Samsung Galaxy Note Pro 12.2 – tableta gigant pentru devoratorii de filme şi jocuri de Android

Samsung Galaxy Note Pro 12.2 - tableta gigant pentru devoratorii de filme şi jocuri de Android
Dotări şi experienţa în utilizare

Apărând ca o variantă supradimensionată a modelului Galaxy Note 10.1 (ediţia din 2014), tableta Galaxy Note Pro 12.2 plusează cu un ecran şi mai spaţios, respectiv difuzoare stereo dispuse pe orizontală. Ajutat cu un stylus performant şi bundle generos de aplicaţii, noul model Samsung pare o alegere interesantă pentru cei aflaţi în căutarea unei tablete cu ecran suficient de mare pentru a ţine locul unui laptop. Dar oare cât de mare poate deveni o tabletă înainte ca dimensiunile fizice şi greutatea construcţiei să anuleze avantajele avute în faţa laptopurilor tradiţionale?

Samsung Galaxy Note Pro 12.2

Dotări şi experienţa în utilizare

Galaxy Note Pro 12.2 se prezintă cu acelaşi design întâlnit şi la ultima versiune a tabletei Galaxy Note 10.1, respectiv spate acoperit cu plastic alb imitând pielea naturală şi margini cu aspect de metal şlefuit. În ciuda folosirii unui ecran cu suprafaţă generoasă protejat cu scut Gorilla Glass, respectiv acumulator de 9500mAh, tableta rezultată măsoară doar 8mm grosime şi 753 grame. Totuşi, plasticul uşor folosit la un dispozitiv atât de lung şi subţire îşi arată limitele, tableta flexând vizibil chiar şi la apăsări uşoare, motiv pentru care nu o pot recomanda ca accesoriu de purtat prin vacanţe, cu siguranţă nu transportat cu bagajele pentru cala avionului.

Ecranul cu rezoluţie 2560×1600 este încadrat cu o ramă de lăţime potrivită, cât să putem sprijini degetele fără să activăm din greşeală suprafaţa touch. Difuzoarele orientate în lateral sunt poziţionate suficient de sus cât să nu fie acoperite în timp ce ţinem tableta în poziţie orizontală, separaţia de aproape 30cm oferind în schimb un efect stereo de bună calitate. Profitând de carcasa cu dimensiuni apropiate unui laptop din categoria ultrabook, difuzoarele supradimensionate oferă audiţie la calitate peste nivelul întâlnit de obicei la tablete, reducând nevoia pentru folosirea setului de căşti.

Interiorul ascunde o configuraţie cu chipset Samsung Exynos 5, compus din CPU octa-core la 1.9GHz şi nucleul grafic Mali-T628. În cazul achiziţionării variantei cu suport LTE pentru conexiuni de internet mobil ne alegem cu chipsetul Snapdragon 801, având de data asta CPU quad-core la 2.3GHz. Ajutată cu 3GB memorie RAM, tableta dispune de resurse suficiente pentru a rula în bune condiţii chiar şi cele mai solicitante jocuri de Android, ale căror efecte 3D le putem admira pe suprafaţa ecranului UHD cu diagonală 12”.

Memoria internă în cantitate de 32GB este foarte rapidă (145MB/s viteză citire şi 45MB/s la scriere), iar pentru şi mai mult spaţiu de stocare avem la dispoziţie un slot pentru card microSD.

Principal element de atracţie, ecranul cu tehnologie Super Clear LCD oferă densitate 247ppi, claritatea imaginilor fiind teoretic suficientă chiar şi pentru cei mai exigenţi dintre utilizatori. În practică avem de-a face cu o matrice de tip Pen Tile mai puţin eficientă decât cea RGB folosită pentru ecranul tabletei Galaxy Tab Pro 8.4, rezultatul fiind o degradate mică dar sesizabilă a clarităţii imaginii. Per total, rezultatul obţinut nu este deloc rău, ecranul tabletei Galaxy Note Pro 12.2 fiind suficient de bine iluminat, cu unghiuri excelente de vizibilitate şi o paletă de culori foarte plăcută privirii.

Samsung Galaxy Note Pro 12.2

Avantajată de ecranul spaţios cu rată de aspect 16:10, tableta poate fi folosită în poziţie verticală sau orizontală la fel de confortabil, eficienţa neavând deloc de suferit. Din păcate în ambele cazuri greutatea de 750 grame se traduce prin oboseală, impunând folosirea unui suport de susţinere care să ne elibereze mâinile de efort. Într-adevăr ecranul este cam mare pentru a fi cuprins eficient cu degetele unei singure mâini, mişcările ample făcute prin deplasarea întregii palme deasupra ecranului devenind în cele din urmă obositoare. Din fericire stylus-ul S Pen este de un real ajutor, acţionând ca o extensie prin care putem atinge cu uşurinţă orice colţ al ecranului.

Ajungând la mărimea tastaturii unui laptop, tastatura virtuală este uimitor de precisă şi confortabil de utilizat, iar răspunsul la apăsare simulat cu ajutorul funcţiei de vibraţii completează senzaţia unei tastaturi veritabile pentru laptop. Acestea fiind spuse, cei obişnuiţi să tasteze în timp ce ţin tableta în mâini vor fi dezamăgiţi, diagonala prea mare a ecranului şi greutatea construcţiei făcând acest mod de utilizate mult prea inconfortabil.

Samsung Galaxy Note Pro 12.2 – detalii tehnice

 • Nume complet: Samsung SM-P905
 • Ecran: 12.2”, 2560 x 1600 pixeli, Pen Tile
 • Chipset: Exynos 5 (modelul WiFi), Snapdragon 800 (modelul cu LTE)
 • CPU: octa-core @1.9GHz (ARM Cortex-A15 + ARM Cortex-A7) pentru modelul cu WiFi, Krait 400 quad-core @2.3GHz pentru modelul cu LTE
 • GPU: Mali-T628 modelul WiFi), Adreno 330 (modelul cu LTE)
 • RAM: 3GB
 • Memorie internă: 32/64GB
 • Card: microSD (max. 64GB)
 • Sistem de operare: Android 4.4.2 KitKat + TouchWiz UI
 • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac dual band, Bluetooth 4.0, GPS (GLONASS), 3G/LTE (opţional)
 • Cameră foto: 8MP (3264×2448 pixeli, înregistrare [email protected], geotagging)
 • Cameră frontală: 2MP (înregistrare [email protected])
 • Conectori: MicroUSB, jack 3,5mm
 • Audio: difuzoare stereo, microfon, transmiţător infraroşu
 • Baterie:  Li-Ion 9500 mAh
 • Dimensiuni: 295.6 x 204 x 8 mm
 • Greutate: 753 grame

Samsung Galaxy Note Pro 12.2 - slod microSD, conectorul micro USB 3.0 şi difuzor

Pachetul Software şi stylus-ul S Pen

Pachetul Software

Tableta Galaxy Note Pro 12.2 este livrată cu versiunea Android 4.4.2 KitKat, personalizată cu interfaţa Samsung TouchWiz şi o selecţie de aplicaţii Samsung exclusive.

Avem la dispoziţie un ecran principal împărţit în 3 secţiuni: Newsfeed (Flipboard), colecţia de scurtături către aplicaţii şi widget-uri, respectiv noul Magazine UI.

Interfaţa Magazine UI oferă zonă pentru notificări şi propriul sistem de multi-tasking numit Multi Window. După cum spune şi numele, suportul Multi Window permite folosirea mai multor aplicaţii de Android simultan, fiecare având propria fereastră uşor de mutat oriunde găsim spaţiu liber pe ecran. La fel ca la PC-uri Windows, ferestrele cu aplicaţii pot fi suprapuse una peste alta, maximizate, minimizate, redimensionate şi închise atingând simbolurile afişate în colţul dreapta-sus. Numai că în lipsa unui taskbar dedicat, aplicaţiile minimizate sunt păstrate ca şi buline ilustrate cu simbolul grafic potrivit, pe care le putem muta oriunde găsim spaţiu liber pe ecran.

Samsung Galaxy Note Pro 12.2

În ciuda aparenţelor lăsate de software-ul furnizat de Samsung în completarea pachetului standard de aplicaţii pentru Android, Galaxy Note Pro 12.2 este totuşi o tabletă cu posibilităţi de procesare inferioare unui laptop sau PC desktop. Astfel, pentru a prevenii orice neplăceri Samsung a limitat la 5 numărul de aplicaţii care pot fi deschise simultan în ferestre individuale. Spre comparaţie, tableta Galaxy Tab Pro 8.4 cu 2GB memorie RAM poate susţine simultan doar 3 ferestre cu aplicaţii. În practică, chipsetul Exynos 5 cu 8 unităţi de procesare nu resimte prea tare efortul depus, însă dacă folosim aplicaţii mari consumatoare de resurse (Google Earth + YouTube + Web browser) degradarea performanţelor poate deveni perceptibilă.

Cu mici excepţii, modul Multi Window este suportat pentru numeroase aplicaţii de Android. Pentru lansarea unei aplicaţii în fereastră separată putem apela panoul lateral, activat cu o alunecare a degetului dinspre partea dreaptă a ecranului, sau funcţia Air Command.

Galaxy Note Pro 12.2 - accesoriul S Pen

Meniul Task Switcher afişează lista cu aplicaţii recente în partea de jos a ecranului,  încât aplicaţia deja prezentă pe ecran să nu fie acoperită în totalitate. Putem lansa de aici utilitarul Task Manager, sau elibera rapid resursele de memorie închizând simultan toate aplicaţiile din listă.

Samsung S Pen şi aplicaţiile pentru acesta

Păstrat într-un compartiment special prevăzut în colţul carcasei, stylus-ul S Pen este o alternativă elegantă la interacţiunea cu degetele pe suprafaţa touch. Pe lângă avantajul de nu lăsa urme de amprente şi transpiraţie pe ecran, accesoriul prevăzut cu senzor de presiune emulează foarte bine un stilou sau cariocă, la care apelăm pentru a scrie şi desena pe suprafaţa touch ca şi cum am avea în faţă o coală de hârtie.

Deşi realizat dintr-un plastic banal şi fără pretenţii la capitolul estetică, accesoriul S Pen va fi extrem de apreciat printre pasionaţii de desen, senzorul de presiune fiind perfect capabil să preia liniile fine aplicate pentru retuşarea imaginilor. Totuşi, cei cu degete groase ar putea să nu aprecieze  forma de pix ieftin, subţire şi cu greutate prea mică pentru a trece drept accesoriu pentru desenat.

Samsung S Pen

Aplicaţii:

În afară de navigarea listelor de meniuri şi interacţiunea cu aplicaţii de Android, stylus-ul este un accesoriu excelent pentru notiţe, care pot fi convertite apoi în formă text cu ajutorul funcţiei de interpretare a scrisului de mână. Pe lângă Action Memo, colecţia de aplicaţii prezentate la extragerea Sylus-ului din compartimentul său mai include Scrap Booker, Screen Write, S Finder şi Air Command. În plus, pe ecranul principal găsim şi un widget cu acces la aplicaţia S Note.

Cu Scrap Booker putem selecta orice porţiune de ecran pe care dorim să o avem păstrată în carneţelul de notiţe virtual.

Screen Write obţine capturi de ecran pe care putem lăsa notiţe de mână sau desena după cum ne dictează inspiraţia.

S Finder este funcţia de căutare din care putem căuta în colecţia de notiţe stocate în memoria telefonului, lista de contacte sau colecţia de mesaje.

Air Command ne îndrumă să desenăm un dreptunghi pe ecran, după care alegem o aplicaţie (ex. calculator sau YouTube) pe care să o lansăm în fereastra pe care tocmai am desenat-o, lăsând restul ecranului disponibil pentru alte activităţi.

 

Performanţe şi rezultate în benchmark-uri

Performanţe şi rezultate în benchmark-uri

Echipată cu 3GB memorie RAM şi chipsetul Exynos 5, având CPU ocra-core la 1.9GHz, Galaxy Note Pro 12.2 a demonstrat performanţe bune, deşi un pic mai mici decât surata ei Galaxy Tab Pro 8.4 cu chipset Snapdragon 800 (CPU quad-core la 2.3GHz). Astfel, în timp ce benchmark-ul AnTuTu a returnat un scor aproape identic de 34355 puncte, punctajul 3DMark relevant pentru jocurile de Android a fost de numai 13951. Având în vedere că rezoluţia ecranului este identică pentru ambele tablete iar cantitatea de memorie RAM crescută la 3GB nu poate fi decât un avantaj, singurul vinovat rămâne nucleul grafic Mali-T628, inferior soluţiei Adreno 330 conţinută în cip-ul Snapdragon 800.

Samsung Galaxy Note Pro 12.2

Astfel, dacă bugetul permite recomand achiziţionarea tabletei Galaxy Note Pro 12.2 cu suport LTE, echipată cu chipset Snapdragon 800. Totuşi, indiferent de varianta aleasă performanţele oferite sunt la un nivel suficient de apropiat încât să nu simţim diferenţe în folosirea de zi cu zi a tabletei. În plus, este posibil ca anumite aplicaţii mai bine optimizate pentru procesorul octa-core oferit de chipsetul Samsung să fie avantajate de acesta.

Indiferent de chipsetul folosit, interfaţa Samsung Touch Wiz s-a dovedit prea încărcată, tranziţiile între listele de meniuri şi chiar derularea în ecranul principal pentru accesarea panoului Flipboard se face cu mici întârzieri, indicând că resursele de procesare a tabletei sunt întinse la maximum. S-ar părea că în încercarea de a oferi utilizatorilor o experienţă vizuală cât mai bogată, Samsumg a proiectat interfaţa  TouchWiz fără a ţine cont şi de impactul pe care şirul de efecte 3D afişate la fiecare pas îl va avea asupra performanţelor. Cu puţin noroc aceste mici neplăceri vor fi corectate cu un update software.

Per total, Samsung Galaxy Note Pro 12.2 este o tabletă rapidă şi plăcut de folosit, chiar dacă micile sughiţuri specifice platformei Android îşi fac simţite prezenţa chiar şi pe o configuraţie cu performanţe de top.

 

Camera foto, Autonomie

Camera foto

Pe spatele carcasei avem instalată o cameră foto de 8MP, cu funcţie autofocus şi blitz LED. Chiar dacă nu la nivelul unui smartphone performant, camera foto a dat rezultate bune, pozele rezultate neavând defecte majore.

Atât timp cât lumina ambiantă este din belşug pozele obţinute la rezoluţie 3264×2448 pixeli au claritate peste medie şi nivel de zgomot aproape insesizabil. Pozele se menţin la nivel acceptabil de calitate chiar şi sub lumina artificială din încăperi, însă algoritmul mai agresiv aplicat pentru procesarea imaginii reduce destul de mult din detalii.

Pozele obţinute în întuneric total, folosind blitz-ul LED ca unică sursă de lumină, au însă de suferit de pe urma focalizării ineficiente. Astfel, pentru rezultate cât de cât acceptabile este necesar să avem cel puţin încă o sursă de lumină prin preajmă, spre exemplu sistemul de iluminat stradal.

Autonomie

Samsung Galaxy Note Pro 12.2 dispune de un acumulator Li-Ion de 9500mAh, mai mult decât suficient pentru a acoperi cerinţele ecranului de 12.2” şi chipsetul instalat. Astfel, tableta s-a descurcat foarte bine, obţinând la testul video un timp de redare apropiat de nivelul unei tablete iPad Air.

