Samsung Galaxy Note Pro 12.2 – tableta gigant pentru devoratorii de filme şi jocuri de Android

Samsung Galaxy Note Pro 12.2 - tableta gigant pentru devoratorii de filme şi jocuri de Android
Dotări şi experienţa în utilizare

Apărând ca o variantă supradimensionată a modelului Galaxy Note 10.1 (ediţia din 2014), tableta Galaxy Note Pro 12.2 plusează cu un ecran şi mai spaţios, respectiv difuzoare stereo dispuse pe orizontală. Ajutat cu un stylus performant şi bundle generos de aplicaţii, noul model Samsung pare o alegere interesantă pentru cei aflaţi în căutarea unei tablete cu ecran suficient de mare pentru a ţine locul unui laptop. Dar oare cât de mare poate deveni o tabletă înainte ca dimensiunile fizice şi greutatea construcţiei să anuleze avantajele avute în faţa laptopurilor tradiţionale?

Samsung Galaxy Note Pro 12.2

Dotări şi experienţa în utilizare

Galaxy Note Pro 12.2 se prezintă cu acelaşi design întâlnit şi la ultima versiune a tabletei Galaxy Note 10.1, respectiv spate acoperit cu plastic alb imitând pielea naturală şi margini cu aspect de metal şlefuit. În ciuda folosirii unui ecran cu suprafaţă generoasă protejat cu scut Gorilla Glass, respectiv acumulator de 9500mAh, tableta rezultată măsoară doar 8mm grosime şi 753 grame. Totuşi, plasticul uşor folosit la un dispozitiv atât de lung şi subţire îşi arată limitele, tableta flexând vizibil chiar şi la apăsări uşoare, motiv pentru care nu o pot recomanda ca accesoriu de purtat prin vacanţe, cu siguranţă nu transportat cu bagajele pentru cala avionului.

Ecranul cu rezoluţie 2560×1600 este încadrat cu o ramă de lăţime potrivită, cât să putem sprijini degetele fără să activăm din greşeală suprafaţa touch. Difuzoarele orientate în lateral sunt poziţionate suficient de sus cât să nu fie acoperite în timp ce ţinem tableta în poziţie orizontală, separaţia de aproape 30cm oferind în schimb un efect stereo de bună calitate. Profitând de carcasa cu dimensiuni apropiate unui laptop din categoria ultrabook, difuzoarele supradimensionate oferă audiţie la calitate peste nivelul întâlnit de obicei la tablete, reducând nevoia pentru folosirea setului de căşti.

Interiorul ascunde o configuraţie cu chipset Samsung Exynos 5, compus din CPU octa-core la 1.9GHz şi nucleul grafic Mali-T628. În cazul achiziţionării variantei cu suport LTE pentru conexiuni de internet mobil ne alegem cu chipsetul Snapdragon 801, având de data asta CPU quad-core la 2.3GHz. Ajutată cu 3GB memorie RAM, tableta dispune de resurse suficiente pentru a rula în bune condiţii chiar şi cele mai solicitante jocuri de Android, ale căror efecte 3D le putem admira pe suprafaţa ecranului UHD cu diagonală 12”.

Memoria internă în cantitate de 32GB este foarte rapidă (145MB/s viteză citire şi 45MB/s la scriere), iar pentru şi mai mult spaţiu de stocare avem la dispoziţie un slot pentru card microSD.

Principal element de atracţie, ecranul cu tehnologie Super Clear LCD oferă densitate 247ppi, claritatea imaginilor fiind teoretic suficientă chiar şi pentru cei mai exigenţi dintre utilizatori. În practică avem de-a face cu o matrice de tip Pen Tile mai puţin eficientă decât cea RGB folosită pentru ecranul tabletei Galaxy Tab Pro 8.4, rezultatul fiind o degradate mică dar sesizabilă a clarităţii imaginii. Per total, rezultatul obţinut nu este deloc rău, ecranul tabletei Galaxy Note Pro 12.2 fiind suficient de bine iluminat, cu unghiuri excelente de vizibilitate şi o paletă de culori foarte plăcută privirii.

Samsung Galaxy Note Pro 12.2

Avantajată de ecranul spaţios cu rată de aspect 16:10, tableta poate fi folosită în poziţie verticală sau orizontală la fel de confortabil, eficienţa neavând deloc de suferit. Din păcate în ambele cazuri greutatea de 750 grame se traduce prin oboseală, impunând folosirea unui suport de susţinere care să ne elibereze mâinile de efort. Într-adevăr ecranul este cam mare pentru a fi cuprins eficient cu degetele unei singure mâini, mişcările ample făcute prin deplasarea întregii palme deasupra ecranului devenind în cele din urmă obositoare. Din fericire stylus-ul S Pen este de un real ajutor, acţionând ca o extensie prin care putem atinge cu uşurinţă orice colţ al ecranului.

Ajungând la mărimea tastaturii unui laptop, tastatura virtuală este uimitor de precisă şi confortabil de utilizat, iar răspunsul la apăsare simulat cu ajutorul funcţiei de vibraţii completează senzaţia unei tastaturi veritabile pentru laptop. Acestea fiind spuse, cei obişnuiţi să tasteze în timp ce ţin tableta în mâini vor fi dezamăgiţi, diagonala prea mare a ecranului şi greutatea construcţiei făcând acest mod de utilizate mult prea inconfortabil.

Samsung Galaxy Note Pro 12.2 – detalii tehnice

  • Nume complet: Samsung SM-P905
  • Ecran: 12.2”, 2560 x 1600 pixeli, Pen Tile
  • Chipset: Exynos 5 (modelul WiFi), Snapdragon 800 (modelul cu LTE)
  • CPU: octa-core @1.9GHz (ARM Cortex-A15 + ARM Cortex-A7) pentru modelul cu WiFi, Krait 400 quad-core @2.3GHz pentru modelul cu LTE
  • GPU: Mali-T628 modelul WiFi), Adreno 330 (modelul cu LTE)
  • RAM: 3GB
  • Memorie internă: 32/64GB
  • Card: microSD (max. 64GB)
  • Sistem de operare: Android 4.4.2 KitKat + TouchWiz UI
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac dual band, Bluetooth 4.0, GPS (GLONASS), 3G/LTE (opţional)
  • Cameră foto: 8MP (3264×2448 pixeli, înregistrare 1080p@30fps, geotagging)
  • Cameră frontală: 2MP (înregistrare 1080p@30fps)
  • Conectori: MicroUSB, jack 3,5mm
  • Audio: difuzoare stereo, microfon, transmiţător infraroşu
  • Baterie:  Li-Ion 9500 mAh
  • Dimensiuni: 295.6 x 204 x 8 mm
  • Greutate: 753 grame

Samsung Galaxy Note Pro 12.2 - slod microSD, conectorul micro USB 3.0 şi difuzor

Părţi pozitive

Ecran spaţios şi de bună calitate
Difuzoare stereo dispuse pe orizontală
Performanţe competitive
32GB memorie internă + slot microSDHC (max. 64GB)
Disponibilă şi în variantă cu suport 3G/LTE

Părţi negative

Preţ cam piperat
Interfaţa prea încărcată cu efecte grafice poate fi lentă uneori

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult