Asus Transformer Book TX300 – tabletă de 13” cu un dock special

24.04.2013
Asus Transformer Book TX300 - tabletă de 13” cu un dock special

Atunci când apare cuvântul Transformer în denumirea unui produs Asus trebuie să te aştepţi la un dispozitiv cu cel puţin două funcţii. Asus Transformer Book TX300 ar trebui să fie în primul rând o tabletă de 13.3”. Cu un dock ataşat, ea se transformă într-un ultrabook, însă lucrurile nu se opresc aici. Producătorul taiwanez a adus nişte modificări importante acestei configuraţii. Dock-ul lui Asus TX300 vine cu câteva surprize şi poate fi considerat unic pe piaţă.

Asus Transformer Book TX300 - tabletă sau ultrabook, după nevoi

Construcţie

Tabletele de 13.3” cu Windows 8 reprezintă un compromis şi nu se potrivesc cu nevoile celor mai mulţi utilizatori. Cine alege această diagonală este conştient că tableta va avea o greutate semnificativă şi nu va fi uşor de susţinut cu o singură mână. Pe de altă parte, ecranul mare, cu o rezoluţie pe măsură poate să ofere un spor de productivitate foarte important.

Carcasa lui Asus TX300 este metalică şi are o grosime ce variază între 4 mm pe margini şi 11 mm în punctul cel mai gros. Greutatea de 950 g poate fi considerată decentă dacă ne gândim că acest produs poate fi folosit la fel ca un laptop, cu un stand şi o tastatură wireless. Ecranul este înconjurat de margini destul de late, pentru ca tableta să poată fi ţinută bine în mână. Aşa se face că atunci când dock-ul este conectat, laptopul rezultat este vizibil mai mare decât unul obişnuit cu diagonala de 13.3”.

Asus TX300 - profilul subţire al carcasei metalice

Transformer Book TX300 a fost construită pentru a oferi performanţe de top în formatul său. Asta înseamnă că procesorul Intel din gama Ivy Bridge are nevoie de răcire activă. O fantă de pe spate permite atât admisia aerului rece, cât şi evacuarea aerului cald. Laturile destul de subţiri vin cu o ofertă minimalistă de porturi. Pe latura stângă, în partea de jos, găsim mufa audio pentru căşti cu microfon şi o ieşire video micro HDMI. În jurul colţului din stânga sus găsim butonul de pornire şi cel pentru volum. Pe baza tabletei se află mufa în format proprietar pentru conectarea la dock şi o mufă nouă pentru alimentare.

Asus a introdus la Transformer Book TX300 un conector de alimentare magnetic, similar cu cel MagSafe de la Apple. Mufa este însă destul de mare şi poate fi conectată într-un singur fel. Ea se detaşază destul de uşor dacă tragi de cablu în jos.

Asus TX300 - alimentatorul cu conector magnetic

Ecranul

Pentru că Asus TX300 este în primul rând o tabletă, era de aşteptat ca producătorul să folosească o matrice IPS pentru a oferi unghiuri de vizibilitate cât mai bune. Un avantaj implicit al acestui panou este acela că oferă şi o reproducere foarte bună a culorilor. Singura problemă care poate afecta experienţa de lucru cu tableta-laptop este faptul că ecranul este lucios. Aşa cum se poate vedea şi în clipul de prezentare, sursele de lumină din spatele utilizatorului sunt reflectate foarte uşor. Timpul de răspuns se încadrează în limite decente.

Dock cu tastatură, baterie şi HDD

Acest element de construcţie scoate Transformer Book TX300 în evidenţă. În mod normal, dock-ul oferea o baterie adiţională, o tastatură şi câteva porturi în plus. În cazul de faţă, dock-ul include şi un HDD de 320 GB sau 500 GB. El reprezintă o soluţie foarte atractivă pentru cei care nu sunt mulţumiţi de cei 128 GB ai SSD-ului. Bateria din dock funcţionează în două moduri diferite. Ea poate să alimenteze HDD-ul, porturile USB 3.0, mufa de reţea şi sistemul de iluminare al tastaturii. Alternativ, ea poate alimenta tableta, însă doar tastatura rămâne activă.

