Cu vânzări, rezerve financiare şi venituri în creştere, Apple nu mulţumeşte însă investitorii

24.01.2013
Cu vânzări, rezerve financiare şi venituri în creştere, Apple nu mulţumeşte însă investitorii

Apple a anunţat ieri rezultatele financiare pentru primul trimestru fiscal al anului curent, care corespunde ultimului trimestru calendaristic al anului trecut, şi, în ciuda rezultatelor favorabile, compania a primit o lovitură pe piaţa bursieră din cauza performanţelor sub aşteptări.

În aceste trei luni, compania a înregistrat venituri de 54,5 miliarde de dolari, în creştere cu 17,7 procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar rezervele financiare au crescut cu 40,4 procente, la 137,1 miliarde dolari. În acelaşi timp, atât vânzările de terminale iPhone cât şi cele de tablete iPad au crescut cu 29, respectiv 48,4 procente.

Ceea ce i-a nemulţumit pe investitori şi a dus la reacţia negativă pe piaţa bursieră a fost profitul staţionar. Obişnuiţi cu creşterile rapide şi consistente, aceştia au reacţionat la anunţarea unui nivel identic cu cel al anului trecut, adică 13,1 miliarde de dolari, iar valoarea unei acţiuni Apple a scăzut cu zece procente, atingând pragul de 514 dolari la închiderea zilei de tranzacţionare.

Conform Apple, cauzele acestei stagnări sunt problemele de disponibilitate ale terminalelor iPhone 5, tabletei iPad Mini şi sistemelor iMac, marja burtă mai mică a tabletei iPad Mini şi durata mai mică cu o săptămână a trimestrului fiscal. Problema scăderii marjei brute de la 44,7 la 38,6 va continua şi în cursul trimestrului curent, Apple prognozând un procent care ar putea fi chiar mai mic. Compania nu oferă niciodată cifre de vânzări separate pentru fiecare produs în parte, însă această diminuare a marjei brute ar putea însemna că noul iPad Mini a afectat sensibil vânzările tabletei tradiţionale de 9,7”.

Tim Cook a anunţat că cifra totală a produselor care rulează iOS a ajuns la 500 de milioane, o creştere semnificativă de la cele 400 de milioane anunţate în iunie 2012. În acest ultim trimestru, compania a vândut 47,8 milioane terminale mobile iPhone şi 22,9 milioane tablete iPad. Vânzările de playere multimedia iPod sunt pe o pantă descendentă de mai de doi ani, scăderea de la 15,4 milioane unităţi la 12,7 nefiind un motiv de mirare, însă scăderea vânzărilor de sisteme Mac de la 5,2 milioane la 4,1 milioane este ceva neobişnuit pentru Apple. Pe lângă deja menţionatele probleme de disponibilitate, nu trebuie să uităm că toată industria PC se luptă cu aceste scăderi, ceea ce face ca performanţa scăzută să nu fie chiar ceva ieşit din comun.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News