Qualcomm prezintă cel mai puternic procesor pentru tablete: APQ8064

26.07.2012
Qualcomm prezintă cel mai puternic procesor pentru tablete: APQ8064

În luna august a anului trecut, Qualcomm a anunţat noua clasificare a chipurilor şi soluţiilor sale mobile, acestea urmând să fie incluse, în funcţie de putere, într-un din clasele Snapdragon S1, S2, S3 sau S4. Pentru a complica puţin lucrurile, compania a anunţat ulterior îmbogăţirea clasei superioare S4 şi clasificarea acesteia în patru game secundare de produse: Prime, Pro, Plus şi Play.

Vârful de gamă S4 Prime va fi destinat doar televizoarelor inteligente şi sistemelor Home Cinema, însă familia imediat inferioară, S4 Pro, este cea care va ajunge în tabletele şi ultraportabilele ARM şi este, din acest motiv, mult mai interesantă.

Odată cu lansarea de ieri a tabletei Snapdragon S4 Pro MDP (Mobile Developer Platform), o platformă pentru dezvoltatorii de software şi hardware, familia S4 Pro a fost oficial dezvăluită sub forma procesorului APQ8064, cea mai puternică platformă mobilă din acest moment.

Snapdragon S4 Pro Mobile Developer Platform

Oferind un nucleu quad-core Krait, cu o arhitectură derivată direct din ARM Cortex-A15, şi un procesor grafic Adreno 320, care a fost prezentat astfel pentru prima dată, APQ8064 este un adevărat monstru al performanţei care depăşeşte categoric toate produsele concurente din acest moment. Platforma Qualcomm nu oferă un modem 2G/3G/4G încorporat, acestea trebuind implementat separat de producătorii de tablete.

Rezultate Qualcomm APQ8064

Primul produs quad-core de la Qualcomm nu va ajunge însă, cel mai probabil, şi în telefoanele mobile, pentru acestea fiind rezervată o altă soluţie din familia S4 Pro, procesorul MSM8960T, care va folosi acelaşi nucleu grafic dar va oferi un procesor Krait dual-core. Chiar şi aşa, eficienţa energetică mai bună, căldura mai mică disipată şi puterea net superioară sunt atribute care ne fac să aşteptăm cu interes primele tablete bazate pe această soluţie.

În acest moment nu există detalii despre producătorii interesaţi de noua soluţie Qualcomm. Chiar dacă aceştia vor ieşi la iveală în viitorul apropiat, produsele lor vor deveni disponibile abia în 2013, atunci când Qualcomm şi TSMC au promis că problema disponibilităţii va fi rezolvată.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News