iPadOS 17 ar putea lăsa câteva tablete iPad fără suport software

24.04.2023
iPadOS 17 ar putea lăsa câteva tablete iPad fără suport software

Chiar dacă iOS 17 ar putea păstra compatibilitatea cu toate dispozitivele Apple pe care este disponibil și iOS 16 din prezent, se pare că iPadOS 17 ar putea lăsa câteva modele în urmă. De altfel, pe iPad, suportul pentru tablete mai vechi este păstrat pentru mai mult timp, deci există câteva variante care au „scăpat” pe versiunea anterioară de încetarea suportului software și care nu vor mai avea acest noroc și în 2023. Aceasta va fi prima dată când modele din gama „Pro” nu vor primi cel mai  nou update.

Pentru prima dată tablete din gama „Pro” ar putea fi lăsate în urmă

iPad Pro din prima generație, modele lansate în urmă cu 8 ani, vor rămâne pe iPadOS 16, conform celor mai noi zvonuri publicate de site-ul francez iPhoneSoft. Aceste tablete folosesc un procesor învechit, modelul A9X de la Apple, construit pe arhitectură de 16nm. Modelul de 12,9” folosește 4 GB memorie RAM, pe când cel de 9,7” are doar 2 GB. Acestea au fost primele tablete Apple compatibile cu stylus-ul Apple Pencil și primele care au adus tabletele Apple în zona „profesională”, de productivitate, după mulți ani în care erau prezentate drept dispozitive de divertisment.

Celălalt model iPad care ar putea rămâne fără suport este iPad 5, un model lansat în 2017, echipat cu procesorul Apple A9 „standard”, Acest procesor se regăsea și în iPhone 6S și iPhone SE din prima generație, telefoane care au rămas deja fără suport software odată cu lansarea iOS 16. Astfel, era de așteptat ca în viitorul apropiat să vedem aceeași strategie aplicată și pentru și tabletele cu hardware similar. Și acest model folosea doar 2 GB memorie RAM.

Astfel, cea mai veche generație de tablete care va rămâne compatibilă cu iPadOS 17 va fi generația a doua de iPad Pro, lansată în 2017 cu Apple A10X Fusion, alături de modelul iPad 6, lansat în 2018 cu procesorul Apple A10 Fusion. Acest procesor este același pe care Apple l-a folosit și în dezvoltarea iPhone 7 în 2016. Interesant este însă faptul că iPhone 7 a rămas fără suport software tot odată cu modelele cu A9, la lansarea iOS 16.

sursa: iPhoneSoft

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult