PowerVR SGX544 MP2
  • RAM: 2 GB
  • Memorie: 16/32 GB (6 Gb ocupaţi)
  • Card: MicroSD
  • Date: HSDPA, HSUPA
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n
  • Bluetooth: 3.0
  • USB: microUSB
  • Cameră foto: 8 MP
  • Filmare video: 1080p
  • Cameră frontală: 1,2 MP
  • Baterie: 3200 mAh
  • Dimensiuni: 164.8 x 88.8 x 10.3 mm
  • Greutate: 210 grame
  • Altele: Miracast, USB OTG, MicroSIM, difuzoare stereo

Din păcate, deşi soluţia Intel este competitivă din punct de vedere al eficienţei energetice, bateria cu o capacitate de numai 3200 mAh nu poate face minuni. Autonomia Fonepad Note FHD6 este bună în cazul redării video, depăşind chiar unele tablete care oferă o baterie cu o capacitate mai consistentă, însă este dezamăgitoare în cazul navigaţiei Web. Pe lângă testele de tabletă, am folosit Fonepad Note FHD6 şi ca un telefon mobil. Autonomia oferită în condiţiile unui regim mediu de utilizare cu  conectivitate Wi-Fi şi 3G câte 8 ore pe zi a fost de 35 de ore, mai puţin decât am fi aşteptat de la un telefon cu o baterie atât de mare.

Software, stylus, telefonie

ASUS nu a modificat prea mult interfaţa şi opţiunile oferite de Android 4.2.2, Fonepad Note FHD6 oferind foarte puţin în plus. Notification Center oferă butoane pentru accesul rapid la diverse module ale sistemului de operare, reglajul pentru luminozitate şi procesarea de sunet Audio Wizard. Meniul pentru setări aduce câteva opţiuni interesante, cum ar fi Palm Rejection pentru System Bar în cadrul aplicaţiilor full screen precum jocurile, un meniu pentru particularizarea profilurilor de consum care nu oferă însă decât două opţiuni care pot fi modificate de către utilizator (Wi-Fi şi luminozitate) şi un Reading Mode care permite selectarea aplicaţiilor în care doriţi să activaţi în mod automat o calibrare a ecranului cu un nivel de alb mai cald pentru a avea un confort superior în timpul lecturii.

Lista aplicaţiilor preinstalate este scurtă, ASUS oferind un client software pentru serviciul său de stocare online, două utilitare pentru protecţia accesului si backup-ul aplicaţiilor, un manager simplu de fişiere şi un utilitar pentru control parental.

Pe lângă stratul capacitiv, ecranul include şi un digitizor magneto-electric care, în colaborare cu stylus-ul inclus în carcasa tabletei, oferă un instrument util pentru cei care au nevoie de desen sau de scrisul de mână. Fonepad Note FHD6 nu este însă un instrument de buzunar pentru creaţia artistică deoarece digitizorul dedicat nu este sensibil la presiunea apăsării.

Acest sistem de interacţiune este completat de aplicaţia Super Note, care este activată într-un ecran separat al sistemului de operare imediat ce stylus-ul este extras din locaşul său. Produsul software ASUS oferă instrumente pentru schiţe alb/negru, opţiuni pentru decupare a conţinutului, tuşe diferite pentru desen şi recunoaşterea scrisului, care nu oferă însă suport şi pentru limba română. Un modul auxiliar al acestei aplicaţii este un panou transparent cu caroiaj care poate fi tras peste orice ecran al sistemului de operare, acesta oferind, de exemplu, posibilitatea de a crea adnotări sau explicaţii peste o bucată de hartă din Google Maps sau peste o pagină Web.

Performanţele implementării Android sunt bune, însă versiunea actuală de software are o serie de probleme pe care producătorul va trebui să le rezolve. De-a lungul săptămânii în care l-am testat ne-am lovit de o repornire din senin şi, cel mai deranjant, de pierderea în mod repetat a legăturii cu cartela SIM şi revenirea doar după o comutare scurtă în modul Airplane. Un alt amănunt estetic ar fi alegerea unui DPI cam mic, ceea ce face ca interfaţa să afişeze elemente grafice cam mari care nu fructifică aşa cum trebuie un ecran atăt de spaţios.

Prestaţia telefonică a tabletei de buzunar ASUS este neaşteptat de bună pentru un produs care nici măcar nu are pretenţia să fie un telefon pur-sânge. Sistemul audio stereo are sunet puternic şi fidelitate bună, fiind apt atât pentru semnalizarea sonoră a tonurilor de apel sau a notificărilor, cât şi pentru convorbiri.  Unicul microfon încorporat are o calitate excelentă, însă acesta este sensibil la nivelul sonor al mediului ambiant, ca oricare alt sistem de captură audio fără atenuare a zgomotului de fundal. Tableta nu oferă însă un LED pentru semnalizare iar nivelul vibraţiilor este slab.

Cameră foto

Aplicaţia camerei foto este bună, acesta oferind toate opţiunile direct pe ecran sau la distanţă de numai o apăsare de buton. Acesta oferă o serie de filtre coloristice şi mai multe moduri de lucru din care se remarcă posibilitatea de a crea GIF-uri animate din captura în rafală şi înlăturarea obiectelor din cadru, iar setările oferă controlul sensibilităţii, balansului de alb şi expunerii. Aplicaţia oferă o focalizare automată destul de rapidă, însă păcătuieşte prin mici probleme precum declanşarea cu întârziere (pe care opţiunea Zero Shutter Lag nu o rezolvă) sau afişarea ocazională distorsionată a imaginii de pe ecran.

ADN-ul de tabletă se regăseşte şi în prestaţia foto. Imaginile capturate au culori foarte bune, contrast ridicat şi expunere în general optimă, însă senzorul este foarte zgomotos iar procesarea imaginii distruge detaliile fine. În plus, camera nu dispune de bliţ iar prestaţia în lumină slabă este foarte slabă, ceea ce înseamnă că Fonepad Note FHD6 va fi bun pentru imagini ocazionale de partajat pe Instagram şi cam atât.

Captura foto este ceva mai bună deoarece deficienţele de zgomot şi procesare nu mai sunt tot atât de evidente. Numărul de cadre pe secundă este stabil iar sunetul monofonic este bun, prestaţia fiind mulţumitoare fără a se remarca însă prin ceva deosebit.

Redare media, GPS

Pentru cei care doresc un player audio portabil, Fonepad Note FHD6 oferă un amplificator cu o redare suficient de bună pentru a satisface utilizatorii care nu sunt exagerat de pretenţioşi. Sunetul redat în căşti se remarcă prin volumul ridicat, prin basul percutant şi prin mediile puternice, însă înaltele sunt cam fade iar fidelitatea este doar satisfăcătoare. Acest comportament se poate corecta parţial prin utilizarea aplicaţiei Audio Wizard, care oferă profiluri prestabilite pentru muzică, filme sau jocuri. ASUS livrează în pachet şi o pereche de căşti intra-auriculare cu un sunet neaşteptat de bun, prezenţa acestora completând corespunzător un produs cu valenţe media ridicate.

ASUS nu s-a preocupat prea mult de redarea video, însă Google Play oferă suficiente aplicaţii mai bune decât banalul Gallery iar MX Player şi pachetul său de codec-uri pentru arhitectura x86 au funcţionat perfect cu decodarea hardware din cip.

Fonepad Note FHD6 s-a dovedit a fi un excelent player video portabil. Ecranul de înaltă densitate oferă o imagine cu parametri coloristici excelenţi, iar sistemul audio îl secondează cu un sunet puternic şi clar care oferă chiar şi o redare satisfăcătoare a frecvenţelor joase. Redarea la nivelul maxim provoacă rezonanţe uşoare ale carcasei din plastic, care sunt ceva mai deranjante în cazul muzicii. Fără a putea egala prestaţia excelentă a lui HTC One, produsul ASUS se apropie suficient de mult de acesta cu un sistem audio stereo care străluceşte mai ales în cazul filmelor şi jocurilor. 

De această combinaţie media câştigătoare se bucură şi jocurile, care sunt mult mai plăcut de rulat pe un ecran mare cu rezoluţie Full HD decât pe un telefon mobil mai mic. Poate este doar o impresie subiectivă, însă carcasa cam butucănoasă s-a dovedit a fi în acest caz un avantaj, marginile groase şi spatele cu aderenţă bună oferind o priză fermă asemănătoare celei oferite de un gamepad mai mic.

Modulul GPS încorporat nu este prea impresionant. Acesta oferă o sincronizare destul de rapidă chiar şi în lipsa asistării AGPS, însă antenele au o putere mediocră care arareori afişează un SNR mai bun de 30, ceea ce afectează precizia localizării şi se soldează cu încercări cam dese de resincronizare.

Concluzii

Deşi ASUS o numeşte tabletă de buzunar cu 3G şi telefonie, Fonepad Note FHD6 este în realitate prima incursiune a companiei în domeniul telefoanelor-gigant. Produsul are multe aspecte pozitive, cum ar fi ecranul Full HD bun, procesorul puternic pentru gama mid-range din care face parte, prestaţia media care este ajutată de sistemul audio stereo, un stylus bun pentru schiţe sau scrisul de mână şi un preţ rezonabil de 1700 de lei. Dezvoltat însă ca o tabletă, Fonepad Note FHD6 păcătuieşte prin design. Privit ca o tabletă, acesta se adresează unei nişe despre care nu sunt convins că există deoarece se intersectează cu gama telefoanelor-gigant. Dacă încercăm să-l privim ca un telefon-gigant, Fonepad Note FHD6 este însă penalizat de designul butucănos şi ergonomia slabă, care-l nu-l fac foarte atrăgător deşi este unul dintre cele mai ieftine produse din această gamă.

Părţi pozitive

ecran IPS Full HD de bună calitate
redare media
3G şi telefonie
procesor mid-range bun
stylus pentru schiţe şi scris de mână

Părţi negative

dimensiuni şi greutate
autonomia putea fi mai bună
probleme software
GPS cu semnal slab
cameră foto neimpresionantă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News