Lenovo Miix 2 8 – Windows 8.1 pe o tabletă compactă şi puternică

24.02.2014
Lenovo Miix 2 8 - Windows 8.1 pe o tabletă compactă şi puternică

Prima încercare a companiei Microsoft şi a partenerilor săi de a intra pe piaţa tabletelor compacte de 8” a fost un eşec, modelele lansate în primăvara şi vara anului trecut fiind butucănoase şi având performanţe doar parţial satisfăcătoare. Odată cu lansarea noilor procesoare Atom din generaţia Bay Trail şi cu actualizarea platformei Windows la versiunea 8.1, lucrurile au devenit deodată mult mai interesante şi rămâne să vedem acum dacă Lenovo Miix 2 8 se ridică la înălţimea promisiunilor.

Construcţie, design, ergonomie, dotări

Nu ştiu care sunt aspectele care-i vor impresiona pe utilizatori la primul contact cu tableta Miix 2 8 a celor de la Lenovo, dar dincolo de detaliile constructive, aceasta m-a impresionat deoarece arată în mod clar progresul semnificativ pe care l-au făcut procesoarele x86 de la Intel. Sinonime odată doar cu laptopurile şi sistemele desktop, cele mai mici dintre acestea au devenit suficient de compacte pentru a fi împachetate într-o carcasă similară celor în care ne-am obişnuit să găsim soluţiile portabile ale rivalului ARM. După cum vom vedea imediat, progresul făcut de Intel nu vizează doar dimensiunile, ci şi performanţa sau eficienţa energetică, şi este un exemplu concludent pentru paşii mari pe care o companie extrem de puternică îi poate face într-un interval scurt de timp atunci când se simte ameninţată.

Având dimensiuni de 214,88 x 131,82 x 7,87 milimetri şi o greutate de 349 de grame, Lenovo Miix 2 8 are parametri fizici apropiaţi de cei ai tabletelor ARM cu diagonale care se învârt în jurul aceleiaşi dimensiuni, cum ar fi de pildă Apple iPad Mini sau LG G Pad. La fel ca acestea, Miix 2 8 are o ergonomie excelentă, tableta fiind uşoară iar marginile rotunjite ale carcasei făcând-o confortabilă şi uşor de manevrat cu o singură mână. Deoarece eu folosesc preponderent poziţia verticală, am fost mulţumit că Miix 2 8 este ergonomic şi în această orientare, diferenţiindu-se astfel de rudele sale mai mari de 10” şi raport de aspect 16:9 sau 16:10, care sunt prea înalte şi au centrul de greutate prea sus.

Lenovo Miix 2 8 - Windows 8.1 într-un pachet de buzunar

Fabricată integral din material plastic, carcasa oferă un spate confecţionat dintr-un material cu o textură rugoasă antiderapantă. Această zonă se prelungeşte cu o ramă laterală, fabricată dintr-un material plastic lucios, care încadrează ecranul şi se prelungeşte pe capacul posterior în partea inferioară a carcasei. Partea din spate este perfect plată şi adăposteşte camera foto principală şi un difuzor dual mono.

Lenovo Miix 2 8 - carcasă din material plastic

Partea frontală este banală, o problemă clasică a multor tablete contemporane, aceasta adăpostind ecranul, camera frontală, unicul buton capacitiv pentru control şi, ascunse undeva pe margine, două LED-uri minuscule care indică starea bateriei şi activitatea camerelor foto.

Lenovo Miix 2 8 - aproape toţi conectorii sunt amplasaţi aici

Lenovo a înghesuit toate butoanele şi toţi conectorii pe muchia dreaptă a tabletei, excepţie făcând doar conectorul audio, care este amplasat în partea superioară. Exceptându-l pe acesta din urmă, celelalte trei margini laterale sunt neocupate. Tableta oferă clasicele butoane Power/Lock şi pentru controlul volumului, acestea fiind însoţite de un conector Micro USB şi un slot MicroSD, care este ascuns sub o clapetă din material plastic.

Lenovo Miix 2 8 - un difuzor dublu dar cu putere scăzută

Oferită la un preţ de circa 1400 de lei (pentru versiunea cu memorie internă de 64 GB), tableta vizează sectorul intermediar şi face unele rabaturi de calitate, calitatea construcţiei fiind mulţumitoare doar pe jumătate. Pe de o parte, calitatea materialelor este bună, chiar dacă acestea sunt banale, iar micile subansamble, cum ar fi butoanele sau clapeta de protecţie a locaşului MicroSD, sunt şi ele bine concepute. Lenovo Miix 2 8 dezamăgeşte însă prin cu deficienţele de asamblare. Astfel, partea posterioară nu este bine ranforsată şi are o zonă mare care poate fi torsionată chiar şi cu o apăsare uşoară, iar îmbinările ecranului protector de sticlă cu carcasa nu sunt perfecte şi scârţăie la apăsări ceva mai ferme.

Lenovo Miix 2 8 - o tabletă Windows cu profil subţire

O altă deficienţă a tabletei este lipsa acută a opţiunilor de conectivitate. Deoarece carcasa este mică şi subţire, înţelegem motivul implementării unui singur port Micro USB care are nevoie de un adaptor OTG extern pentru conectarea vreunui periferic tradiţional Windows, însă lipsa unei ieşiri video HDMI este o lacună regretabilă. Este adevărat, Miix 2 8 oferă streaming wireless, însă redarea video pe un ecran extern va fi limitată de compatibilitatea Miracast a acestuia.

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

La fel ca toate celelalte tablete compacte de 8” care folosesc Windows 8.1, şi Lenovo Miix 2 8 oferă un ecran cu o rezoluţie de 1280 x 800 pixeli, densitatea de 189 ppi fiind bună pentru un ecran cu aceste dimensiuni. Imaginile sau fluxurile media fiind afişate foarte bine, iar fonturile de mici dimensiuni, mulţumită algoritmilor de antialiasing buni din Windows 8, au o lizibilitate bună.

Lenovo Miix 2 8 - rezoluţia nu este prea ridicată, dar ecranul este bun

Singurul aspect mai puţin favorabil al panului IPS este nivelul de negru mediocru, însă ecranul oferă culori foarte frumoase, contrast bun şi unghiuri ample de vizualizare. Luminozitatea maximă este ridicată, tableta ajustând foarte bine nivelul acesteia în funcţie de lumina ambientală. Cei care doresc să folosească tableta în lumina diurnă puternică vor fi însă dezamăgiţi de stratul protector lucios, care nu foloseşte un filtru de polarizarea prea bun şi are o lizibilitate mediocră în aceste condiţii.

Lenovo Miix 2 8 - unicul buton pentru control

Soluţiile integrate Atom din familia Bay Trail au fost aşteptate cu interes deoarece acestea aduc un procesor nou, bazat pe complet refăcutele nuclee Silvermont, şi o interfaţă grafică Intel din generaţia a şaptea (Ivy Bridge). Generaţia Bay Trail marchează un salt important de la vechile Clover Trail/Clover Trail+ şi reprezintă o evoluţie frumoasă a platformelor mobile Intel, care au reuşit o recuperare impresionantă a handicapului cu care au pornit la drum acum aproape doi ani.

Lenovo Miix 2 8 foloseşte un cip Intel Atom Z3740 care oferă un procesor quad-core x86 cu o frecvenţă standard de 1,33 GHz şi o frecvenţă maximă de 1,86 GHz, acesta fiind secondat de interfaţa grafică Intel, care oferă frecvenţe de tact între 311 şi 667 Mhz. Platforma hardware este completată de 2 GB de memorie RAM şi o memorie internă eMMC cu o capacitate de 64 GB şi performanţe bune.

  • Ecran: 8”, IPS, 1280 x 800 pixeli
  • Chipset: Intel Atom Z3740
  • CPU: Atom, quad-core, 1,33 GHz, x86-64
  • GPU: Intel HD Graphics
  • RAM: 2 GB
  • Memorie internă: 64 GB (36 Gb liberi)
  • Card: MicroSD
  • Sistem de operare: Windows 8.1
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS
  • Cameră foto: 5 MP, înregistrare 1080p
  • Cameră frontală: 2 MP
  • Conectori: MicroUSB
  • Audio: difuzor, microfon
  • Baterie:  4730 mAh
  • Dimensiuni: 214,88 x 131,82 x 7,87 mm
  • Greutate: 349 grame
  • Altele: DLNA, Miracast

Pusă alături de tabletele Android sau iOS, Miix 2 8 reuşeşte să impresioneze prin performanţele sale. După cum se remarcă din rezultatele obţinute în GeekBench, BrowserMark sau Peacekeeper, Atom Z3740 reuşeşte să ţină piept unor soluţii precum Qualcomm Snapdragon 600. Performanţele 3D sunt şi mai impresionante, procesorul Atom Z3740 reuşind să egaleze în 3D Mark Unlimited soluţiile Apple A7 sau NVIDIA Tegra 4 şi să fie depăşit doar de puternicul Qualcomm Snapdragon 800. Singurul aspect care nu ne-a plăcut a fost cantitatea mare de căldură disipată, Miix 2 8 ajungând în timpul utilizării la temperaturi suficient de ridicate pentru a fi deranjante.

Deoarece Miix 2 8 rulează un sistem de operare în toată regula iar utilizatorii vor fi tentaţi să folosească şi aplicaţiile desktop tradiţionale, am făcut şi o serie de teste de performanţă standard pentru platforma Windows. Atom Z3740 este cam departe de puterea oferită de un procesor Intel Core, însă oferă o performanţă dublă faţă de generaţia anterioară Clover Trail. Dincolo de cifre, acest salt de performanţe se traduce printr-o putere de calcul semnificativ mărită care permite chiar atacarea cu succes a unor aplicaţii mai gurmande precum Adobe Photoshop.

  • 3DMark – Ice Storm: 15262, Cloud Gate: 1230
  • PCMark 8 – Home: 1622, Work: 2719
  • Cinebench – OpenGL: 6,15 fps,; CPU: 1,25 pts
  • HDTune – Min, Max, Average: 71,3 MB/s, 133 MB/s, 103 MB/s

Miix 2 8 oferă nu doar performanţe bune, ci şi o autonomie destul de ridicată. Redarea video nu este foarte impresionantă, cele 8 ore şi 45 de minute plasând-o undeva pe la mijlocul clasamentului, însă autonomia pentru browsing Web este una foarte bună: 7 ore şi 55 minute.

Software

Lenovo Miix 2 8 foloseşte platforma Windows 8.1, deci nu ascunde nici o surpriză din punct de vedere software pentru cei care folosesc sau doar au testat acest sistem de operare. La acest pachet software cunoscut, Lenovo a adăugat doar VeriFace, un modul pentru autentificarea facială care funcţionează bine atât timp cât aveţi o iluminare corespunzătoare, Companion, punct central pentru actualizări sau recomandări software, şi Support.

Dacă schimbările pe care Microsoft le-a operat la nivelul interfeţei software nu prea au fost pe placul utilizatorilor înarmaţi cu tastaturi şi mouşi, utilizarea într-un mediu integral tactil este o cu totul altă poveste. Interfaţa Modern UI are ceva deficienţe, cum ar posibilităţile reduse de particularizare, grafica rigidă care nu este pe gustul tuturor sau lipsa unui centru pentru notificări, însă are câteva avantaje pe care nici Android sau iOS nu le au: afişarea unei cantităţi mari de date care poate fi parcursă dintr-o singură privire graţie Live Tiles şi integrarea de conţinut în diversele Live Hubs, o metodă de prezentare pe care o consider superioară vechii paradigme „desktop şi scurtături”.

Windows 8.1 a adus o serie de modificări utile, cum ar fi dimensiunile mult mai variate pentru Live Tiles, ceea ce permite o particularizare bună deoarece puteţi înghesui toate aplicaţiile importante într-un singur ecran, iar modul rapid de afişare al listei All Apps face ca accesarea tuturor produselor software instalate să fie extrem de rapidă.

În ultimul an, magazinul de aplicaţii Windows Store s-a dezvoltat suficient de mult pentru a deveni cât de cât satisfăcător. Vizibil inferior rivalilor App Store şi Google Play, mai ales atunci când vine vorba de jocuri, acesta a început să fie totuşi populat de suficient de multe aplicaţii oficiale sau alternative rezonabile acestea. Windows 8.1 încă nu este o platformă competitivă atunci când vine vorba de aplicaţii şi de consumul de conţinut, iOS sau Android oferind mai mult şi mai bine, însă cei interesaţi de productivitate vor fi mai satisfăcuţi de oferta Microsoft decât cea Apple sau Google.

Dacă utilizarea în mediul tactil Modern UI este foarte bună, mediul desktop este o cu altă poveste. Acesta are o utilitate indiscutabilă deoarece oferă acces la aplicaţii Windows tradiţionale precum Microsoft Office sau Adobe Photoshop, la care iOS sau Android nu pot riposta decât cu produse parţial satisfăcătoare precum iWork sau Photoshop Touch. Un desktop Windows înghesuit pe un ecran de 8” este însă foarte dificil de utilizat, vânarea micilor elemente de control fiind un joc Poke a Mole enervant şi nesigur. Pentru un control mai bun, utilizatorii ar trebui să folosească un nivel de zoom de 125%, care face lucrurile ceva mai uşor de controlat dar care reduce drastic şi spaţiul util al ecranului. Pentru cei care au nevoie în mod obligatoriu de aplicaţii Windows tradiţionale, altă soluţie cu o portabilitate la fel de bună nu prea există.

Redare media, cameră foto, GPS

Aplicaţiile pentru redare media sunt cele obişnuite pentru platforma Windows 8.1. Acestea oferă doar funcţii de bază pentru galeria media şi controlul redării, la care se adaugă suportul DLNA şi Miracast. Dacă nu sunteţi mulţumiţi de calitatea acestora sau de suportul cam redus al codecurilor iar Windows Store nu vă va ajuta nici el prea mult, este disponibilă oricând opţiunea utilizării unui player audio/video pentru mediul desktop care vă va oferi tot ceea ce vă doriţi. În paranteză fie spus, sectorul media este ajutat şi driverele video mult mai bune decât cele pe care le-am întâlnit la generaţia anterioară Clover Trail.

Calitatea redării în căşti este bună, Miix 2 8 oferind un volum audio ridicat şi un sunet cu distorsiuni neglijabile, o fidelitate mulţumitoare şi o redare bună a frecvenţelor joase. Difuzorul monofonic de pe spate este însă mult mai puţin satisfăcător, aspect regretabil deoarece acesta este modul principal de audiţie folosit la o tabletă. Fidelitatea acestuia este mulţumitoare, evident conform standardelor destul de joase pe care le avem atunci când este vorba de incinte audio cu dimensiuni mici, însă volumul său este foarte slab iar faptul că acesta este orientat în direcţia opusă urechilor utilizatorului face ca lucrurile să fie şi mai puţin satisfăcătoare.

Lenovo Miix 2 8 oferă două camere foto cu senzori de 5, respectiv 2 MP, focalizare fixă şi opţiuni pentru captură panoramică, Best Shot şi control manual al expunerii. Tabletele se remarcă arareori prin calitatea foto, însă Miix 2 8 oferă o calitate suficient de bună. Camera principală are culori naturale şi, expunere bună, nivelul de zgomot fiind cam mare, iar camera frontală este bună pentru Skype sau alte soluţii V2oIP atât timp cât aveţi o iluminare bună.

GPS nu se face remarcat cu nimic deosebit. Miix 2 8 foloseşte o soluţie Broadcom care oferă un semnal cu o putere medie şi precizie bună, dar care este cam lent la achiziţia semnalului chiar şi atunci când foloseşte AGPS.

Concluzii

Dacă doriţi o tabletă pe care să rulaţi jocuri celebre noi nouţe sau aplicaţiile la modă, Lenovo Miix 2 8 (sau orice tabletă Windows 8.1) nu este încă o soluţie, iar un produs Android sau iOS vă va satisface mult mai mult. Dacă doriţi însă un mediu software destinat productivităţii pe care să rulaţi chiar şi produse software precum Office sau Photoshop, produsul Lenovo este extrem de atractiv. Tableta Lenovo Miix 2 8 este una dintre primele implementări hardware suficient de puternice care vă permit să utilizaţi confortabil un sistem de operare desktop care este ambalat într-un pachet hardware suficient de mic pentru a încăpea într-o poşetă sau un buzunar mai mare.

Părţi pozitive

Ecran de bună calitate
Performanţe hardware
Autonomie
Dimensiuni şi greutate
Aplicaţii desktop Windows x86

Părţi negative

Construcţie cu probleme
Difuzor anemic
Lipsă ieşire video
Ecosistem de aplicaţii Modern UI
Căldura degajată

Urmărește Go4IT.ro pe Google News