Asus Transformer Book TX300 - dock-ul include un HDD

Am căutat să aflăm mai multe informaţii de la Asus în legătură cu acest mod dual de funcţionare pentru că nu există niciun indicator pentru capacitatea bateriei din dock. Răspunsul oficial din partea producătorului este că nu s-a reuşit integrarea în dock a unei baterii suficient de puternice pentru a asigura alimentarea tabletei în sarcină, în cazul în care bateria ei este consumată. Schimbarea modului de funcţionare al bateriei se face dintr-un meniu special, accesibil prin tasta din stânga lui Delete. Asus ar fi putut să ofere informaţii despre capacitatea ei în acest meniu.

Într-un fel sau altul, atunci când bateria din dock-ul lui Asus TX300 este consumată, alimentarea elementelor din dock se face cu ajutorul bateriei din tabletă. Când am rulat testul de autonomie multimedia, cu dock-ul ataşat, dar dezactivat, tableta a început să indice descărcarea bateriei interne abia după două ore de rulare a filmului. Atunci când dock-ul este dezactivat şi alimentatorul este conectat, HDD-ul şi porturi se activează automat, fiind alimentate de la priză.

Specificaţii

  • Ecran: 13.3”, 1920×1080, IPS, tactil
  • CPU: Intel Core i7-3517U, 1,9 GHz, dual core, 3 GHz Turbo, 4 MB cache, 22 nm, 17 W TDP
  • GPU integrat: Intel HD Graphics 4000
  • GPU dedicat:
  • RAM: 2 x 2 GB DDR3, 1600 MHz
  • HDD: 128 GB, SSD, SanDisk U100
  • HDD dock: 500 GB, 5400 RPM, 8 MB buffer, Hitachi
  • Unitate optică:
  • Reţea: LAN, 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0
  • Conectori: audio 3,5 mm, microHDMI, microSD (tabletă), 2 x USB 3.0, miniDP, RJ-45, card reader SD (dock)
  • Altele: webcam HD,
  • Sistem de operare: Windows 8 64 bit
  • Baterie: 5.000 mAh
  • Baterie dock: 3.120 mAh
  • Dimensiuni: 340 x 213 x 4-11 mm
  • Dimensiuni dock: 340 x 213 x 3-12,9 mm
  • Greutate: 950 g
  • Greutate dock: 950 g

Dotări şi performanţe

În carcasa destul de subţire a lui Asus Transformer Book TX300 se găseşte o platformă Ivy Bridge cu un procesor Core i7 capabil. La nevoie, utilizatorul se poate baza pe ea pentru nevoi de procesare mai intense. Memoria RAM putea fi mai mare, dar este suficientă pentru majoritatea aplicaţiilor. Nimeni nu va rula jocuri sau va face editare video serioasă cu această tabletă. SSD-ul nu se numără printre cele mai rapide de pe piaţă, dar ajută la obţinerea unor rezultate foarte bune în teste.

PCMark 7 – 3.119 (Productivity – 2.157)
3DMark Vantage Entry – 8.900 (GPU 9.477 / CPU 7.526)
3DMark Vantage Performance – 2.252 (GPU – 1.830)
3DMark Vantage High – 1.199 (GPU – 1.044)
3DMark11 – E 977 / P 540 / X 181
Cinebench R11.5 – 14,01 fps / 2,27 pts

Anumite versiuni ale lui Asus TX300 sunt disponibile cu cameră foto

Autonomie

Lucrând exclusiv cu tableta, autonomia oferită de Asus TX300 a fost de patru ore şi 10 minute atât în testul office, cât şi în cel multimedia. Pentru teste am folosit profilul Power4Gear Power Saving, iar luminozitatea ecranului a fost redusă la 50% pentru primul test şi 65% pentru cel de-al doilea. Placa de reţea wireless a fost dezactivată în timpul redării filmului în testul multimedia.

Am repetat testul multimedia cu Asus TX300 în dock. Pentru că nu avem niciun indicator de baterie pentru dock, am lăsat ultrabook-ul TX300 la încărcat peste noapte. Aşa cum am spus mai devreme, bateria din tabletă a început să se descarce după două ore şi 10 minute. Rezultă astfel o autonomie totală de şase ore şi 20 minute la redarea unui film full HD. Rezultatul ar trebui să fie similar şi pentru testul nostru de lucru în mediul office.

Asus Transformer Book TX300 cu husa compatibilă

Alte aspecte

Ataşarea şi detaşarea tabletei Transformer Book TX300 la dock se face foarte uşor şi precis. Din păcate, am observat un mic joc al tabletei atunci când ea este fixată în balamaua dock-ului. El nu este însă deranjant şi tableta nu se mişcă atunci când tastez. Datorită greutăţii tabletei, mă aşteptam să revăd o problemă întâlnită la alte modele Transformer. La dispozitivul respectiv, datorită dock-ului destul de uşor, tableta putea să cadă pe spate atunci când era fixată. De data aceasta, centrul de greutate al ansamblului deschis este mult mai în faţă şi ecranul trebuie lovit puternic pentru a cădea pe spate.

Difuzoarele integrate ale tabletei au un volum decent şi o calitate bună. Mufa audio nu permite intrarea completă a jack-ului de 3,5 mm. În timpul testelor de performanţă, Asus TX300 s-a încălzit destul de mult pe spate, însă sistemul de răcire a reuşit să ţină temperatura procesorului sub limita de 85 de grade Celsius. Ventilatorul începe să se facă auzit atunci când procesorul lucrează mai mult, însă zgomotul nu este deranjant şi este emis în spatele ecranului.

Asus TX300 - un ultrabook cam gros şi cam greu

Preţ şi disponibilitate

În configuraţia testată de noi, Asus TX300 este disponibilă pe piaţa din România la preţul de 6.000 lei. Iniţial a fost disponibil modelul fără cameră de 5 MP pe spate, pe care l-am prezentat mai sus. Tabletele ce vor intra pe piaţă în perioada următoare vor avea acea cameră, preţul rămânând acelaşi.

Concluzie

Asus Transformer Book TX300 reprezintă la ora actuală o soluţie foarte interesantă pentru cei care doresc un dispozitiv de tip 2-în-1. Aş putea spune chiar că el este de tip 3-în-1, dacă ne gândim la stocarea oferită de dock. Autonomia este bună, dacă punem la socoteală şi bateria din dock, însă partea proastă este că nu ştim cât de încărcată este aceasta din urmă. Asus ar fi trebuit să ofere cel puţin un indicator separat pentru bateria din dock dacă nu a reuşit/vrut s-o facă vizibilă pentru sistemul de operare.

Asus TX300 - un dispozitiv versatil, cu multe atuuri

Dacă ne uităm la ultrabook-ul Asus TX300, el este mai gros şi mai greu decât alte modele cu aceeaşi diagonală de pe piaţă. Acesta este un preţ ce trebuie plătit pentru stocare duală, performanţe foarte bune ale tabletei individuale şi o autonomie bună. Nu găseşti pe toate drumurile un ultrabook care are o baterie de 8.000 mAh.

Părţi pozitive

tabletă subţire, uşoară şi bine construită
ecran IPS de calitate
configuraţie performantă
stocare adiţională în dock
autonomie bună

Părţi negative

tableta nu are porturi USB
nu are indicator de baterie pentru dock
ultrabook-ul TX300 este mai gros şi mai greu faţă de altele de 13.3”

Urmărește Go4IT.ro pe Google News