Microsoft, dat în judecată de acţionari pentru eşecul tabletei Surface RT

Autor: Aurelian Mihai 14.08.2013
Microsoft, dat în judecată de acţionari pentru eşecul tabletei Surface RT

Măsurile luate de conducerea Microsoft pentru ascunderea eşecului înregistrat cu tableta Surface RT, prin publicarea de rapoarte false şi declaraţii înşelătoare privind performanţele financiare ale companiei, au stârnit mânia acţionarilor, determinând-ui să acţioneze în judecată Microsoft pentru obţinerea de compensaţii materiale.

Microsoft, acţionat în judecată de acţionari pentru eşecul tabletei Surface RT

În procesul deschis prin intermediul firmei de avocatură Robbins Geller în numele celor care au cumpărat acţiuni Microsoft în perioada 18 aprilie 2013 – 18 iulie 2013, compania este acuzată de publicarea unor declaraţii înşelătoare, în care informaţiile referitoare la performanţele financiare obţinute cu tableta Surface RT conţin erori materiale. Altfel spus, Microsoft a minţit în legătură cu cererea slabă şi vânzările obţinute cu tableta Surface RT, dar şi profitul înregistrat de pe urma acesteia.

Potrivit analiştilor, un proces de asemenea natură era practic inevitabil pentru Microsoft, dat fiind modul în care compania a ales să nu dezvăluie numărul exact de tablete Surface RT vândute până acum şi pierderea de 900 milioane dolari raportată în bilanţul financiar pentru intervalul Q4 2013, atribuită în mod direct tabletei Surface. Toate acestea au dus la prăbuşirea cotaţiei acţiunilor Microsoft cu 11.4%, rezultând un preţ de 4.04 dolari pe acţiune şi pierderi importante pentru acţionari.

Tabletele Microsoft Surface şi Surface RT

Trebuie spus că aceasta nu este prima acţiune în instanţă atribuită tabletelor Surface RT. O altă companie de avocatură cu sediul în oraşul Los Angeles a deschis în luna noiembrie 2012 un proces împotriva Microsoft, acuzând compania că dezinformează cumpărătorii minţind în legătură cu spaţiul de stocare disponibil în realitate pe tabletele Surface RT.