Google a anunţat tableta Project Tango: Tegra K1 şi un sistem optic tridimensional avansat

06.06.2014
Google a anunţat tableta Project Tango: Tegra K1 şi un sistem optic tridimensional avansat

În luna februarie a acestui an, Google a vorbit pentru prima oară de Tango, proiectul care încearcă să redefinească modul în care utilizăm terminalele mobile prin  implementarea unor tehnologii avansate de scanare 3D a mediului ambiant şi utilizare inteligentă a unor senzori obişnuiţi precum accelerometrul, giroscopul sau modulul GPS. Trei luni mai târziu, telefonul prezentat atunci s-a metamorfozat într-o tabletă şi va fi disponibil dezvoltatorilor software interesaţi undeva în cursul acestui an.

Google a anunţat ieri că noul model de referinţă Project Tango va fi o tabletă, aceasta urmând să aibă dimensiuni mici şi o platformă hardware foarte puternică. Modelul pe care Google îl va oferi dezvoltatorilor software va folosi un cip NVIDIA Tegra K1, în versiunea cu patru nuclee ARM Cortex-A15 tactate la 2,3 GHz, va avea 4 GB de memorie RAM, o capacitate de stocare internă de 128 GB şi modem LTE. Ecranul are o diagonală de 7”, însă compania nu a dezvăluit alte detalii despre acesta.

Cu adevărat interesante în cazul acestei tablete Tango este însă sistemul optic avansat de scanare şi analiză a mediului ambiant. Camera foto principală foloseşte un senzor cu rezoluţie de 4 MP şi pixeli de 2 micrometri, la fel ca produsul implementat pe terminalele HTC One M7 şi One M8, şi este însoţită de o cameră pentru detecţia mişcării şi un senzor pentru măsurarea profunzimii câmpului. Camera frontală are un obiectiv cu o deschidere de 120 de grade.

Mai interesante decât specificaţiile seci sunt însă oportunităţile pe care această tabletă le oferă. Bazată pe tehnologia de analiză optică tridimensională M4VD, dezvoltată de către compania israeliană Mantis Vision, platforma de referinţă Google permite dezvoltatorilor software interesaţi să experimenteze cu noi tipuri de aplicaţii de realitate augmentată. Folosind ansamblul optic complex descris mai sus, la care se adaugă senzorii clasici precum giroscop, accelerometru sau GPS, software-ul din spatele Project Tango permite recrearea fidelă a unui mediu 3D complex şi utilizarea lui în diverse scopuri.

Printre exemple date de Google se numără crearea unor sisteme de orientare în spaţiu pentru cei cu vedere slabă, recrearea 3D a unui mediu pentru a ajuta munca arhitecţilor sau navigaţia autonomă a unor roboţi. Fidelitatea acestui sistem hardware şi software este ridicată, Google afirmând că tableta Project Tango analizează 250.000 de date diferite pe secundă, ceea ce explică parţial de ce compania a optat pentru un procesor NVIDIA puternic care oferă suport pentru calculele GPGPU.

La fel ca ochelarii Google Glass, noua tabletă Project Tango va avea un preţ piperat şi va fi oferită doar unui număr mic de dezvoltatori hardware şi software. Google a anunţat că noul produs va fi disponibil undeva către finalul acestui an şi va avea un preţ de 1024 de dolari. Tableta pare să se adreseze însă unui număr mai mare de posibili parteneri interesaţi decât cei vizaţi de telefonul original, care a fost fabricat într-un număr redus de exemplare şi care este deja indisponibil.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News