Samsung Galaxy Note 8 – confortabilă şi cu un bun pachet de facilităţi

20.07.2013
Samsung Galaxy Note 8 - confortabilă şi cu un bun pachet de facilităţi

Galaxy Note 8 este alternativa Samsung pentru iPad Mini, o tabletă uşoară şi cu dimensiuni numai bune pentru manevrarea cu o singură mână. Încadrată între modelul smartphone Galaxy Note II şi tableta Galaxy Note 10.1, Note 8 combină facilităţile celei din urmă şi portabilitate apropiată celei dintâi.

Samsung Galaxy Note 8

Descriere

Bazată pe aceleaşi trăsături de design întâlnite la telefoanele din seria Galaxy S3, tableta se prezintă într-o carcasă elegantă din plastic alb-lucios, încadrată de un ornament cu aspect metalic. Ajutată de formele sale rotunjite, tableta Galaxy Note 8 se aşează bine în palme şi este plăcut de utilizat atât în poziţie verticală, dar şi orizontală. Totuşi, ar fi fost bine ca pe lângă suprafeţele perfect lustruite carcasa să fi avut şi ceva elemente cu finisaj mai aspru, care să nu alunece atât de uşor la contactul cu palmele transpirate.

Privită din faţă, tableta Galaxy Note 8 pune în centrul atenţiei un ecran de 8 inch cu unghiuri de vizibilitate generoase şi bună calitate a imaginii, redând aceeaşi rezoluţie întâlnită la modelul Galaxy Note 10.1: 1280×800 pixeli. Comparată cu rezoluţia 1024×768 pixeli oferită de competitorul iPad Mini, cea oferită de tableta Samsung reprezintă un pas înainte, dar nu suficient pentru a remedia definitiv asprimea scrisului privit de aproape. Per total, skin-ul TouchWiz aplicat de Samsung sistemului Android 4.1.2 arată bine pe ecranul de 8 inch, iar claritatea nativă este suficientă pentru ca navigarea pe internet şi citirea cărţilor în format electronic să poată fi desfăşurate în confort deplin. Rama ce înconjoară ecranul protejat sub un scut din sticlă minerală este de lăţime potrivită – suficient cât să putem sprijini degetele de aceasta fără să acoperim porţiunea vizibilă a imaginii, dar nu atât de mult încât să dea carcasei un aspect voluminos. Per total, Galaxy Note 8 este cu 1.8 cm mai lată decât tableta iPad Mini şi cu 1.2 cm mai lungă.

Samsung Galaxy Note 8 - dimensiuni 210.8 x 135.9 x 7.95 mm

În locul celor 3 butoane virtuale redate în interfaţa Android, Samsung a optat pentru includerea a două butoane capacitive în rama ecranului, respectiv buton fizic pentru funcţia Home. Deşi combinaţia poate părea nepotrivită, butonul fizic aşezat central are avantajul de a putea fi atins fără a risca acţionarea sa involuntară în timp ce ţinem tableta orientată în poziţie orizontală. Pe latura opusă găsim camera frontală de 1.3 MP, senzorul de proximitate şi casca audio – ambele necesare pentru iniţierea de apeluri telefonice în reţeaua de telefonie mobilă.

Pe rama cu aspect metalic găsim cele două difuzoare stereo, poziţionate în partea de jos a ecranului. Acestea redau sunet echilibrat, destul de puternic şi fără prea multe distorsiuni. Pentru o audiţie mai bună în timpul filmelor ar fi fost ideal ca difuzoarele să fie poziţionate pe laturi opuse ale carcasei, astfel încât efectul stereo să poată fi resimţit pe deplin şi cu tableta întoarsă în poziţie orizontală.

Samsung Galaxy Note 8 - butonul Lock, clapeta pentru volum şi transmiţătorul infraroşu

Între cele două difuzoare găsim conectorul micro-USB, iar în latura opusă avem o ieşire pentru căşti. În stânga găsim slot-urile pentru cartelă micro SIM şi card microSD, ambele ascunse în spatele unor căpăcele detaşabile. Tot pe lateralul carcasei găsim cele două microfoane (unul pentru convorbiri şi al doilea pentru funcţia de reducere a zgomotului de fundal), clapetă pentru volum şi buton Lock, respectiv transmiţător infraroşu (util pentru folosirea tabletei ca telecomandă universală).

Detalii tehnice

  • Ecran: 8”, 1280×800, 189 ppi, capacitiv
  • Sistem de operare: Android 4.1.2
  • Chipset: Exynos 4412
  • Procesor: 1,6 GHz, quad-core, Cortex-A9
  • GPU: Mali-400 MP
  • RAM: 2 GB
  • Memorie internă: 16 GB (9,7 GB accesibili)
  • Card: microSD (max 64GB)
  • Cameră foto: 5 MP
  • Filmare: 720p
  • Cameră frontală: 1,3 MP
  • WiFi: da
  • GPS: da
  • 3G: da (opţional)
  • În pachet: încărcător, cablu microUSB, Stylus S-Pen
  • Grosime: 7,95 mm
  • Greutate: 338 g

În carcasa de 7.95 mm grosime Galaxy Note 8 ascunde o configuraţie cu chipset Samsung Exynos 4 Quad, format dintr-un CPU quad-core la 1.6 GHz (nuclee Cortex-A9) şi GPU Mali-400MP. Ajutată cu 2GB memorie RAM, tableta este rapidă şi răspunde foarte bine la comenzi, chiar dacă animaţiile şi efecte vizuale oferite de interfaţa TouchWiz nu sunt redate cursiv de fiecare dată. De ajutor este şi ecranul touch foarte sensibil şi precis, care interpretează fără cusur comenzile aplicate.

Samsung Galaxy Note 8 - slotul pentru cartelă micro SIM şi card microSD

Lista dotărilor continuă cu un receptor GPS, conectivitate Bluetooth 4.0 şi 3G, modul WiFi dual-band cu acces la reţele wireless N în banda de 2.4 şi 5GHz, suport DLNA, respectiv conectivitate MHL pentru redarea de conţinut pe televizoare compatibile. Nu avem însă conectivitate NFC, Samsung preferând în schimb alternativa proprie cunoscută sub numele S-Beam.

Spatele carcasei de un alb imaculat adăposteşte doar camera foto, uşor înălţată peste profilul capacului nedetaşabil şi evidenţiată cu un ornament metalic. Aceasta dispune de autofocus şi poate obţine poze la rezoluţie 5MP, respectiv secvenţe video la rezoluţie 720p. Din păcate blitz-ul LED lipseşte, aşa că pozele şi filmările depind în totalitate de lumina ambiantă disponibilă.

Samsung Galaxy Note 8 - cele două butoane capacitive şi butonul Home cu acţionare mecanică

Cei care cred că se pot mulţumi cu cei 16GB memorie internă, găzduind în aceasta colecţia de poze şi filmuleţe, vor fi dezamăgiţi să constate că după acomodarea sistemului Android 4.1 şi colecţia de aplicaţii pre-instalate au mai rămas doar 9.7GB liberi. Din fericire slot-ul pentru card microSD accesibil din exteriorul carcasei acceptă capacităţi de până la 64GB, astfel că problema spaţiului de stocare poate fi rezolvată rapid dacă bugetul alocat o permite.

Teste sintetice:

  • AnTuTu – 17086 (CPU 7826, GPU 5078, RAM 3278, I/O 904)
  • 3DMark – 3292 (Graphics 2761, Physics 10544)
  • Quadrant Standard – 6649 (CPU 14764, Mem 5210, I/O 9805, 2D 1014, 3D 2454)
  • Vellamo HTML5 – 1766
  • GFXBench 2.7.2 T-Rex HD – 4,8 fps offscr. / 6,6 fps onscr.

Performanţe foto-video

Echipată cu un senzor de 5MP şi funcţie autofocus, Galaxy Note 8 obţine poze de bună calitate dacă lumina ambiantă este din belşug. Nivelul detaliilor nu este foarte ridicat, dar instantaneele sunt bine expuse şi fără zgomot de fundal evident.

Samsung Galaxy Note 8 Picture Sample Samsung Galaxy Note 8 Picture Sample

Secvenţele filmate la rezoluţie 720p arată şi ele destul de bine, dar calitatea imaginii vine cu un preţ ridicat în ceea ce priveşte dimensiunea fişierelor rezultate (aproape 90MB pentru fiecare minut înregistrat).

Samsung Galaxy Note 8 video sample download

Accesorii

Alături de adaptorul AC şi cablul USB, în pachetul cu accesorii găsim un stylus performant, care poate fi inserat în corpul tabletei pentru transport.

Prevăzut cu senzor de presiune şi asistat cu o colecţie de aplicaţii Samsung special concepute, digitizorul S-Pen ne permite să scriem notiţe de mână direct pe ecranul tabletei şi chiar să ne exprimăm talentul artistic desenând cu mâna liberă. Suplimentar, plutirea sa deasupra elementelor redate în interfaţa Android ne permite să obţinem informaţii suplimentare din aplicaţii, iar folosirea în locul degetelor permite un control mai precis asupra interfeţei touch.

Samsung Galaxy Note 8 - stylus-ul S-Pen şi colecţia de aplicaţii pentru acesta

Folosit pentru a scrie pe ecranul de 8 inch, stylus-ul S-Pen se dovedeşte un accesoriu foarte valoros, permiţând transformarea tabletei într-un veritabil caiet de notiţe digital. Mai mult decât simple notiţe scrise de mână, cu stylus-ul S-Pen putem programa evenimente şi lăsa însemnări în aplicaţia Calendar, parcurge rapid colecţia de mesaje email şi previzualiza conţinutul acestora la simpla apropiere a sylus-ului de ecran. Suplimentar, putem defini scurtături către aplicaţiile favorite, pe care le putem deschide apoi desenând simbolul asociat pe ecran.

Autonomie

Ridicând greutatea finală la 338 grame, acumulatorul de 4600 mAh are o capacitate suficientă pentru a trece cu bine o zi de utilizare intensivă, cuprinzând sesiuni de navigare web prin conexiune 3G de internet mobil, filmuleţe YouTube vizionate în reţeaua wireless, orientare cu aplicaţia Maps folosind receptorul GPS şi jocuri Android de durata călătoriilor. Trebuie ştiut că funcţia de ajustare automată a luminozităţii ecranului, lăsată activată pe durata testării, are tendinţa de regla luminozitatea la un nivel prea mic pentru folosire confortabilă, sporind astfel timpul de mobilitate obţinut. Problema poate fi rezolvată uşor ajustând manual luminozitatea la nivelul dorit, însă cu preţul reducerii autonomiei bateriei.

Din fericire la un regim de utilizare mai puţin solicitant, în care tableta este folosită ocazional, Galaxy Note 8 poate rezista aproximativ 2 zile cu o singură încărcare a bateriei, sau mai mult în modul stand-by.

Galaxy Note 8

Concluzie

Având aceleaşi facilităţi, dar oferite într-un pachet mai compact şi cu ecran superior în ceea ce priveşte claritatea imaginii, tableta Galaxy Note 8 este o alegere mai atractivă decât surata Galaxy Note 10.1, mai ales că şi preţul său este sensibil mai mic.

Performanţele sunt foarte bune, interfaţa touch capacitivă este sensibilă şi precisă, iar modul split-screen folosit pentru rularea a două aplicaţii în paralel se poate dovedi util uneori, spre exemplu pentru luarea de notiţe în timp ce folosim alte aplicaţii Android.

Ca un bonus pentru cei care deţin deja un exemplar Galaxy Note II, stylus-ul S-Pen funcţionează la fel de bine cu ambele dispozitive, aşa că nu vom avea dificultăţi în a lucra cu două dispozitive simultan.

Puţin mai scumpă decât iPad Mini, tableta Galaxy Note 8 plusează cu un ecran mai bun şi stylus-ul S-Pen, a cărui utilitate este bine pusă în valoare cu pachetul de aplicaţii livrate. La capitolul performanţe foto rezultatele sunt apropiate, dar senzorul cu tehnologie BSI înclină uşor balanţa în favoarea tabletei Apple. La partea de filmare, tableta Apple este clar în avantaj, putând filma la rezoluţie 1080p. Galaxy Note 8 plusează însă cu slot-ul microSD, util pentru extinderea ulterioară a spaţiului de stocare.

Tableta Samsung Galaxy Note 8 poate fi achiziţionată în variantă WiFi cu aproximativ 1650 Lei, respectiv 2100 Lei cu suport 3G.

Părţi pozitive

Mărime potrivită pentru o tabletă şi ecran numai bun pentru folosirea stylus-ului S-Pen
Performanţe bune şi pachet de aplicaţii interesant
Stylus cu senzor de presiune, ce poate fi inserat în corpul tabletei pentru transport
Mod split-screen care permite folosirea a două aplicaţii simultan
Slot microSD

Părţi negative

Pentru diagonala de 8 inch, rezoluţia 1280x800 este puţin cam mică
Carcasa din plastic lucios alunecă prea uşor din mâini
Pachetul software pre-instalat reduce drastic spaţiul de stocare rămas pentru utilizator
Preţ cam piperat, cum atât mai mult dacă dorim şi prezenţa modulului 3G
Funcţie de filmare limitată la rezoluţie 720p

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult