ASUS Zenpad S 8.0 review

ASUS Zenpad S 8.0 review
Construcţie, design, ergonomie

După ce s-a întors pe piaţa de smartphone-uri cu seria Zenfone, ASUS încearcă să îşi recapete renumele de altă dată şi pe piaţa de tablete. În fruntea revigorării acestei categorii de produse ale sale se află Zenpad S 8.0, o tabletă construită special pentru a oferi o alternativă pentru iPad Mini şi alte tablete cu display de 8”. Fiind echipată cu un hardware care deja şi-a dovedit capabilităţile pe smartphone-uri şi fiind pusă la vânzare la un preţ atractiv, Zenpad S are şanse mari să devină un succes pentru compania taiwaneză.

Construcţie, design, ergonomie

 În ultima vreme, ASUS a cam renunţat la dispozitive mobile premium, în favoarea unora mai accesibile. Zenpad S este undeva la mijloc, folosind atât materiale premium precum sticla pentru protecţia display-ului şi aluminiul pentru capacul de pe spate, însă şi plastic pentru rama cromată din jurul ecranului şi marginile laterale ale dispozitivului. Cel mai surprinzător lucru este că toate acestea sunt alăturate armonios, Zenpad S fiind plăcut la atingere.

Curios este faptul că sigla ASUS are două orientări. Pe partea din faţă aceasta este aliniată corect doar în modul portret, în timp ce pe spate aceasta este dreaptă în modul landscape. Decizia este cel puţin ciudată, însă nu afectează deloc aspectul sau funcţionalitatea tabletei. Spatele în mod landscape chiar ajută puţin la utilizare. În partea stângă a tabletei, pe partea din spate, există o inserţie de plastic cu o textură care imită pielea, care face tableta mai confortabil de ţinut în mână. Această zonă nu este alunecoasă precum restul capacului din spate realizat din aluminiu şi este şi puţin mai subţire decât restul tabletei.

 

Zenpad S, spre diferenţă de predecesorii săi din gama Transformers nu oferă foarte multe butoane sau mufe externe. Singurele butoane sunt cele pentru volum şi butonul on/off, poziţionate pe partea din dreapta a tabletei, iar singurii conectori sunt mufa jack de 3,5 mm şi mufa USB, care beneficiază de noul format Type-C, chiar dacă este în continuare compatibilă doar cu standardul USB 2.0. Avantajele noului conector este posibilitatea de a introduce cablul în tabletă, fără să mai conteze orientarea acestuia.

 

Ecran, performanţă, specificaţii, autonomie,

Ecran

ASUS a mers pe o formulă deja testată şi apreciată de către utilizatorii de tablete atunci când a ales un display pentru Zenpad S. Este vorba despre deja clasicul panou IPS cu diagonală de 8” şi rezoluţie 2048 x 1536. Acest lucru asigură compatibilitatea cu majoritatea aplicaţiilor realizate pentru raportul de aspect 4:3 şi oferă o experienţă confortabilă pentru citit şi navigat pe internet. Panoul este destul de luminos pentru a nu fi greu de utilizat în soare puternic, însă tratamentul oleofobil al sticlei lasă de dorit. După câteva minute bune de utilizare constantă, display-ul rămâne plin de amprente, o situaţie întâlnită şi în cazul smartphone-ului Zenfone 2.

Cei nemulţumiţi de calibrarea ecranului au la dispoziţie aplicaţia Splendid, care oferă acces la câteva setări prestabilite, cât şi la control manual al temperaturii şi nivelul de saturare al culorilor, iar pentru prima dată am întâlnit şi un filtru pentru lumină albastră, indicat pentru sesiunile lungi de citit. Această setare se găseşte inclusiv în meniul rapid din centrul de notificări.

Performanţă

La capitolul performanţă sunt puţine lucruri de spus. Se pare că am atins momentul în care dispozitivele din gama superioară se comportă în mare parte la fel, indiferent de rezultatele pe care le oferă testele de performanţă sintetice. Zenpad S 8.0 integrează acelaşi chipset Intel Atom Z3850 folosit şi pe Zenfone 2, acesta asigurând o experienţă de utilizare plăcută în orice circumstanţe, iar faptul că tableta vine de asemenea echipată cu 4 GB memorie RAM oferă posibilitatea de a păstra multe aplicaţii deschise în fundal fără a afecta performanţa.

Rezultatele benchmark-urilor sugerează că în mare parte Zenpad S 8.0 reuşeşte să ofere performanţă puţin ridicată faţă de cele ale telefonului ASUS lansat în primăvară la toate capitolele în afară de aplicaţii 3D, motivul fiind rezoluţia ridicată a display-ului.

Specificaţii

 • Ecran: 8,0”, IPS, 2048 x 1536 pixeli, Gorilla Glass 3
 • Sistem de operare: Android 5.0
 • Chipset: Intel Atom Z3580
 • Procesor: Quad-core 2,3 GHz
 • Procesor grafic: PowerVR G6430
 • RAM: 4 GB
 • Memorie: 64 GB
 • Card: MicroSD, 64 GB max
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac dual-band
 • Bluetooth: 4.1, LE
 • USB: USB 2.0 (Type-C)     
 • Cameră foto: 8 MP
 • Filmare video: Full HD (1920 x 1080/30 FPS)
 • Cameră foto frontală: 5 MP
 • Baterie: 4.000 mAh
 • Dimensiuni: 203.2 x 134.5 x 6.6 mm
 • Greutate: 298 grame
 • Altele: GPS, DTS sound, vibraţii

Autonomie

Autonomia lui Zenpad S 8.0 poate varia în funcţie de modul de utilizare. Pentru redare multimedia a unui clip video HD, tableta poate funcţiona aproximativ 6 ore continuu. Cu siguranţă însă, că într-un regim mixt de utilizare, aceasta poate chiar depăşi cele 8 ore sugerate de ASUS. Avantajul este că tableta se încarcă destul de repede, deci poate fi conectată la priză atunci când nu este utilizată pentru 1-2 ore. Fiind mai degrabă o tabletă orientată către consumul de conţinut şi nu pentru lucru la birou, faptul că ar putea să nu funcţionează toată ziua după o încărcare completă nu ar trebui să fie obligatoriu un dezavantaj.

Software, camere foto, redare multimedia, concluzii

Software, camere foto

ASUS a foloseşte pentru Zenpad S acelaşi software bazat pe Android 5.0 pe care l-am întâlnit şi pe smartphone-ul de la începutul verii, Zenfone 2. Acesta păstrează interfaţa Zen UI şi o adaptează cu succes la formatul de tabletă. Toate opţiunile se găsesc în aceleaşi locuri bine cunoscute, Zenpad S fiind un companion perfect pentru utilizatorii telefonului ASUS. Din păcate, compania a ales să repete aceleaşi greşeli, integrând în sistemul de operare un număr mare de aplicaţii pe care majoritatea utilizatorilor nu le doresc. Din fericire însă, acestea sunt acum grupate în foldere chiar şi în sertarul cu aplicaţii încă de la început. Datorită acestui lucru şi spaţiului mai mare între pictograme, interfaţa pare mai aerisită pe Zenpad S încă de la început, fără a mai fi nevoie de intervenţia utilizatorilor. Performanţa în sistemul de operare este însă neafectată de includerea bloatware-ului.

Camerele foto sunt integrate cu un scop utilitar, performanţa lor fiind doar decentă. Pentru captarea unui moment inedit atunci când nu ai altceva la îndemână, sau pentru apeluri video prin intermediul Skype sunt de ajuns, însă fără lumină naturală puternică, rezultatele nu sunt deloc impresionante. Performanţa foto sau video pe tablete nu pare să fie o prioritate pentru nico companie producătoare, iar acest trend nu pare să se schimbe prea curând.

Redare multimedia

Asus a integrat un player de muzică foarte bine structurat în Zenpad S, care poate reda conţinut chiar şi din cloud. Acesta oferă suport fie pentru serviciile proprietare ASUS de stocare online, fie pentru un alt serviciu terţ precum Google Drive sau Dropbox. Pe partea de redare video avem de a face cu un player de bază fără prea multe funcţii, dar care recunoaşte majoritatea formatelor video utilizate pe internet, inclusiv popularele fişiere .mkv. Dat fiind formatul 4:3, redarea de filme nu este tocmai plăcută pe Zenpad S. Barele negre vor fi omniprezente deasupra şi sub fluxul video.

Concluzii

ASUS a reuşit să creeze o tabletă performantă, realizată din materiale de calitate şi cu un format foarte confortabil de utilizat într-un număr mai mare de circumstanţe. Navigarea pe internet pare să fie principala funcţie a lui Zenpad S, iar la acest capitol chiar străluceşte. Din păcate, compania taiwaneză a ales să producă doar variante cu WiFi, fără modul 4G, ceea ce i-ar putea ţine departe pe cei care îşi doresc o tabletă conectată permanent la internet. Pe de altă parte, preţul de aproximativ 1400 lei este foarte atrăgător, fiind semnificativ mai mic faţă de cel al produselor concurente din aceeaşi categorie.

Părţi pozitive

Design plăcut
Ecran cu raport de aspect 4:3
Performanţă ridicată
Preţ potrivit pentru ceea ce oferă

Părţi negative

Camere foto modeste
Durată de utilizare la o singură încărcare sub aşteptări
Lipsa unei variante cu modul 4G

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult