ASUS Zenpad S 8.0 review

ASUS Zenpad S 8.0 review
Software, camere foto, redare multimedia, concluzii

Software, camere foto

ASUS a foloseşte pentru Zenpad S acelaşi software bazat pe Android 5.0 pe care l-am întâlnit şi pe smartphone-ul de la începutul verii, Zenfone 2. Acesta păstrează interfaţa Zen UI şi o adaptează cu succes la formatul de tabletă. Toate opţiunile se găsesc în aceleaşi locuri bine cunoscute, Zenpad S fiind un companion perfect pentru utilizatorii telefonului ASUS. Din păcate, compania a ales să repete aceleaşi greşeli, integrând în sistemul de operare un număr mare de aplicaţii pe care majoritatea utilizatorilor nu le doresc. Din fericire însă, acestea sunt acum grupate în foldere chiar şi în sertarul cu aplicaţii încă de la început. Datorită acestui lucru şi spaţiului mai mare între pictograme, interfaţa pare mai aerisită pe Zenpad S încă de la început, fără a mai fi nevoie de intervenţia utilizatorilor. Performanţa în sistemul de operare este însă neafectată de includerea bloatware-ului.

Camerele foto sunt integrate cu un scop utilitar, performanţa lor fiind doar decentă. Pentru captarea unui moment inedit atunci când nu ai altceva la îndemână, sau pentru apeluri video prin intermediul Skype sunt de ajuns, însă fără lumină naturală puternică, rezultatele nu sunt deloc impresionante. Performanţa foto sau video pe tablete nu pare să fie o prioritate pentru nico companie producătoare, iar acest trend nu pare să se schimbe prea curând.

Redare multimedia

Asus a integrat un player de muzică foarte bine structurat în Zenpad S, care poate reda conţinut chiar şi din cloud. Acesta oferă suport fie pentru serviciile proprietare ASUS de stocare online, fie pentru un alt serviciu terţ precum Google Drive sau Dropbox. Pe partea de redare video avem de a face cu un player de bază fără prea multe funcţii, dar care recunoaşte majoritatea formatelor video utilizate pe internet, inclusiv popularele fişiere .mkv. Dat fiind formatul 4:3, redarea de filme nu este tocmai plăcută pe Zenpad S. Barele negre vor fi omniprezente deasupra şi sub fluxul video.

Concluzii

ASUS a reuşit să creeze o tabletă performantă, realizată din materiale de calitate şi cu un format foarte confortabil de utilizat într-un număr mai mare de circumstanţe. Navigarea pe internet pare să fie principala funcţie a lui Zenpad S, iar la acest capitol chiar străluceşte. Din păcate, compania taiwaneză a ales să producă doar variante cu WiFi, fără modul 4G, ceea ce i-ar putea ţine departe pe cei care îşi doresc o tabletă conectată permanent la internet. Pe de altă parte, preţul de aproximativ 1400 lei este foarte atrăgător, fiind semnificativ mai mic faţă de cel al produselor concurente din aceeaşi categorie.

Părţi pozitive

Design plăcut
Ecran cu raport de aspect 4:3
Performanţă ridicată
Preţ potrivit pentru ceea ce oferă

Părţi negative

Camere foto modeste
Durată de utilizare la o singură încărcare sub aşteptări
Lipsa unei variante cu modul 4G

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult