HP Elitepad 1000 G2 review

HP Elitepad 1000 G2 review
Construcţie şi design

HP este o companie cu tradiţie când vine vorba despre produse orientate către business, iar tabletele sale cu Windows 8.1 confirmă faptul că acest lucru nu s-a schimbat. Astfel a luat naştere şi Elitepad 1000 G2, o tabletă cu Windows pe 64-biţi, care promite portabilitate şi productivitate pentru profesionişti.

Construcţie şi design

HP Elitepad 1000 G2 nu de îndepărtează foarte mult de aspectul vizual al predecesorilor săi. Compania americană a realizat încă o tabletă cu display widescreen protejat de Gorilla Glass 3, înconjurat de o carcasă monobloc realizată din aluminiu. Singurele detalii evidente sunt camera web în partea de sus şi butonul capacitiv Start cu simbolul „Windows” din partea de jos. Tableta nu va atrage privirile, însă nici nu va deranja pe nimeni, oferind un design simplu, fără pretenţii şi funcţional. Toate acestea sunt atribute care caracterizează perfect mediul de business spre care ţinteşte gama Elitepad.

Designul uşor curbat de la marginile tabletei au făcut imposibilă ataşarea unor butoane în laterale. Astfel, butonul de pornire/oprire a fost pus în partea din stânga-sus a tabletei, iar butonul de blocare a orientării ecranului în partea dreaptă. Tot sus putem observa mufa jack pentru căşti şi orificiul pentru microfon.

În partea de jos a tabletei avem boxele stereo, de-o parte şi de alta, cât şi mufa proprietară prin care se încarcă tableta, dar care poate oferi şi conectivitate la accesorii. În pachet există şi un cablu care face conversia către o mufă USB clasică pentru a ataşa periferice sau unităţi de stocare externe. Pentru testare nu am avut la dispoziţie alte accesorii.

Pe spatele tabletei găsim butoanele de volum, accesibile cu mâna stângă în utilizare, cât şi camera foto/video cu blitz. Opus butoanelor este poziţionată uşa care ascunde lăcaşurile pentru carduri microSD şi cartela SIM, care poate fi deschisă cu o agrafă de birou sau alt obiect subţire. Întrucât avem de a face cu varianta cu 3G a tabletei, partea de sus a carcasei este realizată din plastic negru pentru semnal cât mai puternic. Designul de pe spate este completat de logo-ul HP cromat, gravat în centrul carcasei.

Deşi nu impresionează cu nimic în mod special şi nu iese din tiparele unei tablete cu Windows, Elitepad 1000 este o tabletă foarte solidă. Aceasta nu scârţâie, nu se îndoaie şi se simte foarte bine în mână, graţie lateralelor curbate. Din păcate, este cam grea şi nu va putea fi folosită pe perioade îndelungate. De asemenea, din cauza faptului că orientarea sa implicită este în modul lanscape, este destul de greu să scrii ceva pe tastatura on-screen fără să pui tableta pe o suprafaţă plană.

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

Ecran, hardware, specificaţii

Fiind o tabletă destinată profesioniştilor, Elitepad 1000 include un display generos, de 10,1”, cu rezoluţie mare (1920 x 1200 pixeli). Aceasta este de ajuns pentru a satisface nevoile oricui are de editat un fişier text sau o imagine în deplasare, când un PC sau un laptop nu este disponibil. Panoul IPS folosit de HP este de calitate înaltă şi oferă unghiuri de vizualizare excelente, cât şi o luminozitate ridicată. Probabil că nu va trebui să urcaţi intensitatea luminii de fundal decât în momentele în care luaţi tableta afară, în soare puternic.

Din punct de vedere al specificaţiilor hardware, talbeta HP nu dezamăgeşte. Aceasta include un procesor quad-core Intel Atom Z3795 la 1,6 GHz, cu posibilitatea de a urca până la 2,4 GHz cu ajutorul tehnologiei Burst. Avem la dispoziţie 4 GB de memorie RAM şi 64 GB memorie internă de stocare, din care putem folosi aproximativ 25 GB. Din partiţia de 47 GB, sistemul de operare ocupa 20 GB (alţi zece sunt dedicaţi partiţiei de recuperare), iar instalarea câtorva aplicaţii uzuale vor limita spaţiul pentru fişiere personale.

Procesorul este rapid, chiar neaşteptat de rapid pentru un „PC” atât de mic, pe care putem folosi o variantă completă de Windows. Din păcate însă, doar funcţiile obişnuite de browsing pe internet, editare foto şi procesare de fisiere office sunt indicate. Alte funcţii mai solicitante, precum descărcarea unor fişiere mari de pe internet sau rularea unor jocuri de pe Steam ne aduc aminte că avem de a face cu o tabletă şi nu cu un PC în adevăratul sens al cuvântului.

 • Ecran: 10,1”, 1920 x 1200 pixeli, IPS
 • Sistem de operare: Windows 8.1 64-bit
 • Procesor: Intel Atom Z3795 (quad-core) 1,6 GHz – 2,39 GHz
 • Procesor grafic: Intel HD Graphics
 • RAM: 4 GB 1067 MHz LPDDR3 SDRAM
 • Memorie: 64 GB eMMC SSD
 • Card: MicroSDXC
 • Date: LTE
 • WiFi: 802.11 b/g/n
 • Bluetooth: 4.0
 • USB: mufă proprietară
 • Cameră foto: 8 MP, LED Flash
 • Filmare video: 1080p
 • Cameră frontală: 2,1 MP
 • Baterie: 30 WHr Li-ion polymer
 • Dimensiuni: 261 x 178 x 9,2 mm
 • Greutate: 680 grame
 • Altele: Boxe stereo, DTS

Testele au demonstrat că tableta oferă o performanţă obişnuită pentru hardware-ul pe care îl are la dispoziţie, însă Elitepad 1000 G2 nu ar putea înlocui în totalitate un laptop cu preţ asemănător. De asemenea, aplicaţiile desktop care nu sunt optimizate pentru interfeţe touch sunt aprope inutilizabile, fiind absolut necesară conectarea unui mouse şi a unei tastaturi. Având în vedere oferta destul de limitată de aplicaţii din Windows Store care să suplinească rolurile celor desktop, experienţa de utilizare a tabletei fără acesorii sau periferice lasă de dorit într-o anumită măsură.

Am rulat şi câteva teste destinate PC-urilor pentru a oferi o imagine clară asupra performanţelor oferite de tableta Elitepad 1000 G2:

 • Cinebench R11.5 – CPU multi-core 1.62 pts, CPU single-core 0.32 pts, Open GL 6.73fps
 • SuperPi 1.5XS – 36,658 sec (1MB test)

Autonomie

Elitepad 1000 are o autonomie în limite obişnuite. Testul nostru web a reuşit să descarce bateria tabletei în cinci ore şi cincisprezece de minute, iar cel video în şase ore şi două zeci de minute. Pentru un dispozitiv always-on pe care ar trebui să îl foloseşti o zi întreagă, aceste rezultate nu sunt încurajatoare, însă deloc neaşteptate. Trebuie să luăm în calcul faptul că primim un sistem de operare de PC şi acces la aplicaţii de PC. Cu un procesor care poate atinge şi 2,4 GHz şi 4 GB RAM, aceste performanţe sunt medii, însă sub mai multe produse concurente, conform testelor de performanţă de mai jos.

 

Softare şi cameră foto

Software

Windows 8.1 este un sistem de operare cu o oarecare vechime deja, iar interfaţa şi funcţiile sale de bază sunt cunoscute de toată lumea. La capitolul software voi vorbi însă de câteva particularităţi pe care le-am observat în utilizarea lui HP Elitepad 1000 G2. Întrucât avem de a face cu o tabletă care poate rula software de PC, experienţa de utilizare poate fi uneori confuzantă.

Unele aplicaţii pornesc în interfaţa „Modern”, altele în desktop, tranzitarea între ele se face prin gesturi, iar interfeţele aplicaţiilor native de PC sunt dificil de navigat pe ecranul tactil. Până şi clasicul manager de fişiere Explorer din Windows poate fi greu de utilizat, butoanele şi meniurile fiind prea mici pentru a fi apăsate cu acurateţe de fiecare dată.

O altă problemă o reprezintă tastatura onscreen, care ocupă jumătate de ecran şi nu poate fi folosită decât dacă pui tableta pe un birou. Astfel, vezi doar câteva rânduri din text în timp ce redactezi, lucru care poate deranja atunci când ai de scris texte lungi.

Problematic este uneori şi suportul aplicaţiilor desktop pentru display-uri cu densitate înaltă a pixelilor. Chrome este un exemplu destul de bun, browserul Google oferind o experienţă net inferioară faţă de Internet Explorer pe această tabletă. Motivul este faptul că deşi avem de a face cu un display cu rezoluţie înaltă, software-ul este afişat la rezoluţie mică. Astfel conţinutul afişat este pixelat, iar textul greu de citit.

Există şi avantaje notabile atunci când foloseşti Windows. Accesul la OneDrive este nativ şi integrat la nivel de sistem de operare, ceea ce înseamnă că puteţi avea toate proiectele sincronizate între PC şi tabletă, iar toate fişierele Office sunt compatibile şi nu este necesară utilizarea unei alternative la suita Microsoft.

Camere foto si video

Camera de pe spatele HP Elitepad 1000 G2 este suficientă pentru snapshot-uri simple, însă nu iese din performanţele medii spre slabe pe care funcţiile multimedia le au pe dispozitiviele de business. Focalizarea este lentă, iar în soare puternic majoritatea imaginilor ies supraexpuse. Aplicaţia camerei din Windows include şi un mod panoramă, care nu furnizează însă rezultate impresionante. Camera de pe faţă işi face însă treaba bine pentru apeluri video pe Skype.

 

Redare media şi concluzii

Redare media

Pe partea de redare media, tableta HP 1000 G2 s-a descurcat onorabil. Motivul este accesul la aplicaţiile desktop, care sunt net superioare celor din interfaţa Modern. Poţi instala orice aplicaţie de redare media îţi doreşti. Vrei VLC? Nimic mai simplu. Îl descarci de pe site-ul oficial şi rulezi filme în orice format. Am testat fişiere Full HD în diverse formate, iar tableta nu a protestat nicio secundă.

Avantajul este faptul că, folosind o tabletă cu Windows, poţi avea acces la astfel de playere pentru fişiere video, cât şi la cele obişnuite pentru muzică. Windows Media Player, iTunes, Winamp, sau orice altă opţiune este la dispoziţia utilizatorilor, chiar dacă utilizarea lor este îngreunată de interfaţa acestora neoptimizată pentru touch.

Concluzii

HP Elitepad 1000 G2 este o tabletă destinată segmentului de business, iar pentru funcţiile de acest gen oferă performanţe bune. Din păcate, tableta are nevoie de o tastatură pentru a putea fi folosită pentru redactare în condiţii optime, iar bateria poate să nu ţină până la sfârşitul zilei de lucru. HP pare să fi gândit această tabletă ca o completare a unui PC şi nu ca un dispozitiv care să îl înlocuiască. Din păcate însă preţul ridicat nu este justificat. Dar, pentru business, aceasta poate fi o soluţie bună, luând evident în calcul cele câteva minusuri.

Părţi pozitive

Windows 8.1 64-bit
Acces la aplicaţii pentru dektop
Performanţă ridicată pentru funcţii office
Construcţie solidă realizată din materiale de calitate

Părţi negative

Varianta desktop de Windows este greu de folosit
Necesită accesorii în plus pentru utilizare optimă
Aplicaţiile desktop pot fi prea pretenţioase pentru hardware-ul tabletei
Bateria nu este de ajuns pentru o zi de lucru
Spaţiu de stocare limitat