Urmărind filme cu rezoluţie Full HD obţinem 12 ore şi 50 minute timp de redare neîntrerupt, având luminozitatea ecranului ajustată la o valoare potrivită pentru vizionare în încăperi fără surse puternice de lumină ambiantă şi conexiunea WiFi dezactivată.

Din păcate la navigare pe internet autonomia este mai puţin impresionantă, cele 7 ore şi 22 minute fiind un rezultat de nivel mediu-superior printre tabletele cu Android. Dacă activăm modul Power Save, luminozitatea diminuată a ecranului şi limitarea puterii procesorului permit extinderea autonomiei la peste 10 ore, suficient cât sa nu rămânem pe uscat în călătoriile mai lungi.

Samsung Galaxy Note Pro 12.2

Un aspect mai puţin plăcut, întâlnit la majoritatea portabilelor echipate cu acumulatori de capacitate mare, timpul necesar pentru o încărcare completă ajunge la 6-7 ore.

 

 

Concluzie

Preţ şi disponibilitate

Tableta Samsung Galaxy Note Pro 12.2 este disponibilă în oferta magazinelor din ţara noastră la preţ de 2350-2500 Lei pentru modelul WiFi cu 32GB memorie internă, respectiv 2700Lei pentru modelul cu suport 4G LTE.

Samsung Galaxy Note Pro 12.2

Concluzie

Cu pachet software cuprinzător şi accesoriul S Pen la dispoziţie, Galaxy Note Pro 12.2 este o tabletă excelentă pentru acasă, utilă deopotrivă pentru vizionarea de filme şi navigare web, relaxare cu jocuri de Android şi exerciţii de creativitate desenând sau scriind direct pe ecranul cu diagonală 31cm.

Cu toate acestea dimensiunile apreciabile, greutatea nu tocmai mică şi preţul cam piperat aduc noul produs Samsung într-o categorie de nişă, preferată unui grup restrâns de utilizatori care apreciază ecranele mari. La fel ca dispozitivele smartphone cu ecran mare (numite generic phablet-uri), Galaxy Note Pro 12.2 este un produs care testează limitele superioare ale categoriei de produs din care face parte, punând în balanţă avantajele unui ecran foarte spaţios cu potenţialele neplăceri legate de transportul şi manevrarea tabletei în mâini. În cazul de faţă, Galaxy Note Pro 12.2 cu siguranţă nu este o tabletă pe care să o foloseşti ca atare. Greutatea de 750 grame şi finisajele din plastic care alunecă în palmele transpirate dau un sentiment de nesiguranţă, îndemnând să sprijini tableta de cea mai apropiată masă, pe picioare sau rucsacul de voiaj. Altfel stau lucrurile dacă apelezi la o husă pentru transport ce poate lua şi rolul unui suport pentru ecran. Şi mai bine, investiţia într-o husă de protecţie cu tastatură ne permite să transformăm tableta într-un mini-laptop cu Android.

În timp ce tableta Galaxy Note Pro 12.2 se prezintă ca un accesoriu ideal pentru acasă, ne putem bucura performanţe similare în aplicaţii şi un ecran cel puţin la fel de bun alegând modelul Galaxy Tab Pro 8.4, recomandat prin portabilitatea superioară şi preţul cu până la 1000 Lei mai mic. Singurul compromis notabil este stylus-ul S Pen, care lipseşte în cazul celei din urmă.

 

Părţi pozitive

Ecran spaţios şi de bună calitate
Difuzoare stereo dispuse pe orizontală
Performanţe competitive
32GB memorie internă + slot microSDHC (max. 64GB)
Disponibilă şi în variantă cu suport 3G/LTE

Părţi negative

Preţ cam piperat
Interfaţa prea încărcată cu efecte grafice poate fi lentă uneori

Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult